Emeklilerden "intibak" ve "katkı payı muafiyeti" talebi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "2000 sonrasında emekli olanların intibaklarının yapılması için Hükümetimize çağrımızı tekrarlıyoruz. Katkı payları, emeklilerimizin ödeme gücünü zorlamakta ve sağlık hakkını riske etmektedir. Bu nedenle, katkı paylarından emekliler muaf tutulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Haberler 13.05.2020 - 23:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ergün, Sosyal Güvenlik Haftas nedeniyle yapt yazl açklamada, emeklilerin sorunlarna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Emekliliin çalma hayatnn sonunda elde edilen, kutsal bir hak olduunu belirten Ergün, Anayasamzda emeklilik ve salk gibi temel insan haklar güvence altna alnmasna ramen sosyal güvenlik mevzuatnda yaplan deiiklikler, emekli aylna hak kazanma koullarnda ve emekli aylklarnn hesaplanmasnda dönemsel eitsizliklere neden olmutur. deerlendirmesini yapt.

Aylklarn hesaplanmasnda bir bütünlüün kurulamamas nedeniyle emekli aylklarnn farkllatn savunan Ergün, unlar kaydetti:

Emekli aylklarnda eitliin salanmas için intibak yaplmaldr. 6283 sayl kanunla 2000 öncesi emeklilere yaplan intibakn, 2000 sonrasnda emekli olanlara uygulanmamas önemli bir eksiklik olmu, emeklilerimizin büyük bir ksm madur kalmtr. 2000 sonrasnda emekli olanlarn intibaklarnn yaplmas için Hükümetimize çarmz bir kez daha tekrarlyor ve talep ediyoruz. Taban emekli ayl hesaplanma sistemi yeniden belirlenmelidir.

TABAN EMEKL AYLII ASGAR ÜCRET SEVYESNE YÜKSELTLMEL

SSK ve Ba-Kur sigortallarnn taban emekli aylklarnn asgari ücret seviyesine yükseltilmesini talep eden Ergün, Nisan 2020 itibaryla 1500 liraya yükseltilen en az emekli ayl uygulamas, olumlu bir gelime olmakla beraber yeterli bir düzenleme olmamtr. Burada yaplan iyiletirme önemli olmakla birlikte, emekli zamlarnn da belirlenen taban aylklarn üzerine yaplmas salanmaldr. Katk paylar, emeklilerimizin ödeme gücünü zorlamakta ve salk hakkn riske etmektedir. Bu nedenle, katk paylarndan emekliler muaf tutulmaldr. ifadelerini kulland.

Vergi iadesinin kaldrlmasyla emekliliklerin hak kaybna uradn iddia eden Ergün, vergi iadesi yerine getirilen yüzde 4-5 ek ödeme oranlarnn, yüzde 8-10a yükseltilmesini istedi.

Türkiyenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn ile baaryla mücadele ettiini kaydeden Ergün, tüm salk çalanlarn tebrik etti. Ergün, bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumunun da büyük özveriyle çaltn vurgulad.

Ana Sayfaya Git