Emekli maaşına çifte koruma

Hükümetin 81 milyon vatandaşa nefes aldıran yeni ekonomi paketi ile yaşlılık aylığı ikiye katlanırken, emeklilere yılda verilecek 2 bin liralık ikramiyeye ise hiçbir şekilde haciz uygulanamayacak.

Haberler 03.05.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümetin ana hatlarn açklad paketin ayrntlar ortaya çkmaya balad. Bakanlar Kurulunda onaylandktan sonra Meclise gönderilen paketle emekliye iki bayramda verilecek 2 bin liralk ikramiyeye hiçbir ekilde haciz konulamayacak. Salk hizmetinden yararlanamayan Genel Salk Sigortas borçlusu kalmayacak, Ba-Kurluya sigortasn canlandrma frsat verilecek. Muhtarlar, çiftçiler, kendi hesabna bamsz çalanlar prim borcu nedeniyle durdurulan sigortallk sürelerini canlandrabilecek.

YALILIK AYLII YÜZDE 100 ARTTI

65 yan dolduranlara ödenen yallk ayl iki kat artrlyor. Emeklilere verilecek 2 bin liralk ikramiyeye hiçbir ekilde haciz konulamayacak, kesinti yaplamayacak. SGK tarafndan fazla veya yersiz ödendii tespit edilen emekli aylklaryla ilgili alacaklar da yaplandrlacak. Bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek. Ba-Kur sigortallarnn durdurulan sigortallk süreleri nedeniyle ödemedikleri prim borçlarn ödeme imkn salanyor.

CEZALAR SLNYOR

Mart 2018 ve öncesi ödenmeyen bütün primlerin, eitime katk paynn cezas siliniyor. Yaplandrlan borç dnda 60 günden fazla prim ve prime ilikin borcu olmayan ya da bunu taksitlendirenler Genel Salk Sigortasndan yararlanmaya balayacak. Sosyal Sigorta ve GSS kapsamndaki sigortallk statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlara da müjdeli haber geldi. Yasada belirtilen artlar tamalar halinde, düzenlemenin yaym tarihinden önceki döneme ait prim borçlar dikkate alnmadan 31 Aralk 2018e kadar salk hizmetlerinden ve dier haklardan yararlandrlacak.

31 MART 2018 BAZ ALINACAK

Emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti tesis ettirerek çalmaya devam edenler, ödemeleri gereken sosyal güvenlik destek prim borçlarn ödemeyecek. Yaplandrmada 31 Mart 2018 tarihi esas alnyor. Azami süreler almamak kaydyla yaplandrlan borçlar 6, 9, 12 veya 18 eit taksitte ödenebilecek. Borçlarn tamamnn ilk taksit ödeme süresi içinde pein olarak ödenmesi durumunda faizin yüzde 90 alnmayacak.

Hesaplanan tutarn tamamnn ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Y-ÜFE tutarnda yüzde 50 indirim yaplacak. Devlet ayrca tutar 100 liray amayan asli amme alacaklarndan vazgeçiyor. Tutarna baklmadan bu asllara bal asl ödenmeyen feri alacaklarn tutar 200 liray amayanlar da talep edilmeyecek.

MATRAH ARTIRAN YAADI

Geçm be yla ait matrah art yapanlara kolaylk getiriliyor. Vergi takibinde olan bütün mükelleflere kolaylk salanyor. Kendileri hakknda artrmda bulunulan yllar için yllk gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ile bu yllara ilikin olarak bu vergi türleri için daha sonra baka bir tarhiyat çkarlmayacak. Matrah artrmnda bulunduklar yllara ait zararlarn yüzde 50si krlarndan mahsup edilmeyecek.

MUHTAR VE çFTçYE KNC ANS

Muhtarlar, çiftçiler, kendi hesabna bamsz çalanlar prim borcu nedeniyle durdurulan sigortallk sürelerini canlandrabilecek. Durdurulan sigortallk süreleri için ödeyecekleri prim tutarnn, sigortallk süreleri durdurulmam gibi deerlendirilerek hesaplanmasn talep edebilecek. Borcun tamam ilk taksit süresinde ödenmesi halinde, durdurulan süreler sigortallk süresi olarak deerlendirilecek.

KULÜPLER çN BÜYÜK FIRSAT

Spor kulüpleri, belediyeler, il özel idarelerinin borçlar da yaplandrlyor. Dört büyük spor kulübünün 7 milyar lirann üzerinde borcu bulunuyor. Türkiyede sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri, devlete borçlarn ikier aylk dönemler halinde azami 36 eit taksitte ödeyebilecek. Öte yandan genç giriimcilere prim destei getiriliyor. Bir yllk sigorta primleri Hazine tarafndan karlanacak.

ECZANELERE STOK KOLAYLII

Eczaneler stoklarnda kaytl olup fiilen bulunmayan ilaçlar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kaytlarndan çkarabilecek. Bu ilaçlar maliyet bedeli üzerinden yüzde 4 hesaplanan KDV ayr bir beyanname ile beyan edilerek beyanname verme süresi içinde ödenecek. Ayrca, orman alanlarnda, Teknoloji Gelitirme Bölgesi kurulabilecek.

12 MLYONLA MAR BARII

Ruhsatsz, ruhsata, eklerine, imar mevzuatna aykr yaplarn kayt altna alnmas amacyla 31 Aralk 2017den önce ina edilen yaplar için Yap Kayt Belgesi verilecek. Belge, yapnn yeniden ina edilmesine veya kentsel dönüüm uygulamasna kadar geçerli olacak.

* YIKIMLAR DURDURULACAK: Yapnn ve arsasnn mülkiyet durumu, sisteme yap sahibinin beyanna göre kaydedilecek. Yap Kayt Belgesi verilen yaplarla ilgili alnm ykm kararlar ile tahsil edilemeyen idari para cezalar iptal edilecek.

* YAPI DENETMNDE SABT FYAT: Yap denetimi hizmet bedeli oran sabitleniyor, farkl fiyat uygulamalarna son veriliyor. Belge verilen yaplarla ilgili alnan ykm kararlar durduruluyor.

* MÜHENDS YERNE TEKNK ÖRETMEN: Yaplarda mimar ve mühendisler yerine yap denetimi faaliyetlerine teknik öretmen, yüksek tekniker, tekniker ve teknisyenler katlabilecek.

* HAZNE ARAZLER KRALANACAK: Hazineye ait tarm arazileri kiralanabilecek. Yasann yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde bu arazileri dorudan kiralamak için bavuruda bulunanlara, ecrimisil borçlar bulunmamas artyla, cari yl ecrimisil bedelinin yars üzerinden 10 yla kadar dorudan kiralanabilecek.

* TAPU HARçLARINA NCE AYAR: Bakanlar Kurulu, yeni ina edilen konut veya iyerlerinin ilk satlarna ilikin olarak da tapu harcn bir katna kadar artrabilecek, 10da birine kadar indirebilecek.

* YERLERNE KAZA DESTE: kazas, meslek hastalklar gibi nedenlerle SGK tarafndan iverene rücu edilen alacaklar yeniden yaplandrlyor. naat irketlerinin, ihale konusu ilerde yaad prim sorunu çözülüyor.

* DEPREM MADURU LLERE SÜRE: Mücbir nedenle Van, Arnn Patnos ve Bitlisin Adilcevaz ilçelerindeki mükelleflerin, beyanname ve bildirim verme süresi 31 Austos 2018 tarihine uzatlyor.

Ana Sayfaya Git