Emekliler dikkat!

Neye imza attığını bilmeyen çoğu emekli, kredi ve kart borcunu ödeyemeyince maaşındaki kesinti ve bloke işlemlerle şoke oluyor.

Haberler 04.03.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Normal artlarda yasaya göre; memur emeklileri dndaki emeklilerin yani SSK, Bakur emeklililerinin maana, üçüncü kiilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rzasnn (muvafakatinin) olmas gerekiyor. Bir baka ifadeyle emeklinin izni olmadan maaa haciz konulamyor.

HEMEN TRAZ EDLMEL

Emekli maana haciz konulamayacayla ilgili Yargtay kararlar mevcut. Rzas olmadan maa haczedilen emeklinin bankadan, Haciz konulan maa benim emekli maamdr eklinde bir yaz alarak icra dairesine götürüp itirazda bulunmas gerekiyor. Kanun yalnzca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doacak alacaklarn muvafakatname olmadan haczine izin veriyor. Üstelik bu haciz miktar maan dörtte birini (yüzde 25) geçemiyor.

BANKA BLOKE EDEMEZ

Baz durumlarda, bilhassa kredi kart borçlarnda eer ayn bankadan maa alnyorsa ilgili banka maan tamamn bloke edebiliyor. Ancak bankann böyle bir hakk ve yetkisi bulunmuyor. Borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar düüldükten sonra haciz yaplmas gerekiyor. Birden fazla haciz var ise sraya konuyor. Srada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemiyor.

GEçNEMYORUM DYEBLR

Emeklinin rzas (muvafakati) varsa ödenemeyen borçlar için maann tamamna haciz konuluyor, ancak emekli daha sonra icra ve iflas Kanununun 83üncü maddesine dayanarak geçimine yetecek miktardan fazlasnn haczedildii yönünde ikayette bulunabilir.

Bu durumda mahkeme, haczin kaldrlmas için gerekli inceleme ve aratrmay yaptrarak, emeklinin gerçekten geçinip geçinemediinin tespiti yönünde karar verebilir.

Ana Sayfaya Git