Emeklilerin yeni banka promosyon miktarı şubatta belirlenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Bankalar Birliği, emeklilerin aylıkları karşılığında bankalardan aldığı yeni promosyon miktarlarını şubat ayında belirleyecek.

Haberler 22.01.2020 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGK ile bankalar arasnda 2017de imzalanan protokolle ilk defa toplu olarak balatlan emeklilere banka promosyonu uygulamasnda 3 yl geride kald.

3 yllna 1000 lira aylk alanlara 300, 1000 ila 2 bin lira arasnda aylk alanlara 375, 2 bin lira üzeri aylk alanlara ise 450 lira olarak uygulanan banka promosyonunda birçok emeklinin sözleme süresi ubat ay itibaryla sona erecek.

13 milyon emekliyi ilgilendiren görümeler SGK ile Türkiye Bankalar Birlii arasnda gelecek ay balayacak. Müzakereler sonucunda emeklilerin aylklar karlnda alacaklar yeni promosyon miktarlar belirlenecek.

- Bankalarn dayatmalarna izin verilmemeli

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED) Genel Sekreteri Gazi Aykr, emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunu ilk olarak kendilerinin gündeme getirdiini söyledi.

Hakl taleplerinin 2017de hayata geçirildiini anmsatan Aykr, mimar olduklar bu hakknn takipçisi de olmaya devam ettiklerini vurgulad.

Yaanan ekonomik gelimeler ve aradan geçen 3 yln ardndan promosyon miktarlarnn cazibesini yitirdiini ifade eden Aykr, öyle konutu:

Promosyon konusunda bankalarn tek tarafl dayatmalarna izin verilmemeli. Önümüzdeki ay balayacak görümelerde TÜED olarak biz de masada olmak istiyoruz. Emekliler olmadan belirlenecek bir promosyon miktarnn sosyal yan eksik kalacaktr.

Aykr, yeni promosyon miktarlarnn tespitinde kamu çalanlarna yaplan ödeme oranlarnn da dikkate alnmasn özellikle istediklerini sözlerine ekledi.

- 13 milyon emekliye 300 milyar lira ödendi

Yaklak 13 milyon emekliye geçen yl aylklar karlnda 300 milyar lira civarnda ödeme yapan SGKnin emeklilere bu yl 350 milyar lira aylk ödemesi öngörülüyor.

Kurum, geçen yl Ramazan ve Kurban Bayram ikramiyeleri kapsamnda da emeklilere 21,4 milyar lira ödeme yapmt.

Ana Sayfaya Git