Emekli olamayan yaşlıya maaş!

65 yaşını dolduran ancak emekli maaşı dahil herhangi bir geliri olmayan yaşlılara her ay 601 lira ödeniyor.

Haberler 11.06.2019 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal güvenlik sistemi yal ve muhtaç kiilere her türlü destein salanmas için düzenlemeler içeriyor. Bunlardan bir tanesi de 65 ya ayl (2022 ayl da deniyor). Yaklak 600 bin kii bu yardmlar sayesinde temel ihtiyaçlarn kimseye muhtaç olmadan karlamaya çalyor. Bu aylk için baz koullar söz konusu. Merak edilenleri sizler için derledik...

KMLER YARARLANABLR?

lk koul 65 yan doldurmu olmak. Sosyal güvenlik kurulularndan gelir veya aylk alnmyor olmas gerek.

NEREYE BAVURU YAPILMALI?

Aylk bavurular kiinin ikametghnn bulunduu yerdeki Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna yaplmal. Bavurularn ahsen ve yazl olarak yaplmas gerekiyor.

BAVURU KAç GÜNDE SONUçLANIR?

65 ya ayl için bavuru yaplan tarih sonras bir ay içerisinde ilemlerin sonuçlanmas gerekiyor. Yani 65 ya ayl için uzun zaman beklemek gibi bir durum söz konusu deil

EMEKLLER ALABLR M?

Hayr emekliler yararlanamaz. 65 ya ayl alabilmek için malullük ayl, yetim ayl, dul ayl veya sürekli i göremezlik geliri de alnmyor olmas artlar da var.

MUHTAçLIK DEERLENDRMES NASIL YAPILIR?

Muhtaçlk deerlendirmesi; yalnn kendisi ve einin gelir, servet ve harcamalar ile birlikte nafaka yükümlülüü dikkate alnarak yaplyor. Buna göre; kii bana gelir 609 lirann altndaysa aylk balanr. E ve bavuran kiinin geliri toplam 1218 liray ayorsa aylk balanmaz.

ÖDEME NE KADAR?

65 ya ayl bu yl 601 TL. Daha önce üç ayda bir bu tutar kadar ödeme yaplyordu. Son dönemde önemli ölçüde artt. Artk her ay 601 lira ödeniyor.

ÖDEMELER HANG TARHTE YAPILIR?

Doum tarihinin son rakam 0-5 aras olanlar 5inde, 1-6 aras olanlar 6snda, 2-7 arasnda olanlar 7sinde, 3-8 olanlar 8inde ve 4-9 aras olanlar 9unda ödeme alr.

ADRES DERSE AYLIK KESLR M?

Evet. Ama 1 yl içerisinde bavuruda bulunulmas ve yeni adresini Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna bildirirse deerlendirme sonucu aylk alma artlar devam ediyorsa kesilen aylk tekrar balanr.

Ana Sayfaya Git