Emekliler büyümeden pay istiyor

"Emekli aylıklarına 6 aylık TÜFE artışına göre zam yapılması tek başına yeterli değil. Emekliler olarak, aylıklara yapılacak zamda ekonomik büyümenin de dikkate alınmasını istiyoruz"

Haberler 13.12.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED) Genel Bakan Yardmcs Gazi Aykr, emekli aylklarna 6 aylk TÜFE artna göre zam yaplmasnn tek bana yeterli olmadn belirterek, Emekliler olarak, aylklara yaplacak zamda ekonomik büyümenin de dikkate alnmasn istiyoruz. dedi.

Türkiye ekonomisinin yln üçüncü çeyreinde yüzde 11,1lik büyüme orann yakalayarak Avrupa Birlii, G20 ve OECD ülkelerine fark atmasnn yanklar sürüyor.

TÜED Genel Bakan Yardmcs Aykr, rekor büyümenin gurur verici olduunu ifade ederek, milli gelirin adil dalm için sosyal güvenliin en önemli araç olduunu söyledi.

Hem aktif çalanlarn ücretlerine hem de emekli aylklarna yaplacak zamda dikkate alnacak parametreler arasnda büyüme hznn yüzde 100ünün göz önünde bulundurulmas gerektiini belirten Aykr, 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanunu ile yaplan deiiklikle 1 Ekim 2008 itibaryla sigortallarn prim kazancnn güncellenmesinde milli gelir art oran yüzde 100den yüzde 30a düürülmütü. Bu oran emekli aylklarnn hesaplanmasnda önemli kayplara yol açt. deerlendirmesini yapt.

SSK ve Ba-Kur emekli aylklarnn sadece 6 aylk TÜFE oranlarna göre arttrldn anmsatan Aykr, Yaam koullar ve ülke ekonomisinin geldii nokta göz önünde bulundurulduunda emekli aylklarna 6 aylk TÜFE artna göre zam yaplmas tek bana yeterli deil. Emekliler olarak, aylklara yaplacak zamda ekonomik büyümenin de dikkate alnmasn istiyoruz. diye konutu.

- Yüzdeli artlarn getirisi yetersiz kalyor

Gazi Aykr, milli gelir artnn ülkelerin en önemli katma deeri olduunu dile getirerek, ekonomik büyümelerin istihdam ve emekli dostu olmas gerektiini ifade etti.

Ekonomik büyümenin istihdam ve emeklileri koruyan bir sosyal politikaya da dönümesinin önemine iaret eden Aykr, gelir dalmnn kendi içinde adil olmas için vergi, ücret ve emekli aylklar gibi ekonomik ve sosyal araçlarn etkin çaltrlmasnn gerekliliini vurgulad.

Emekli aylklarnn çeitli konfederasyonlarca yaplan açlk snr aratrmalarnda hesaplanan rakamn bir hayli altnda kaldna dikkati çeken TÜED Genel Bakan Yardmcs Aykr, unlar söyledi:

Yüzdeli artlarn emeklilerimizin büyük çounluuna getirisi yetersiz kalyor. Bu nedenle seyyanen artlarn daha koruyucu olduunu düünüyoruz. 2018de TÜFE artna göre yaplacak zam düük kalaca için emekli aylklarna en az 100 lira seyyanen ilave art talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git