Emekli olamayana maaş!

Sosyal güvenlik sistemi yaşlı ve muhtaç kişilere her türlü desteğin sağlanması için düzenlemeler içeriyor. Bunlardan bir tanesi de 65 yaş aylığı (2022 aylığı da deniyor). Yaklaşık 600 bin kişi bu yardımlar sayesinde temel ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan karşılamaya çalışıyor. Ancak bu aylık için bazı koşullar da söz konusu. Merak edilenleri sizler için derledik.

Haberler 07.09.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk koul 65 yan doldurmu olmak. Sosyal güvenlik kurulularndan gelir veya aylk alnmyor olmas gerek.

Nereye bavuru yaplmal?

Aylk bavurular kiinin ikametghnn bulunduu yerdeki Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna yaplmal. Bavurularn ahsen ve yazl olarak yaplmas gerekiyor.

Bavuru kaç günde sonuçlanr?

Bavuru yaplan tarih sonras bir ay içerisinde ilemlerin sonuçlanmas gerekiyor.

Emekliler alabilir mi?

Hayr emekliler yararlanamaz. 65 ya ayl alabilmek için malullük ayl, yetim ayl, dul ayl veya sürekli i göremezlik geliri de alnmyor olmas artlar da var.

EN AZ YÜZDE 40 ENGELL SE

Engelliye de ödenir mi?

Evet. 2022 ayl kapsamnda engelliye de ödeme var. Engelli aylndan faydalanmak isteyen kiinin rapor oran en az yüzde 40 olmal. 65 yandan büyük olanlarda ise en az yüzde 70 engelli olma art var.

Engelli için ne kadar ödenir?

Sigortal olarak çalan veya SGKdan gelir veya aylk alan engellilere aylk balanmyor. Engelli ayl balanacak kiinin yaad hanedeki kii bana düen gelirin 609 liradan az olmas gerekiyor. Yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oran bulunan engellilere 509 TL (üç aylk 1527 TL), yüzde 70 ve üstü engellilik oran olan ve bakasnn bakmna muhtaç engellilere ise 764 TL (üç aylk 2 bin 229 TL) balanyor. 18 yandan küçük engellilerin kendilerine deil, yaknlarna engelli ayl balanyor.

Evde bakm paras ne kadar?

Engelliye bakan kiinin evde bakm paras alabilmesi için ilk art, engellinin en az yüzde 50 engeli olduunun salk kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Raporda ar engelli ibaresinin yer almas arttr. Evde bakm paras alnabilmesi için engelliye bakan kiiyle engelli arasnda kan ba bulunmas da art. Engellisine bakan kiiye aylk 1305 lira ödeme yaplyor.

K BAI GELR SINIRI

Muhtaçlk deerlendirmesi nasl yaplr?

Yalnn kendisi ve einin gelir, servet ve harcamalar ile birlikte nafaka yükümlülüü dikkate alnarak yaplyor. Buna göre; kii bana gelir 609 lirann altndaysa aylk balanr. E ve bavurann gelir toplam 1218 liray ayorsa aylk balanmaz.

Ödeme ne kadar?

65 ya ayl bu yl 637 TL. Daha önce üç ayda bir bu tutar kadar ödeme yaplyordu. Son dönemde önemli ölçüde artt. Artk her ay 637 lira ödeniyor.

Ödeme ne zaman yaplr?

Doum tarihinin son rakam 0-5 aras olanlar 5inde, 1-6 aras olanlar 6snda, 2-7 arasnda olanlar 7sinde, 3-8 olanlar 8inde ve 4-9 aras olanlar 9unda ödeme alr.

Adres deiirse aylk kesilir mi?

Evet. Ama 1 yl içerisinde bavuruda bulunulmas ve yeni adresin Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna bildirilmesi durumunda, deerlendirme sonucu aylk alma artlar devam ediyorsa kesilen aylk tekrar balanr.

Ana Sayfaya Git