Emekli maaşı nasıl yükselir?

Emekli maaşının nasıl artılacağı merak konusu oldu. Yılda iki kez zam alan emekliler maaşlarının artırmak için yeni yollar arıyor. Emekli maaşlarının artamkası için yapılabilecek bazı işlemler var. Bunlara dikkat eden yüksek maaş alıyor. Peki, emekli maaşını artırmak için ne yapmak gerekir? İşte emeklilerin merak ettiği tüm detaylar...

Haberler 17.08.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milyonlarca çalan ne zaman emekli olacan merak ederken, kaç lira maa alacan da örenmek istiyor. Emekli maan belirleyen en önemli parametre çalrken SGKya ödenen prime esas kazancnz. Yani brüt maanz oluyor. Brüt maa yüksek olanlar emekli olduklarnda da yüksek maa alyorlar.

Üç AYRI DÖNEM

lk ie girdiiniz tarihteki kazancnzdan son kazancnza kadar tüm maalarnz emekli ayl hesaplanrken kullanlyor. Emeklilik için yaplan hesaplamalarda 2000 yl öncesi, 2000-2008 10. ay aras ve 2008 ylnn 10. ayndan sonras olmak üzere üç ayr dönem uygulanyor. 2000 yl ve öncesindeki dönemde aylk balama oranlar çok daha yüksek uygulanyor. Burada kazanca göre yüzde 70i bulan çarpan kullanlyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çkyor. Yani bu dönemde yüksek kazanç bildirip çalmas fazla olanlar için emekli maa da yükseliyor.

ORANLAR DEYOR

2000-2008 arasnda ise aylk balama oranlar biraz daha düerken bu kez gösterge sisteminin yerini gelime hz ve enflasyon alyor. Güncelleme katsaylaryla kazançlar bugüne uyarlanyor. 2008in 10uncu ayndan sonraki dönemde ise aylk balama oranlar düerken gelime hznn yüzde 30u dikkate alnyor. Dolaysyla emekli maan en az etkileyen dönem 2008 Ekim ayndan sonraki çalmalar oluyor.

BUNLARA DKKAT EDN

Belirttiimiz gibi emekli maan belirleyen etmen sizin kazancnz. Bu yüzden yüksek maa alp asgari ücretten gösterilenler büyük bir avantaj da kaçryor. çalrken de alacanz baz tedbirler bulunuyor. Öncelikle gerçek maanzn bordroda yanstlmasn salayn. Eer imkan varsa iki ayr yerde çalp sigorta primi ödenmesi de emekli maan artracaktr. Emeklilik ilemleri yaplrken e ve çocuk durumlarnz bildirmeyi unutmayn. Emeklilik tarihiniz ylsonuna geliyorsa bir sonraki yln zammndan yararlanabilmek için beklemeden müracaat edin.

Ana Sayfaya Git