Emekli-Sen, zam oranını protesto etti

İZMİR'de tarihi Kemeraltı Çarşısı girişinde toplanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) üyeleri, temel gıda ve tüketim mallarına yapılan zamları ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 5 zam oranını protesto etti.

Haberler 10.07.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konak ilçesindeki tarihi Kemeralt çars giriinde bir araya gelen DSKe bal Emekli-Sen üyeleri, temel gda ve tüketim mallarna yaplan zamlarn geri çekilmesini talep ederek, son enflasyon verilerine bal olarak yaplan emekli maa zamlarnn yüzde 5 olmasn protesto etti. Emekli aylklarnn 2 bin 500 TLnin altnda olmamasn isteyen Emekli- Sen üyeleri, emeklilerin ücretlerinin sadece enflasyon deil milli gelir art da göz önüne alnarak belirlenmesini istediklerini belirtti. Emekli-Sen üyelerinden 50 kiinin bulunduu grup Sana yüzde 40, bize yüzde 5 adalet mi bu?, Demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz, Yüzde 5 zamm yüzde 10 ile geri aldlar, 80 milyon emekli açlk snrnda yazl pankartlar tad.

Grubun sözcüsü olarak konuan Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, Biz emekliler geçim sknts içinde yaamaya mahkum edilmi durumdayz. Öyle ki 12 milyonu akn emeklinin 5 milyonu ikinci bir ite çalmakta ya da i aramaktadr. Emeklilerin yüzde 80i nitelikli salk hizmetinden yararlanamamakta ve neredeyse tamam sosyal yaamn dna itilmekte, ötekiletirilmekte. Aktif yalanma zaten hayal dahi edilemiyor. Böylesine basklanm bir yaam sürmekte olan emekliler, temmuz ay enflasyon verileriyle bir kez daha hayal krklna uratld. Bildiiniz gibi, art arda gelen seçimler ve iktidar kabullenemedii için tekrarlanan stanbul seçimi nedeni ile ertelenen zamlar, haziran ay sonu itibariyle çaya, ekere, akaryakta, elektrie üst üste yamakta dedi.

EMEKL ZAMLARINA TEPK

Haziran ay sonu açklanan zamlar nedeni ile emeklilerin alm gücünün ciddi ölçüde zayfladn söyleyen Özkaynak, sözlerini öyle sürdürdü:

Devam gelecek olan zamlarn 1 Temmuz itibariyle yanstlacak olmasnn tek nedeni, temmuz ay enflasyonunun düük gösterilerek emekçilere verilecek olan enflasyon farknn düürülmek istenmesi. Nitekim son enflasyon yüzde 0,03 olarak ayarlanm, böylece, bizlere yüzde 5 ile yüzde 6 arasnda zam reva görülmütür. Bu zamla beraber; en düük maa alan içi emeklisine 56 TL, en düük maa alan memur emeklisine 138 TL, yine en düük maa alan Ba-kur emeklisine 69 TL zam yaplmtr. Yllarca art deer üretmi olan biz emeklilere bu ücretler reva görülürken aklmzla dalga geçercesine, hangi amaçla oluturulduu aibeli olan Cumhurbakanl Yüksek stiare Kurulu üyelerine yüzde 40 zam yaplarak ücretleri 18 bin TLye yükseltilmitir. Durum böyleyken biz emeklilerin toplu sözlemeli sendikal örgütlenmemizin önüne engeller çkarlyor, kendimizi ifade etme özgürlüümüz gasp edilmeye çallyor. Tüm bu yaananlar ortadayken bizler siyasi aktörlerden acilen taleplerimizi hayata geçirmelerini bekliyoruz. Haziran ay sonu itibariyle temel gda ve tüketim maddelerine yaplan tüm zamlar geri çekilsin. TÜK, siyasi basklardan uzak ve iktidarn prangalarndan kurtularak enflasyon verilerini bilimsel ve objektif bir ekilde yeniden açklasn. Emekli aylklar 2 bin 500 TL altnda olmasn. Salkta katk pay kaldrlsn, emeklilerin nitelikli salk hizmetlerinden faydalanmalar salansn. Emeklilerin ücretleri yalnzca enflasyona endeksli deil milli gelir art da göz önüne alnarak belirlensin. Emekli ikramiyeleri yl içinde bin 750 TLye yükseltilsin ve her yl güncellensin. Emeklilerin toplu sözlemeli sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldrlsn.

Ana Sayfaya Git