Elektrikli araçlar toplu ulaşıma göz kırpıyor

Binek araç üreticilerinin yanı sıra otobüs ve minibüs üreticileri de ürün planlamalarına elektrikli modelleri eklemeye devam ediyor

Haberler 07.03.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrikli araçlarn kullanm dünya genelinde artmaya devam ederken, verimlilii ve çevre dostu olmas gibi özellikleri bu araçlar toplu ulam için de cazip klyor.

Yaplan aratrmalara göre, 2025 ylnda her 2 araçtan birinin ya elektrikli ya da hibrit olmas, 2030 ylnda ise her 2 araçtan 1inin sadece elektrikli olmas bekleniyor.

2030 ylnda içten yanmal araçlarn orannn yüzde 20 altnda kalabilecei tahmin edilirken, elektrikli ve hibrit araç saysndaki artla birlikte bu teknolojilere youn talep olaca ve dolaysyla maliyetlerinde azalaca ön görülüyor.

Elektrikli araçlarn kullanmnn dünya genelinde yaygnlamaya balamasyla toplu ulamn da artk elektrikliye dönecei düünülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez de ocak aynda AA Editör Masasnda yapt açklamada, hem elektrikli araç kullanm hem de elektrikli arj istasyonlarna ilikin planlamalarn yapldn belirterek, Yaplan planlamalarda Türkiyede 2030 yllarnda 1 milyonun üzerinde elektrikli otomobil olacan öngörüyoruz. Buna göre de ebekede hazrlklarn planladk. ifadelerini kullanmt.

Bu kapsamda binek araç üreticilerinin yan sra otobüs ve minibüs üreticileri de ürün planlamalarna elektrikli modelleri her geçen gün eklemeye devam ediyor. Elektrikli otobüs ve minibüslerde konfor dikkati çekerken, motorun sessiz çalmas ve çevre dostu olmas da elektrikli otobüs ve minibüsleri ön plana çkaryor.

stanbulda devam eden Otobüs Endüstrisi ve Yan Sanayi Uluslararas htisas Fuarnn (Busworld International) Türkiye aya Busworld Turkey 2020de de bir çok firma elektrikli araçlarn sergiliyor.

Fuara katlan bir çok firmann ürün gamnda elektrikli araçlar ve komponentleri de yer alrken, görücüye çkan elektrikli otobüs ve minibüsler youn ilgi görüyor.

- Yüzde 100 elektrikli Isuzu Novociti Volt

Türkiyede üretim yapan Anadolu Isuzu da fuarda yüzde 100 elektrikli Isuzu Novociti Volt modelini tantt.

Emisyon kurallarnn gittikçe katlat dünyada, midibüs segmentinde yüzde 100 elektrikli olarak tasarlanan Isuzu Novociti Volt Busworld fuarda dikkati çekti. Novociti Lifen elektrikli versiyonu olan Novociti Volt, tam elektrikli sürü sistemi ile sessiz olmakla beraber tamamen sfr karbon emisyon seviyesi sayesinde çevre dostu araçlar kategorisinde yer alyor.

Kullancya 2 farkl batarya kapasitesi sunan Novociti Volt, 140 kWhlk batarya kapasitesi ile araca 210 kmye kadar menzil imkan salarken, 268 kWhlk batarya kapasitesi ile araca 400 kmye kadar menzil imkan sunuyor. Garanti kapsamnda pil ömrünün 5 yl veya 250.000 km boyunca yüzde 70 orannn altna inmeyecei garanti ediliyor.

- Otokardan Kent Electra

Otokar da Busworld Turkey 2020de elektrikli otobüsü Kent Electray sergiledi.

2019da Otokarn ürün ailesine eklenen Kent Electra, 95 yolcuya kadar tama kapasitesine sahip. Otokar, yenilikçi tasarm, sahip olduu teknolojilerle büyük beeni toplayan 12 metrelik tam elektrikli ehir içi otobüsü Kent Electra ile ehirlerin sürdürülebilir kalknmasna katkda bulunmay hedefliyor.

95 yolcuya kadar tama kapasitesine sahip Kent Electra, daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düük iletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik salamak için tasarland. Dinamik, zarif ve modern tasarm ile dikkat çeken Kent Electra; geni iç hacmi ile yolcular için daha iyi görü ve konfor sunuyor.

- Karsandan Jest Electric ve Atak Electric

Karsan ise bir yl içerisinde gelitirerek seri üretime hazr hale getirdii yüzde 100 elektrikli toplu tama araçlar Jest Electric ve Atak Electrici sergiledi.

Fuarda sergilenen, 6 metrelik alçak tabanl Jest Electric, 125 kW güç ve 290 Nm tork üreten BMW üretimi elektrikli motor ve yine BMW üretimi 44 ve 88 kWh bataryalarla tercih edilebiliyor. 210 kilometreye kadar menzil sunan Jest Electric, 7,4 kW arj seçenei ile alternatif akml arj üniteleriyle 8 saatte, hzl arj üniteleriyle ise 1 saatte arj olabiliyor. 5 adet 44 kWh bataryalarla toplamda 220 kWh kapasitesi bulunan 8 metre snfndaki Atak Electric ise 300 kilometre menzil sunarken, alternatif akml arj üniteleriyle 5 saatte, hzl arj üniteleriyle de 3 saatte arj edilebiliyor.

- Elektrikli otobüs pazar mutlaka zaman içerisinde artacaktr

Konuya ilikin AA muhabirine açklamalarda bulunan Anadolu Isuzu Gelitirme Ürün ve Projeler Müdürü Cengizhan Bilgin, elektrikli araç almna ilikin Avrupada birçok ihale açldn belirterek, Bunlar bazen belediyeler bazen de özel iletmeler olabiliyor. Bizler ABdeki bütün ihaleleri takip ediyoruz bu anlamda. dedi.

Bilgin, elektrikli otobüs pazar mutlaka zaman içerisinde artacan belirterek, unlar kaydetti:

u anda bir ara geçi var, CNGye geçi yapan ehirler var. CNG araçlar doaya sayg anlamnda dizellerden daha önde geliyor. Önce bir CNGye geçi olacak. Elektrikliye de geçi yapan ehirler var. Elektirikliye geçi daha büyük yatrm gerektiriyor. Elektrikliye geçenler orta vade de daha çok kazanç salayacaklar. Hem elektrik hemde bakm maliyetleri ile ilgili. Fakat orta vade de yatrm yapmaya gönüllü belediyeler daha az gözüküyor u durumda. Ama biz artacan düünüyoruz. Bizler bu üretimleri seriye geçirdikçe, ihracat artrdkça ve adetlerin de artmasyla birlikte yllar içerisinde maliyetlerin de daha çok elde edilebilir hale geleceini düünüyoruz.

- Toplu tamada hzl bir art olacak

Karsan Ticari ler Genel Müdür Yardmcs Muzaffer Arpacolu da Elektrikli araçlarn toplu tamada pazar pay u anda düük, yüzde 5ler seviyesinde. Hzl bir art olacak. çünkü, daha çevreci ürünlere doru gidiliyor. dedi.

Pazar paynn giderek artacana iaret eden Arpacolu, 2023 ylnda uandaki 4-5 misli bir pazar paynn olacan tahmin ediyoruz. Dünyada da rekabet ettiimiz birçok marka var. Karsann özellii bir yl gibi bir süre içerisinde seri üretime geçirebilmi olmas ve teslimatn yapm olmas. diye konutu.

Ana Sayfaya Git