Elit kuzular

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde "elit" damızlık koyunlardan her yıl yaklaşık 40 bin üstün özellikli "İvesi" cinsi kuzu elde ediliyor.

Haberler 18.12.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen vesi cinsi koyunlar, anlurfann Suriye snrndaki Ceylanpnar ilçesindeki iletmede damzlk olarak besleniyor.

Her yl ihaleyle yüksek fiyattan besicilere satlan koyunlar, hayvanclk sektörüne önemli katk salyor.

Yaklak 50 bin koyunun bulunduu iletmede, yüksek verimli hayvanlarn doal yollarla döllenmesiyle elde edilen üstün özellikli yaklak 40 bin kuzu, veteriner hekim, salk teknisyeni ve 300 civarnda çoban tarafndan özenle büyütülüyor.

Doumlarn balamasyla kuzu seslerinin yankland iletmede, yavrularn sabah ve akam belli saatlerde annelerini emmeleri salanyor.

Gün boyunca sürekli kontrol altnda tutulan özel kuzular, üç aydan sonra sütten kesilerek besiye alnyor.

Kuzulardan büyük bir bölümü daha sonra ihale ile satlrken, kuzular, damzlk olarak yetitirildikten sonra sürüye dahil ediliyor.

Ceylanpnar Tarm letmesinde yetitirilen ve drone ile görüntülenen kuzularn yüzlerce koyun arasnda annelerini bulmalar güzel görüntüler oluturdu.

- kiz doum oranmz yüzde 26nn üzerinde

letme efi Bora Sarçam, yeni doan kuzularla birlikte 85 bin küçükba hayvana ev sahiplii yaptklarn belirterek, kuzularla özel olarak ilgilendiklerini söyledi.

Günde iki defa kuzularn süt emmelerini saladklarn ifade eden Sarçam, Samdan çkan koyunlarmz kuzularla buluuyorlar. Bir mucize gibi kuzular yüzlerce koyunun arasndan annesini bulabiliyor. dedi.

letmede 300ün üzerinde çobanla çaltklarn, görevlilerin kuzularn açlk durumundan hastala kadar her eyiyle ilgilendiini anlatan Sarçam, doumlarn ise veteriner hekim ve teknisyenlerin kontrolünde gerçekletiini aktard.

Sarçam, doumlarn bu ay içinde biteceini dile getirerek, bu yl 32 bin kuzunun dünyaya geldiini, doum süreci sonunda 40 bin kuzu elde etmeyi amaçladklarn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Teknik personelimiz günde üç vardiya eklinde 24 saat çalyor, doumlarla tek tek ilgileniyoruz. kiz doum oranmz yüzde 26nn üzerinde. vesi popülasyonu için oldukça iyi bir rakam. Kuzularmz da gayet salkl. Yaklak üç ay boyunca kuzular süt emer, daha sonra sütten keseriz. Sonrasnda damzla uygun erkek ve diileri ayryoruz, boy, cüsse, renk, anne ve babasnn özelliklerine göre. Annelerinin ikizlik oran, süt verimine bakyoruz. Buna göre ayryoruz ve bu sayede kuzunun gelecekteki performansn belirliyoruz. Geriye kalanlar ise ihaleyle satyoruz.

Ana Sayfaya Git