Emeklilere de sendikalaşma

Danıştay 10. Dairesi, işçi ve memur emeklilerinin sendika kurabilmesinin önünü açan Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Haberler 18.01.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Emekliler Birlii Sendikas (Yeni Emekli Bir-Sen) yönetim kurulu üyeleri, 26 Eylül 2013te kurulu dilekçesiyle Ankara l Dernekler Müdürlüüne bavurdu. Valilik yetkilileri, emeklilerin sendika kurabileceklerine ilikin yasal düzenleme bulunmamas nedeniyle çileri Bakanlna emeklilerin sendika kuruma haklarnn olup olmadn sordu.

çileri Bakanlndan 27 Haziran 2016da gelen cevapta, emeklilerin sendika yerine dernek kurabilecekleri bildirildi. Ankara Valilii de bu bilgilendirme gerei sendika kurulu dilekçesini ileme koymayarak, bavuruyu reddetti. Sendika yönetimi ise Ankara Valiliinin ret ilemenin iptali istemiyle Ankara 7. dare Mahkemesinde dava açt.

Valilik ilemini iptal eden Mahkeme, Ankara Valilii ve çileri Bakanlnn emekliler sendika kuramaz kararn hukuka aykr bularak, Anayasann 17. ve 51. maddeleri ile nsan Haklar Avrupa Sözlemesinin 11. maddesi gereince emeklilerin sendika kurabileceklerine hükmetti.

Bunun üzerine Ankara Valilii, Ankara 7. dare Mahkemesinin kararn temyiz ederek, yürütmesinin durdurulmasn ve kararn bozulmasn istedi. Temyiz istemini 10 Aralk 2016da görüen Dantay 10. Dairesi, Ankara Valiliinin bavurusuyla ilgili ilk incelemesini tamamlad.

Ankara 7. dare Mahkemesi kararnn yürütmesinin durdurulmas istemini oy birliiyle reddeden daire, temyiz istemini daha sonra esastan karara balayacak.

- Dantay tarihi bir karar verdi

Yeni Emekli Bir-Sen Genel Bakan srafil Odaba, Dantayn sendikalarnn lehine verdii kararn, yaklak 12 milyon emekliyi dorudan ilgilendirdiine dikkati çekerek, Yüksek mahkemenin kararna göre içi ve memur emeklileri sendika kurabilecek. Anayasann 53. maddesine istinaden yaplacak bir uyum yasasyla yaklak 12 milyon emekli sendikal olama hakkn kavuacak. Dantay emekliler için tarihi bir karar vererek emeklilere sendika yolunu açt. dedi.

Kararn kendilerine tebli edilmesi üzerine kurulu dilekçesi ve sendika karar defteriyle yeniden valilie bavurduklarn söyleyen Odaba, l Dernekler Müdürlüü, dilekçemizi Dantayn kararyla birlikte bakanla gönderecektir. Umuyoruz ki yakn bir zamanda kuruluumuz tescillenir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git