Emekliler ek ödemenin yükseltilmesini istiyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, vergi iadesi sistemi yerine emekliler için getirilen ek ödeme uygulamasındaki oranın yüzde 4-5 olduğuna işaret ederek, "Emeklilerimiz vergi yükünü omuzlarında hissetmektedir. Bu yükün azaltılması vergi iadesi yerine getirilen ek ödeme oranlarının yüzde 8-9'a yükseltilmesiyle bir miktar mümkündür." dedi.

Haberler 20.03.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ergün, emeklilere ödenen vergi iadesinin 2006 ylnda kaldrldn, bunun yerine ek ödeme uygulamas getirildiini hatrlatt.

Ek ödemelerin emekli aylk miktarna göre yapldna dikkati çeken Ergün, u bilgileri verdi:

Bu yln ilk 6 aylk döneminde emekli ayl bin 18 liraya kadar olanlara yüzde 5, bunun üzerinde olanlara ise yüzde 4 ek ödeme yaplyor. Oysa emekliler, temel gda maddeleri için yüzde 8 katma deer vergisi (KDV), doalgaz, elektrik ve su gibi zorunlu harcamalara da ortalama yüzde 15 vergi ödüyor.

- Ek ödeme yüzde oranlar düük kalyor

Vergi iadesinin yerine getirilen ek ödemenin düük yüzdelerle ödenmesinin zamanla emeklilerin aleyhine olan bir uygulamaya dönütüünü ifade eden Ergün, unlar kaydetti:

Emeklilerimizin harcamalarndaki filerin karl olarak aldklar yüzde 15 oranna kyasla bugünkü ek ödeme yüzde oranlar düük kalyor. Emeklilerin, fi toplama çilesinden kurtarlmasn olumlu bulmakla birlikte, yaad maddi kayptan rahatszlk duyuyoruz. Bugün emeklilerimiz ek ödemedeki yüzde 4 ila 5lik düük oranlar nedeniyle her ay maddi kayba uruyor. Bu, emeklilerimizin vergi yükünü omuzlarnda hissetmesine neden oluyor. Bu yükün azaltlmas vergi iadesi yerine getirilen ek ödeme oranlarnn yüzde 8-9a yükseltilmesiyle bir miktar mümkündür.

Toplumun birçok kesimine tevik uygulayan hükümetimiz, taleplerimizi dikkate alarak biz emeklilerin ek ödeme yüzdelerini artrmaldr. diyen Ergün, unlar söyledi:

Yllardr düük gelirleriyle bir yaam standardn tutturmaya çalan birçok emeklimiz geçinmekte zorlanyor. Böyle bir ortamda, aylklarnn artrlmasna dönük atlacak her adm onlara az da olsa bir nefes alma imkan sunacaktr.

Ana Sayfaya Git