Emekli ve memurları ilgilendiren zam!

Memurlar ve memur emeklilerine 2020 yılında enflasyon farkı ile birlikte yüzde 5.5 + 5.75 oranında maaş artışı yapıldı. Bu yılın ilk yarısında ise yüzde 7.36 oranında artış gerçekleştirildi. Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yapılan toplu sözleşme zamları 2018 yılından beri enflasyonun altında kaldığı için her 6 ayda bir enflasyon farkı yansıtılıyor. Dolayısıyla 2018 başından bu yana memur maaşları ve emekli aylıklarına yapılan zam enflasyon ile başa baş oldu. Bu yıl memurların toplu sözleşme görüşmelerinin çetin geçeceğinin işaretleri yılın ilk haftasından itibaren gelmeye başladı. 2021 yılı ilk yarısındaki maaş zammı belli olduktan sonra memur sendikaları konfederasyonları MEMUR-SEN, Türkiye KAMU- SEN ve KESK ek zam taleplerini dile getirdi.

Haberler 26.01.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2021 yl içi ve memurlar için toplu sözleme yl olacak. Taeron içiler ilk defa bu yl dier kamu içileri için yaplan toplu i sözlemelerine dahil olacaklar. 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyelerde kadroya alnan taeron içiler için toplu sözleme süreci bir süredir devam ediyor. Belediyeler ile sözlemeler ayr ayr imzalanyor.

Kamu kurumlarnda çalan içiler ile toplu sözleme görümelerinin ise mays aynda balamas bekleniyor. 2019 ylndaki görümelerde 180 bin içiyi kapsayan sözleme imzalanmt. Bu yl kamudaki toplu i sözlemesi görümelerinde içi says, taerondan gelenlerle birlikte 500 bin kiiyi aacak.

Taerondan gelen içiler, daha önce farkl sendikalara üye iken 1 Kasm 2020 tarihinden itibaren sadece çaltklar iyerine ait ikolundaki sendikalara geçi yaptlar. Bundan dolay sendikalarn üye saylarnda büyük deiiklikler meydana geldi.

lk defa 2019 ylnda balayan uygulama kapsamnda bu yl da kamu içilerinin toplu i sözlemesi görümeleri TÜRK-, HAK- ve DSK tarafndan ayr ayr yürütülecek.

2019 ylndaki görümelerde 3500 lirann altndaki ücretlere 150 lira iyiletirmenin ardndan ilk yl için yüzde 8 + 4, ikinci yl için de yüzde 3+3 orannda art yapld. Artlarn enflasyonun altnda kalmas halinde enflasyon fark yanstlyor.

AUSTOSTA 5.7 MLYON MEMUR VE EMEKL çN PAZARLIK MASASI

Kamu görevlileri için iki ylda bir toplu sözleme imzalanyor. Eylül ay itibaryla 3.1 milyon memur, 2.2 milyon da memur emeklisi bulunuyor. Kamu görevlileri ile imzalanacak toplu sözleme görümeleri 5.3 milyon kiiyi dorudan ilgilendiriyor.

2019 ylndaki görümelerde memurlar temsil eden MEMUR-SEN ile hükümet arasnda uzlama salanamad. Bunun üzerine sözleme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunca (KGHK) karara baland. Hakem Kurulu, hükümetin sendikaya verdii son teklif dorultusunda karar ald. Böylece, kamu görevlilerinin maalarna 2020 yl için yüzde 4+4, 2021 yl için de yüzde 3+3 orannda toplu sözleme zamm yaplmas kararlatrld.

Memurlar ve memur emeklilerine 2020 ylnda enflasyon fark ile birlikte yüzde 5.5 + 5.75 orannda maa art yapld. Bu yln ilk yarsnda ise yüzde 7.36 orannda art gerçekletirildi.

Memur maalar ve emekli memur aylklarna yaplan toplu sözleme zamlar 2018 ylndan beri enflasyonun altnda kald için her 6 ayda bir enflasyon fark yanstlyor. Dolaysyla 2018 bandan bu yana memur maalar ve emekli aylklarna yaplan zam enflasyon ile baa ba oldu.

Bu yl memurlarn toplu sözleme görümelerinin çetin geçeceinin iaretleri yln ilk haftasndan itibaren gelmeye balad. 2021 yl ilk yarsndaki maa zamm belli olduktan sonra memur sendikalar konfederasyonlar MEMUR-SEN, Türkiye KAMU- SEN ve KESK ek zam taleplerini dile getirdi. MEMUR-SEN Genel Bakan Ali Yalçn ve yönetim kurulu üyeleri Hazine Maliye Bakan Lütfi Elvan ile görüerek toplu i sözlemesi beklenmeden seyyanen zam talebinde bulundu.

METAL KOLUNDA BÜYÜK PAZARLIK

Bu yl özel sektörde de önemli toplu i sözlemeleri yaplacak. Bunlarn banda Türkiye ihracatnn ve sanayisinin bel kemiini oluturan metal ikolu geliyor. Metal ikolunda yaklak 200 bin dolaynda içi için ücret pazarl sonbaharda balayacak.

2019 2021 yllarn kapsayan önceki toplu i sözlemesi ile içilere ilk 6 ayda yüzde 18,49 olmak üzere ilk yl toplamda yüzde 25,50 orannda, izleyen ylda ise enflasyon orannda zam yapld. Türk Metal Sendikas Genel Bakan ve TÜRK- Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, sözlemeyi deerlendirirken, en iyi sözlemeleri imzalayan sendika olduklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git