Emekliliğiniz iptal olabilir

Sosyal Güvenlik Kurumu, kodlama uygulamasının kapsamını genişletip, hizmet süreleriyle ilgili sıkı takip başlatmış durumda. Hizmet dökümüne bakanlar bazı ayların yanında ‘şüpheli’ anlamına gelen ‘Ş’ harfiyle karşılaşıyor.

Haberler 23.02.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda özellikle emeklilii yaklaanlarn bir ksm, e-devleti açp sigortal hizmet dökümüne baktklarnda, baz günler ve aylarn yanna kodu konulduunu görerek aknlk yayorlar. Bu ifade emekli olduktan bir süre sonra karnza, ilemin iptal edilerek yeniden hizmet süresi talebi olarak çkabilir.

üpheli anlamna gelen bu kod, aslnda Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgeyle çalanlarna daha önce duyurduu yeni denetim uygulamasnn sonucu. Sigortallar hakknda gerçek d olarak hizmet süresi bildirme ve birletirme yaplmamas için SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programnda, sahte iyeri, kontrollü iyeri ve üpheli iyerinden bildirilen hizmetlerin turuncu renk ile gösterimi salanmaya balanmt.

Özelikle hizmet süresi eksik olanlar hedefleyen sahte iyerlerini ortaya çkarmak ve ayklamak için balayan bu uygulama, 15 Temmuz sonras incelemeye alnan irketlerde çalm olanlar da kapsayacak ekilde geniletilmi durumda. Hizmet süreleriyle ilgili bu ifadeler yer aldnda müfetti denetimlerinin sonucu bekleniyor. Habertürkün haberine göre irketin sahte olmad, hizmetin gerçek olduu ortaya çkarsa geçerli kabul ediliyor.

GÜNDE SINIRDAYSANIZ AYLIK KESLEBLR

irket hakknda inceleme sonuçlanncaya kadar koduyla ilgili çalma süreleri cetvelde görünmeye devam ediyor. ncelemenin ne kadar süreceine ilikin bir snr yok. Böyle bir irkette çalan sigortal emeklilik bavurusunda bulunabilir. Emekli ayl da balanabilir. Ancak, o irketteki hizmetleri sahte olursa veya irketin kendisi sahte çkarsa oradaki hizmeti iptal olur. Bu durumda prim süresi, emeklilik için gerekli asgari sürenin altna düerse emekli ayl kesiliyor. Örnein böyle bir kii 6 bin gün primle emekli oldu. Emekli olmak için 5750 prim günü koulu aranyor. O iyerindeki 360 günlük primi iptal edilirse prim günü 5750nin altna düecei için emekli ayl kesilecek. Yeniden aylk balanabilmesi için eksik prim gününü tamamlamas istenecek.

FLEN çALIMAYAN çY BLDRMEYN

üpheli yeri kodu konulan iyerleri hakknda Sosyal Güvenlik Kurumu, kodun konulmasndan sonra 10 gün içerisinde denetim balatlyor. üpheli iyeri veya kontrollü iyeri kodlar, 1 ay içerisinde dikkat çekecek ekilde sürekli ek ve iptal bildirge veren, borcunu ödemeyen ya da daha önce sahte iyerlerinden bildirilmi sigortallar yeniden bildiren iyerine konuluyor. Bu nedenle iyerlerinin sahte sigortal bildirmemesi ya da iyerinde gerçekten çalmayanlar bildirmemesi önem tayor.

EMEKL SAYISI 2017DE 12 MLYONA YAKLATI

Son açklanan veri olan 2017 ylnn ilk alt aynda 232 bin 100ü yallk, 6 bin 424ü malullük/vazife malullüü olmak üzere toplam 238 bin 524 kiiye emekli ayl baland. Yallk ayl balananlardan 165 bin 689u SSK, 21 bin 6s Ba-Kur, 45 bin 405i ise Emekli Sand (devlet memurlar) statüsü ile emekli oldu. Böylece Haziran 2017 itibaryla SGKdan gelir ve aylk balananlarn says 11 milyon 971 bine ulat.

Ana Sayfaya Git