"Elit" kuzulara özel bakım

Türkiye'nin en büyük işletmesi konumundaki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde "elit" damızlık koyunlardan elde edilen üstün özellikli ivesi cinsi kuzular, veteriner hekim, ziraat mühendisi, veteriner sağlık teknisyeni ve çobanlar tarafından özenle yetiştiriliyor.

Haberler 21.02.2017 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede özellikle anlurfa ve Gaziantep çevresinde rabet gören ve Arap koyunu olarak da adlandrlan ivesi cinsi koyunlar, iletme müdürlüünde çounlukla damzlk olarak besleniyor.

Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen koyunlar, her yl ihaleyle Türkiyenin deiik illerinden gelen besicilere satlyor. letmenin önemli gelir kalemleri arasnda yer alan koyunlarn satndan elde edilen gelir, hayvanclk projelerinde kullanlyor.

Yaklak 90 bin koyunun bulunduu iletmede, yüksek verimli hayvanlar arasnda yaplan döllenme sayesinde elde edilen üstün özellikli yaklak 40 bin kuzu, görevli veteriner hekim, ziraat mühendisi, veteriner salk teknisyeni ve çobanlar tarafndan itinayla büyütülüyor.

Doumdan 10 gün sonra annelerinden ayrlan, sabah ve akam olmak üzere günde 2 kez belli saatlerde süt emmeleri salanan elit kuzular, sürekli olarak kontrol altnda tutuluyor. 90 günlük olduklarnda tamamen sütten kesilen kuzulardan yüzde 70i besiye alnp, daha sonra ihaleyle satlrken, dierleri ise koç olarak sürülere dahil ediliyor.

letme efi veteriner hekim Özgüç Ustaba, Ceylanpnar TGEMde 90 bin ba ivesi rk koyun bulunduunu ve bunlarn en güzel ekilde yetitirildiini belirtti.

Bu yl iletmede yaklak 33 bin koyundan 40 bin civarnda kuzu elde ettiklerini anlatan Ustaba, kuzular sabah ve akam olmak üzere günde iki kez anneleriyle buluturduklarn söyledi.

Ustaba, son 5 yldr yaplan çalmalar neticesinde ikiz doum orannn arttn dile getirerek, bu yl ikiz dourma orannn yüzde 24 civarnda olduunu kaydetti.

- Doum dönemlerinde her sürüyle 5 çoban ilgileniyor

Ustaba, özellikle doumlar döneminde i younluunun arttn, kuzulara daha iyi bakabilmek için de bu dönemlerde içi saysn artrdklarn söyledi.

Kuzularn daha iyi gelimesi için sürekli önlerinde yem braktklarn anlatan Ustaba, u bilgileri aktard:

Her alda 650 koyunumuz var. Doum esnasnda her sürüye 5 çoban bakar. Yeminden, suyundan dier bakmlara kadar her eyle çoban arkadalar yakndan ilgilenir. Salk bakmndan ise veteriner ve salk teknikerlerimiz a ve ilaç programn düzenli olarak gerçekletirirler. Koyunlar meraya çkmadklar bu dönemde günlük belli saatlerde iki kez yemleniyor. Kuzular ise günde iki defa anneleriyle buluup süt emer. Yaklak 2 saat anneleriyle kaldktan sonra dinlenmeleri için allara alnr. Burada her zaman kuzularn önünde temiz su ve yem bulunur. Bunu hem ilgili çoban hem de salkç arkadalar düzenli olarak takip eder. Bu sayede kuzulara en iyi ekilde bakm yapmaya çalyoruz.

- Bebek gibi ilgi istiyorlar

letmedeki çobanlardan Salih Yldrm da 10 yldr TGEMde görev yaptn söyledi.

Özellikle doum dönemlerinde ilerinin younlatn anlatan Yldrm, iletmedeki hayvanlarn özenle yetitirildiini belirtti. Yldrm, Uzun süredir burada çalyorum. Hayvanlar çok sevdiim için youn olmasna ramen i de kolay geliyor. Özellikle k döneminde kuzular dolaysyla iimiz artyor. Günümüz neredeyse kuzularla ilgilenerek geçiyor. Kuzular bebekler gibi sürekli ilgi istiyor. Hangisi emmiyor ya da yem yemiyorsa hemen müdahale ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git