Elektrikteki indirim çiftçiye yarayacak

Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV'nin düşmesi çiftçinin üretim maliyetini azaltacak

Haberler 02.03.2022 - 01:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birlii Genel Bakan Mehmet Ali Ünal, tarmsal sulamada kullanlan elektrikte KDVnin yüzde 8e indirilmesinin çiftçinin maliyetlerini bir nebze düüreceini belirterek, Matrah üzerinden hesaplanan vergi indirimi sonras 100 bin kilovatsaatlik elektrik faturasnda yaklak 15-20 bin lira gibi bir indirim olacan hesaplamak doru olacaktr. dedi.

Ünal, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan ve tarmsal sulamada kullanlan elektrikte KDVyi yüzde 18den yüzde 8e düüren karara ilikin deerlendirmede bulundu.

Suyun tarmsal üretimin vazgeçilmez bir parças olduunu ifade eden Ünal, Türkiyenin su zengini bir ülke olmadn ve tüketilen suyun büyük bölümünün tarmsal üretim amacyla kullanldn söyledi.

Ünal, tarmsal sulamann farkl yöntemlerle yapldna dikkati çekerek, Devlet Su leri verilerine göre iletmeye açlan yerlerde yüzde 22-23ü yamurlama, yüzde 18-20si damla olmak üzere, basnçl sistemlerle sulanan alan yüzde 40-45ler seviyesindedir. Cazibeli sulama alan yüzde 55-60 civarndadr. diye konutu.

Basnçl sulama sistemlerinin ilevsel olabilmesinin elektrie bal olduunu vurgulayan Ünal, suyun etkin bir ekilde kullanlabilmesinin de elektrik aboneliiyle dorudan alakal olduunu bildirdi.

Ünal, son dönemde enerji maliyetlerinin artmasnn her sektörü etkiledii gibi tarm da etkilediine iaret ederek u deerlendirmede bulundu:

Bahsettiimiz üzere tarmsal sulamada vazgeçilmez olan elektriin sat fiyatnn artmas çiftçilerimizin üretim maliyetlerinin yükselmesine neden olmutur. Enerji maliyetlerinin artmas gerek pandemi gerekse d ülkelerin gergin ortamdan beslenmek suretiyle yeni sömürgeler elde etmeye çalmasyla tetiklenmitir. Birçok olumsuz faktörün bir araya gelmesi ve ekonomik skntlar nedeniyle sulamann dorudan bal olduu tarmsal elektrik kullanm, artan maliyetler neticesinde çkmaza girmitir. Burada yaplan KDV indirimi Türkiye Cumhuriyeti devletinin üreticisini korumaya yönelik att admlardan bir tanesidir ve gayet yerinde olmutur. Tarmsal sulamada kullanlan elektrikte KDVnin yüzde 8e indirilmesi çiftçinin maliyetlerini az da olsa düürecektir. Birçok nedenden dolay enerji maliyeti artm olabilir fakat bu önlemler bize gösteriyor ki devlet vatandan ve çiftçisini korumak için bir eyler yapmaya çalmaktadr. Birlik olarak teekkür ediyoruz.

MAZOT DESTENDE ARTI TALEB

Üretilen ürüne göre kullanlan su miktarnn deitiine dikkati çeken Ünal, Özellikle msr, pamuk ve ekerpancar gibi suyu çok seven bitkilerin yetitirildii alanlarda sondaj derinliine de bal olmak üzere çekilen suyun enerji bedelinde yüzde 10 KDV indirimiyle bir miktar karllk elde edilecek gibi görülmektedir. Tabii indirim ne kadar küçük gibi görülse de 200-300 metre derinliklerde vejetasyon boyunca damla sulama yöntemiyle sulanan ve su tüketimi isteyen bir ürün bulunan 100 dekar arazinin ortalama 100 bin kilovatsaat enerji tüketimi olduunu varsayarsak üreticilerimize elektrikten bir karllk söz konusu olacan söyleyebiliriz. Matrah üzerinden hesaplanan vergi indirimi sonras 100 bin kilovatsaatlik elektrik faturasnda yaklak 15-20 bin lira gibi bir indirim olacan hesaplamak doru olacaktr. Ayrca, en yakn zamanda mazot desteinin artmasn da talep ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git