Elektrikte yeni fatura

EPDK aralık ve ocak aylarını kapsayan elektrik faturalarının nasıl hesaplandığını açıkladı

Haberler 20.01.2022 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte faturalandrmann aralk ve ocak aylarna ilikin tüketimlerinin eski ve yeni tarife üzerinden yaplacan örnekle açklad.

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Fatura Hesaplamasnda Kst ve Kademe Uygulamas balkl bir duyuru yaymlad.

Duyuruda, Kurul karar ile Datm Lisans Sahibi Tüzel Kiiler ve Görevli Tedarik irketlerinin Tarife Uygulamalarna likin Usul ve Esaslar (Usul ve Esaslar) yürürlüe girdii hatrlatld.

TE HESAPLAMA EKL

Tarife uygulamalarn düzenleyen bu Usul ve Esaslarn 20nci maddesinin aktarld duyuruda, Fiyat ya da birim bedel deiikliklerinin olduu fatura dönemlerinin söz konusu olmas ve günlük tüketimlerin ölçülememesi halinde sayaçlarda okunan deerin okuma tarihindeki gün ortas deer olduu ve fatura dönemi içerisindeki her bir gün için günlük tüketimlerin e düzeyde olduu varsaymlar ile tüketicilere faturalandrma yaplr. Denilerek bu hüküm ile kst uygulamasnn tanmland belirtildi.

Duyuruda, Kst uygulamas kapsamnda, perakende elektrik sat irketleri faturaya esas tüketimlerin kapsad döneme, baka bir deyile ilk okuma tarihi ile son okuma tarihi arasndaki gün saysna göre ortalama birim bedeli hesaplayarak faturalar bu birim bedellere göre düzenlemektedir. Örnein mevcut dönemde, fatura döneminin 2021 Aralk ayn kapsayan tüketimleri eski tarife üzerinden, fatura döneminin 2022 Ocak ayn kapsayan tüketimleri yeni tarife üzerinden hesaplanmaktadr. ifadelerine yer verildi.

ÖRNEKLEME YAPILDI

Duyuruda u örnee yer verildi:

Faturaya esas ilk okuma tarihi 16 Aralk 2021 ve son okuma tarihi 17 Ocak 2022 olan bir tüketicinin fatura dönemi 32 günden olumaktadr. Yukarda yer verilen Usul ve Esaslar gereince gün ortasnda yapld kabul edilen ilk ve son okumalara göre, eski tarifeye konu gün says 15,5 yeni tarifeye konu gün says ise 16,5 olmaktadr. Bu dönemde, 170 kWh elektrik tüketimi olan bir tüketici için, ortalama 5 kWh/gün deerine kadar olan 160 kWhlik (325=160) tüketimin Aralk ayna düen ksmna Aralk ay için belirlenen tarife, Ocak ayna düen ksmna Ocak ay için belirlenen düük kademeli tarife; kalan 10 kWh tüketimin Aralk ayna düen ksmna Aralk ay için belirlenen tarife, Ocak ayna düen ksmna Ocak ay için belirlenen yüksek kademeli tarife uygulanmaktadr.

Söz konusu miktarlara esas birim fiyatlar aadaki ekilde hesaplanmaktadr:

Düük kademedeki 160 kWhlik tüketim için birim fiyat;

Aralk ay birim fiyat (15,5)/32 + Ocak ay düük kademe birim fiyat (16,5)/32

Yüksek kademedeki 10 kWhlik tüketim için birim fiyat;

Aralk ay birim fiyat (15,5)/32 + Ocak ay yüksek kademe birim fiyat (16,5)/32 olmaktadr.

ARALIK VE OCAY AYI FYATI

Faturalarda bu ekilde hesaplanan ortalama birim bedellerin, tüketim miktarlar ve toplam bedeller yer ald belirtilen duyuruda, Yukardaki formüllerden anlalaca üzere 2021 Aralk ay tüketimlerine isabet eden ksmlar 2021 Aralk ay birim bedelleri ile çarplm olmaktadr. Bu noktada, iki farkl tarife döneminin birim bedellerinin arlkl ortalamas ile hesaplanan ve faturalarda gösterilen birim bedellerin, iki tarife dönemine ait bedellerin arasnda olduu durumlar olumaktadr. Bu durumlar, birim bedellerin yanl olduu anlamna gelmemektedir ve nihai hesaplamaya etki etmemektedir. Nihai fatura bedeli kontrolü de Kurumumuz internet sitesinde yer alan Fatura Hesaplama Modülü ile yaplabilmektedir. denildi.

Ana Sayfaya Git