Emekliler ek ödeme oranlarının yükseltilmesini istiyor

Türkiye Emekliler Derneği, emekli ve çalışanlar için vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme uygulamasındaki yüzde 4-5'lik oranın yüzde 10'a yükseltilmesini talep etti

Haberler 18.02.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED), emekli ve çalanlar için vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme uygulamasndaki yüzde 4-5lik orann, yüzde 10a yükseltilmesi talebinde bulundu.

TÜED Genel Bakan Kazm Ergün, 2006daki deiiklikle emeklilere ve çalanlara uygulanan vergi iadesinin kaldrldn anmsatarak buna gerekçe olarak, fi toplanmas, zarf doldurulmas ve denetimdeki zorluun gösterildiini belirtti.

Vergi iadesi uygulamasnn yerine, ek ödemenin getirildiini hatrlatan Ergün, ek ödeme uygulamasnda yüzde 4-5 arasnda deien oranlarn belirlendiini kaydetti.

Ergün, ek ödeme oranlarnn bugünün artlarnda çok düük kaldn vurgulayarak, Vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme uygulamas bizi fi toplamaktan ve zarf doldurmaktan kurtard ama yüzde 4-5lik düük oranlar nedeniyle gelirlerimizin dümesine sebep oldu. diye konutu.

EMEKLLERN EK ÖDEMELER AYLIK 50, 60 VE 80 LRA

Emeklilere yaplan ek ödemelerin, çalanlara yaplan ödemelerin çok gerisinde kaldna iaret eden Ergün, öyle devam etti:

çalanlara vergi iadesinin karl olarak uygulanan asgari geçim indirimi, bekar bir içi için 220 lira. çalanlarda en düük vergi indirimi tutar 220 lirayken 1000 lira ayl olan emeklinin yüzde 5 karl ek ödemesi, ayda sadece 50 lira, 1500 lira aylk alan bir emeklinin yüzde 4 karl ek ödemesi aylk 60 lira, 2 bin lira aylk alan bir emeklinin ek ödemesi yüzde 4 karl aylk 80 liradr. Böyle bir tablo karsnda çalanlarla ayn oranda KDV ve ÖTV ödeyen emeklilerin ek ödeme oranlarnn ivedilikle yükseltilmesini istiyoruz.

Ödenen ve iade edilen vergilerin adil olmas gerektiini savunan Ergün, vergi teviklerinin geniledii bir dönemde birine kakla dierine kepçeyle vergi iadesi yaplmasn hakkaniyetli bulmadklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git