"Emanete verilen fındık arz talep dengesini bozuyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Üreticilerimiz serbest piyasaya ihtiyacı kadar ürünü indirsin, özellikle de emanete fındık vermesinler. Emanete verilen fındık arz talep dengesini bozuyor." dedi.

Haberler 15.08.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soydan, yapt açklamada, fndk aaçlarnn yarsndan ürünün toplandn söyledi.

Hasadn genel anlamda sorunsuz sürdüünü belirten Soydan, Dou ve Güneydoudan bölgeye gelen tarm içilerinin önemli ksmnn da i bulabildiini ifade etti.

Soydan, üreticilerin ksa süre sonra fnd pazara indirmeye balayacaklarna iaret ederek, bu süreçte dikkat edilmesi gereken baz hususlar olduunu dile getirdi.

Üreticinin fndn kaç liradan satlacan hasat öncesi örendiini hatrlatan Soydan, Üreticilerimiz serbest piyasaya ihtiyac kadar ürünü indirsin, özellikle de emanete fndk vermesinler. Emanete verilen fndk arz talep dengesini bozuyor. diye konutu.

Soydan, unlar kaydetti:

Böyle durumlarda piyasann olumsuz yönde etkilendiini açkça görüyoruz. Geçmi yllarda da benzer tablolarla karlatk. Yllardr bu uyarmz yapyoruz. Emanete verilen fndk hem üreticinin kendisine hem de dier üreticilere zarar veriyor. Bu sene üreticilerimizin elinde büyük bir frsat var. Hem TMOya hem de serbest piyasaya fndk verme haklar var. Üreticilerimizin bilinçli davranarak bu haklarn en iyi ekilde deerlendirmelerini bekliyoruz. çünkü fnd biz bir yl boyunca bekliyoruz. O nedenle bir kuruun dahi hesabn yapmak durumundayz, fndmza ilk önce bizim sahip çkmamz lazm.

Üreticilerin 19 Austostan itibaren TMOdan randevu almaya balayacaklarn anmsatan Soydan, 26 Austostan sonra da TMO ürün almaya balayacak. Fndk alm noktalarnda üreticilerimizin yaayabilecei sorunlarn önüne geçmek adna tüm oda bakanlar ve yöneticilerimiz hazr olacaklar. Bu konuda da TMO yetkilileriyle istiarelerimizi tamamladk. dedi.

Ana Sayfaya Git