Emekliler seyyanen zam yapılmasını istiyor

Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için 'seyyanen zam' yapılıp emeklilere refahtan pay verilmesini istedi.

Haberler 18.07.2019 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emeklilerin öncelikli taleplerine çözüm bulunmasn isteyen Türkiye Emekliler Dernei Batman ube Bakan Hüseyin Ekmen, yazl açklama yaparak, emekli aylklarnn hesaplanmasnda ve artnda eitliin salanmas gerektiini söyledi. Ekmen, enflasyon nedeniyle aylklarda oluan kaybn telafisi için seyyanen zam yaplp emeklilere refahtan pay verilmesini istedi.

2019 Temmuz aynda SSK ve Ba-Kur emekli aylklarna yaplan yüzde 5,01 zam ile memur emeklilerine yaplan yüzde 6,01 artn, mutfak harcamalarnn iki günlük giderini karlamaktan uzak kaldn aktaran Ekmen, Haziran aynn son haftasnda ve temmuz aynda elektrie, çaya, ekere ve birçok maddeye yaplan yüzde 15lik zamlar, emekli aylklarna yaplan artn üç katdr. Böyle bir art sistemiyle emeklilerimizin aylklar küçülmeye devam edecektir. Enflasyon nedeniyle aylklarda oluan kaybn telafisi için seyyanen zam yaplmal, emeklilerimize refahtan pay verilmelidir. dedi.

Emekli aylklarnda insanca yaamaya yetecek ve bakalarna muhtaç edilmeyecek bir sigorta sistemi benimsenmelidir

Emekli aylklarndaki kayplarn, dul ve yetim aylklarnn da küçülmesini getirdiini belirten Ekmen, Emekli aylklar hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsays ve aylk balama oran, sosyal güvenliin evrensel normuna göre yeniden belirlenmelidir. Emekli aylklarnn bin lirann altnda kalmas, sosyal güvenliin deerinin yitirildiinin en somut göstergesidir. Bu nedenle, asgari emekli ayl ile birlikte emekli aylklarnda insanca yaamaya yetecek ve bakalarna muhtaç edilmeyecek bir sigorta sistemi benimsenmelidir. 2000 sonrasnda emekli olanlarn intibaklar yaplmal ve emekliler arasnda eitlik salanmaldr. 5510 sayl Kanunla, emekli aylklarnda ciddi kayplar olutuundan, intibak ile yaanan maduriyetler giderilmelidir. diye konutu.

Emekliler her türlü katk paylarndan muaf tutulmaldr

lacn salkta en temel ihtiyaç olduuna iaret eden Ekmen, konumasna öyle devam etti: Salk Uygulama Teblii (SUT), ilaç listelerini sürekli deitirmekte ve birçok ilacn bedelinin karlanmamas, salk sorunu haline dönümektedir. Tedavi edici önemli ilaçlarn SUT listelerinde yer almasna ramen, fiyatlarn bir ksmnn ödenmesi, cepten ödemeleri artrmtr. nsan saln tehdit eden kstlamalar ve tasarruflar kaldrlmal ve devletin güvencesinde olan salk hizmetleri, ticari bir anlayla yürütülmemelidir. Salk hizmetinde alnan katk paylar, emeklilerin bütçelerinde yük oluturmaktadr. Özel hastanelerde alnan ve yüzde 200e varan ilave ücret, emeklilerin ödeme gücünü amaktadr. Bu nedenle, emekliler her türlü katk paylarndan muaf tutulmaldr.

kramiyeler yllk tüfe artna göre artrlmaldr

Emeklilerin vergi maduru olduunu vurgulayan Ekmen, Emeklilerimizin harcamalarda alnan yüzde 8-18 arasnda deien ÖTV ve KDV ödemeleri karsnda, yüzde 4-5 arasnda uygulanan ek ödeme oranlar yetersiz kaldndan, en az yüzde 8-9 oranlarna yükseltilmelidir. Dini bayramlar öncesinde ödenmekte olan bin lira ikramiyelerin alm gücündeki kayplar dikkate alnmal ve yllk tüfe artna göre artrlmaldr. Evi olmayan emeklilerimizin TOK konutlarndan uygun ödeme kouluyla konut sahibi olmas devlet politikas olarak benimsenmeli, emeklilerimiz kiradan kurtarlmaldr. Derneimizin bir projesi olarak TOKye sunulan ve emeklilere TOK konutlarndan kontenjan ayrlmasn salayan uygulamann kapsam geniletilmeli ve kontenjan oran yüzde 25ten, yüzde 50ye çkarlmaldr. ifadelerini kulland.

Kira ve yakacak yardm ad altnda ek ödeme yaplmal

Açklamann sonunda Ekmen unlar söyledi: Kira fiyatlarndaki art ve snma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halk tüketim harcamalarn yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylk alan bir emeklinin, gelirinin yaklak yüzde 60na denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa k aylarnda yakt ve kira desteine ihtiyaç duyduu açkça ortadadr. Hükümetten talebimiz, zorlu k koullarnda geçimlerine katk salayacak ekilde alt gruptan aylk alan emeklilere kira ve yakacak yardm ad altnda ek bir ödemenin yaplmasdr.

Ana Sayfaya Git