Emekli olduktan sonra çalışıyorsanız dikkat!

Emekli olduktan sonra başka birinin yanında çalışanlar için sağlık primi ödenmesi gerekiyor. Ancak birçok emekli bunu bilmediği için mağdur oluyor.

Haberler 25.05.2017 - 07:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ki tür çalan emekli var. Biri, emekli olup, emekli ayl balandktan sonra bir iverenin yannda çalanlar.

KEND OLANLAR...

Bu kesimde bir sorun yok. veren, bu çalanlar için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) hem bildirim yapmak hem de belli bir miktar prim ödemek zorunda. kincisi, emekli olduktan sonra kendine ait iyeri açan ya da bir irketin orta olanlar.

çOU HABERSZ

Asl sorun bu kesimde. çünkü bu ekilde çalanlarn sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor. Emeklilik sonras kendine ait iyeri ya da bir irketin orta olanlarn 2008e kadar sosyal güvenlik destek primini kendileri yatrmalar gerekiyordu. 2008den sonra ise primler, bu kiilerin maalarndan kesilmeye baland. Ancak çounun haberi olmad, borç katland.

GEçEN YIL KALDIRILDI

2016nn ubat aynda ise SGK, emekli ayl balandktan sonra çalmaya devam edenlerin aylklarndan alnan yüzde 10 oranndaki destek primi kesintisini kaldrd. Ancak geçmie yönelik borçlar devam ediyor. Daha açk bir anlatmla, kesinti uygulamas geçen yl kalkm olsa da yaklak 2 milyona yakn çalan emeklinin, geçmie yönelik destek primi borcu duruyor.

FAZ VE CEZASI SLNECEK

te, bu kiiler için imdi yeni bir imkan daha getiriliyor. Geçtiimiz günlerde Mecliste yasalaan ve yaknda Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girecek olan düzenleme ile destek primi borçlar yeniden yaplandrlacak. Gecikme faizi ve cezas dndaki asl borç, enflasyona göre güncellenecek. Gecikme zamm ve faizi ise silinecek. steyen pein, isteyen 18 ay taksitle ödeme yapacak.

Ana Sayfaya Git