Emeklilere çifte bayram

Milyonlarca emekli temmuzda çifte bayram yaşayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 31 Temmuz - 3 Ağustos'ta kutlanacak Kurban Bayramı için hazırlıklarını yapıyor. Emekli ikramiyelerinin 27-30 Temmuz tarihleri arasında hesaplarda olması planlanıyor. Emekliler temmuzda aylıklarını da zamlı alacak. Temmuz ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri de 29 Haziran'dan itibaren hesaplara yatacak.

Haberler 29.06.2020 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu, Kurban Bayram öncesi emekli maalarn ödemek için çalmalara balad. Zaml maalarn 27-30 Temmuz tarihleri arasnda hesaplara yatrlmas hedefleniyor.

YEN EMEKL DE ALACAK

Hükümet, emeklilerin refah düzeyini yükseltmek için tüm imknlar sunarken, bu yl 13 milyon emekliye 9 milyar lira tutarnda promosyon ödemesi yapld. Emekliler ve hak sahiplerine, Ramazan Bayram için maysta ödenmesi planlanan 1.000 liralk ikramiye nisanda hesaplara yatt. Aile, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl Kurban Bayram ikramiyeleri için de hazrlklara balad. Kurban Bayram 31 Temmuz - 3 Austosta kutlanacak. Arefe günü 30 Temmuz Perembe gününe denk geliyor. Pazartesi gününden itibaren 27-30 Temmuz tarihleri arasnda bu yln ikinci ikramiyesinin yatrlmas bekleniyor. Ödeme takvimine ilikin kesin tarihi SGK duyuracak. Bu tarihe kadar emekli olanlar da ikramiye alabilecek.

ORANA GÖRE KRAMYE

Emeklilere 1.000er lira, dul ve yetimlere hisseleri orannda ödeme yaplacak. Hem ei hem anne veya babasndan ölüm ayl alan kiilerin ikramiyesi, 2 dosyadan hangisinde ölüm ayl oran daha yüksek ise o dosya baz alnarak ödenecek. Bayram ikramiyesini emekliler gibi maluller de tam olarak alyor. kazas geçiren ve sürekli i göremezlik geliri alanlara da ikramiye yatyor. Bu kapsamdaki ödemeler sürekli i göremezlik oranna göre hesaplanyor. Kiinin yüzde 50 orannda i göremez olduu tespit edildiyse 500 lira bayram ikramiyesi ödenecek.

SZLK VE KISA çALIMA ÖDEMELER ÖNE çEKLD

TEMMUZ ayna ilikin isizlik ve ksa çalma ödemeleri de 29 Hazirandan itibaren hesaplara yatrlyor. Ödemeler 29 Haziran-3 Temmuz ay arasnda yaplacak. Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Kovid-19 tedbirleri kapsamnda 5 Temmuzda yaplmas gereken haziran ayna ilikin isizlik ve ksa çalma ödemelerini erkene çektik. Ödemeleri, 29 Hazirandan itibaren kimlik numaralarnn son hanesine göre vatandalarmzn banka hesaplarna yatracaz dedi. IBAN bilgileri bulunmayan vatandalara PTT üzerinden ödeme yaplacak. Kimlik numaralarnn son hanesi 0 olanlara 29 Haziranda, 2 olanlara 30 Haziranda, 4 olanlara 1 Temmuzda, 6 olanlara 2 Temmuzda, 8 olanlara ise 3 Temmuzda ödemeler yaplacak.

TEMMUZ AYINDA ZAMLI AYLIK

TEMMUZDA emekli aylklar da zaml yatacak. Emekliler her yl ocak-temmuz aylarnda son 6 ayn enflasyon rakamlarna göre zam alyor. lk 6 aylk enflasyon Merkez Bankasnn beklenti anketindeki haziran ay TÜFE tahminine göre yüzde 5.09 olacak. Maa yükselecei için bunun üzerinden yüzde 4 orannda hesaplanan ek ödeme tutar da artacak. Ek ödeme dahil en düük esnaf emeklisi ayl bin 784 liradan bin 874 liraya çkacak. Yine 2000 tarihinden önce emekli olan SSKllarda en düük aylk 2 bin 111 liradan 2 bin 219 liraya yükselecek. En yüksek aylk da ek ödeme dahil 6 bin 270 liradan 6 bin 590 liraya çkacak. Emeklilerin gelirlerinde 90 ile 320 liraya yakn art olacak.

Ana Sayfaya Git