Emekli maaşına dörtlü iyileştirme

Emeklilerin maaşlarıyla ilgili dört ayrı iyileştirme gündeme geldi. En düşük maaşın asgari ücret kadar olması, intibak ile farklılıkların giderilmesi, zam yönteminin teke düşmesi ve temmuzda yüzde 5 artış yapılması masada...

Haberler 23.04.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede bulunan 12 milyon emekli daha iyi maa alarak daha iyi artlarda yaamak istiyor. Son yllarda yaplan düzenlemeler, seyyanen artlar ve bankalarn verdii promosyonlarla ücretlerde iyiletirmeler yaand. Ancak bunlara ilaveten yeni iyiletirmeler de gündeme geldi. u anda masada olan dört ayr formül ile emekli maalarnn özellikle aralarndaki farkllklarn giderilmesi amaçlanyor.

EN DÜÜK MAA YÜKSELYOR

Mevcut uygulamaya göre en düük emekli maa 900 lira civarnda bulunuyor. Teklife göre en düük emekli maa o yl için uygulanan asgari ücret ile eitlenecek. Dier maalar bunun üzerinde belirlenecek. Böylece düük maa alanlarn ücretlerine 600- 700 liralar bulan art yaplabilecek. Bu yl için asgari ücret 1.603 lira olarak uygulanyor.

NTBAK LE ARTI

2000 ylndan önce emekli olan SSKllar için çkartlan intibak yasas ile 355 liray bulan zamlar yaplm ve maa farkllklar giderilmiti. Ancak bundan Ba-Kurlular ve 2000 yl sonras emekli olanlar yararlanamamt. imdi Anayasa Mahkemesinin yasa çkmal karar sonras gözler Meclise çevrildi. Yeni bir yasa çktnda 2000 yl ve sonras emekli olanlarn da maalar arasndaki farkllklar giderilebilecek.

TOPLU SÖZLEME

Sosyal güvenlik kurumlarnn tümü SGK çats altnda birletirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamalar gerek zam yöntemleri hala farkl uygulanyor. Ba-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken Emekli Sand emeklileri toplu sözlemeye bal bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözleme ile zamlarnn belirlenmesi de gündemde.

TEMMUZ ZAM AYI

Temmuz aynda tüm emeklilerin maalarnda zam olacak. Bunun için enflasyon rakamlar bekleniyor. Bugüne kadar çkan enflasyon oranlarna göre uzmanlar zammn yüzde 5i bulabileceini hesaplyor. Buna göre memurlar ve memur emeklileri de fark alabilecek.

Ana Sayfaya Git