Emeklilerin gözü yeni kazanımlarda

Bugün "Emekliler Günü"nü kutlayacak emekliler, hükümet tarafından karşılanan taleplerinin memnuniyetini yaşarken, yeni kazanımlar da elde etmek istiyor.

Haberler 30.06.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED) Genel Bakan Kazm Ergün, TÜEDin 1 milyonu akn üyesiyle Türkiyenin en büyük sivil toplum kurulularndan biri ve emeklileri temsil eden en büyük yap olduklarn belirtti.

Ergün, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü ve içerisinde olduu haftay Emekliler Haftas olarak kutlayacaklarn vurgulayarak, bugün ve haftann emekliler için önem ve anlam tadn kaydetti.

- MUTLU BR YAAM EMEKLLERN DOAL HAKKI

Her 30 Haziranda olduu gibi Emekliler Platformunün tüm bileenleri olarak Aslanl Yolda yürüyeceklerini ve Antkabirde Atatürkün huzuruna çkacaklarn bildiren Ergün, öyle konutu:

Geçen yl banka promosyonu almann mutluluuyla kutladmz Emekliler Günümüzü, bu yl bayram ikramiyesi almann keyfiyle kutlayacaz. Emeklileri mutlu olmayan bir toplumun mutlu olmas mümkün deildir. Mutlu ve refah içerisinde bir yaam sürmek tüm emeklilerin en doal hakkdr. Bundan dolay ülkenin büyüyüp, kalknp bugünlere gelmesinde aln teri bulunan emeklilere ne kadar imkan ve hak verilse yeridir. Emeklilere, insanca yaamaya yetecek bir ayln ödenmesi, sosyal devlet olmann da bir gerei olarak deerlendirilmelidir.

- BÜYÜMEDEN EMEKLLERE PAY VERLMEL

Ergün, TÜEDin öncülüü ve mücadelesi sayesinde son birkaç yl içerisinde emeklilerin önemli taleplerinin karlandn belirterek, buna karn hala çözüm bekleyen sorun ve taleplerinin bulunduunu ifade etti.

2000 sonras emekli olanlarn intibaklarnn yaplmas ve tüm emeklilerin salk katk paylarndan muaf tutulmasnn da aralarnda bulunduu taleplerimizin kazanma dönümesini istiyoruz. diyen Ergün, u görülerini paylat:

SSK ve Ba-Kur emekli aylklar 6 aylk TÜFE orannda artrlrken memur emeklilerinin aylklarna kamu sözlemelerine göre zam yaplyor. Bu durum eitlik kuralna aykrdr. Yüzdeli zamlar, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir uygulamaya dönümü, emekliler arasnda makas büyümütür. TÜFE art, emeklileri koruyan bir sistem olmadndan yeni bir art sistemi getirilmeli. Büyümeden emeklilere pay verilmeli.

Ergün, emeklilerin harcamalarnda yüzde 8-18 orannda KDV ve ÖTV ödediini ancak emeklilere vergi iadesi karl yüzde 4-5 orannda ek ödemenin yapldna deinerek, ek ödeme oranlarnn en az yüzde 8-9a çkarlmasn istedi.

Emeklilerin konut sahibi olmas için çaltklarn ve toplanan taleplerin TOK Bakanlna sunulduunu aktaran Ergün, uygun ödeme koullaryla emeklilerin ev sahibi yaplmasnn önemli bir sosyal proje olacan ifade etti.

Ana Sayfaya Git