Elektrikli araçlar!

Bakan Varank, elektrikli araçlar için şarj altyapısını inşa etmek üzere yol haritası hazırlandığını bildirdi "Şarj ekosistemini kısa zamanda olgunlaştırmak amacıyla teknik standartlar, mevzuat düzenlemeleri ve yatırım destekleri gibi önemli başlıklarda atılacak adımları belirlemiş durumdayız"

Haberler 19.05.2021 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Türkiyenin Otomobili bata olmak üzere elektrikli araçlarn geliimi için kritik öneme sahip arj altyapsn ina etmek üzere kapsaml bir yol haritas hazrladklarn bildirdi.

Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) tarafndan elektrikli araçlar ve arj sistemlerine ilikin olarak kullanlan temel terimleri ve tanmlar kapsayan Elektrikli Araçlar ve Elektrikli Araç arj Sistemleri-Temel Terimler ve Tanmlar standard hazrlanarak yaymland.

Bakan Varank, yazl açklamasnda, söz konusu standardn sektördeki paydalarn katlmyla hazrlandn belirtti. Terim ve tarif standardnn teknik düzenlemelerde ortak bir dil oluumuna katk salayacan vurgulayan Varank, unlar kaydetti:

Elektrikli araç satlar, son yllarda küresel seviyede hzla artyor. Önümüzdeki yllarda daha fazla elektrikli arac günlük hayatmzda kullanacaz. Öngörülerimize göre 2030 ylna kadar 2 milyonun üzerinde elektrikli araç yollarda olacak. Bunun önemli bir ksmn hiç üphesiz TOGG oluturacak. Bu kapasiteye hizmet verecek 200 binden fazla kamuya açk arj noktasna ihtiyaç duyulacak. Bu bakmdan, önümüzdeki yllarda elektrikli araçlarla birlikte arj altyaps da çok hzl bir ekilde büyüyecek.

ALTYAPI HAZIR OLACAK

Varank, Türkiyenin Otomobilinin belirlenen takvim dorultusunda çalmalarnn yürütüldüüne iaret ederek, ilgili bakanlklarla birlikte gerekli altyap hazrlklarn yaptklarn, ilk yerli araç üretim bandndan indiinde, arj altyapsnn ülke genelinde elektrikli araç kullanmn destekler seviyede olacan bildirdi.

TOGG bata olmak üzere elektrikli araçlarn geliimi için kritik öneme sahip arj altyapsn ina etmek üzere kapsaml bir yol haritas hazrladklarn aktaran Varank, arj ekosistemini ksa zamanda olgunlatrmak amacyla teknik standartlar, mevzuat düzenlemeleri ve yatrm destekleri gibi önemli balklarda atlacak admlar belirlemi durumdayz. TSE tarafndan yaynlanan bu standart da bu çalmalarn zeminini ve ilk admn tekil ediyor. ifadelerini kulland.

ORTAK DL OLUACAK

Varank, ksa sürede tüm Türkiyede yaygnlaacak ve önemli bir büyüklüe ulaacak arj sektörünün iyi ileyen bir piyasa sistemine sahip olmasnn vazgeçilmez olduunun altn çizerek, u deerlendirmede bulundu:

Güvenlik, kullanc haklar, rekabet ortam gibi hususlar açsndan oluturulacak standartlar ve mevzuat altyaps büyük önem tayor. u an yürüyen bir mevzuat ve arj istasyonlarna yönelik bir standart hazrl daha bulunuyor. Sonrasnda ise ilgili dier düzenlemeler yaplacak. u an hazrlanm olan bu standart dier düzenlemelerin altl ve habercisi olmas bakmndan önemli bir adm. Bu standart ayn zamanda mevzuat düzenlemelerine ve uygunluk deerlendirmelerine katk salayacak. Elektrikli araç ekosisteminin hzl bir biçimde gelimesine yardmc olacak. Tüm paydalarn ayn dili kullanmalar salanarak teknik düzenlemelerde ortak bir dil ina edilecek. Ksaca, standardn yaygn kullanm ile taraflarn iletiimi kolaylaacak.

Ana Sayfaya Git