Emeklilik fırsatı

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında, emeklilik hakkı doğmuş ama prim borcu bulunan Bağkur'lu çiftçilere aylık yüzde 1,28 faiz oranı ve 48 ay vade imkanıyla kredi sağlanmasını içeren iş birliği protokolü imzalandı.

Haberler 24.02.2018 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankas arasnda, emeklilik hakk domu ama prim borcu bulunan Bakurlu çiftçilere aylk yüzde 1,28 faiz oran ve 48 ay vade imkanyla kredi salanmasn içeren i birlii protokolü imzaland.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl Reat Moral Salonundaki Prim Borçlarn Ödeyerek Emekli Olabilecek Tarm Bakurlu Sigortallara Kredi Salanmas Protokolü imza törenine çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu, Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, Ziraat Bankas Genel Müdürü Hüseyin Aydn, SGK Bakan Mehmet Selim Bal ve dier yetkililer katld.

Törendeki konumasna Zeytin Dal Harekatna katlanlara baar dileyerek balayan Sarerolu, ehit olan Mehmetçiklere Allahtan rahmet, yaralananlara ise acil ifa diledi.

Sarerolu, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, ehit ailelerinin yannda olduklarn, onlar emanet olarak gördüklerini ve her türlü ilemlerini kolaylatrdklarn söyledi.

Türkiyenin bir yandan terörle mücadelesini sürdürürken dier yandan yatrm ve reformlarna hz kesmeden devam ettiini dile getiren Sarerolu, ihtiyaçlarn karlanmas konusunda milletin yannda olmaya devam ettiklerini ifade etti.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bu hafta çiftçiler için önemli düzenlemeleri içeren açklamalar yaptn hatrlatan Sarerolu, bugün imzalanan protokolün ve düzenlemelerin çiftlere kolaylk salamasn diledi.

Göreve geldii ilk andan itibaren hiçbir konuyu kenara itmediklerini anlatan Sarerolu, öyle devam etti:

Her konuyla ilgili ortak akla inanarak, diyalogla istiareyle çözüm odakl bir bak açsyla çalmalarmz sürdürdük. Ücretsiz aile içilii bizim için önemli. Bu balamda kadnlarla ilgili özellikle çiftçi kadnlarmzla ilgili Tarm Bakanlmzla geçmiten beri yürüttüümüz çalmalarmz var. Bu dönemde de inallah KUR araclyla kadn çiftçilerimize destek olmaya devam edeceiz. Geçtiimiz sene çok baarl bir projeyi, kadn giriimciliinin desteklenmesiyle ilgili bir projeyi hayata geçirmitik. Dier taraftan uygulamaya koyduumuz hem geçmi dönemdeki teviklerimiz hem bu dönemdeki istihdam teviklerimiz çiftçilerimizi de kapsyor. Be puanlk prim indirimlerimiz çiftçilerimizi kapsyor.

Sosyal Güvenlik anlamnda önemli atlmlar yaptklarn aktaran Sarerolu, uan 708 bin tarm Bakurlu sigortalmz var. Tarm Bakurlu 682 bin de emeklimiz var. Biz, inallah önümüzdeki dönemlerde de bu kesimlerin tamamna dokunacak çalmalarmz gerçekletirmek için çabalarmz ortaya koymaya devam edeceiz. dedi.

Tüm kesimlerle ilgili çalmalarn sürdüreceklerini bildiren Sarerolu, tüm vatandalarn geçmiinin, bugününün, geleceinin Sosyal Güvenlik emsiyesinin teminat altnda olduunu kaydetti.

mzalanan protokolün içeriine ilikin bilgi veren Sarerolu, unlar söyledi:

Kapsama giren Tarm Bakurlularmz, yan doldurmu, prim gün saysn doldurmu ancak prim borçlarn ödeyemedii için emekli olamam kiileri kapsyor. Bu borçlar ödedii takdirde emeklilie hak kazanma artna sahip olmas gerekiyor. Yine doum ve askerlik borçlanmas yaparak emeklilie hak kazanma artlarna sahip olmas gerekiyor. Hizmetlerini dondurmu olup, emeklilie hak kazanma artlarn salayan tarm Bakurlu sigortallarmz kapsama alyoruz. Ziraat Bankasndan alnacak krediler, burada önemli bir ayrnt, emekli maalarndan taksitleri ödenecek. Bunun da önemli bir kolaylk olacan düünüyoruz.

- Protokol üç ay süreyle geçerli

TZOB Genel Bakan Bayraktar ise imzalanacak i birlii protokolünü çok önemsediklerine iaret ederek Birçok çiftçimizin birikmi sigorta prim borçlarn ödeyemedikleri için emekli aylna hak kazanamadklarn biliyoruz. dedi.

5510 sayl Kanunun 4/B kapsamndaki yallk ayl balanacak Tarm Bakur sigortals çiftçilerin birikmi sigorta prim borçlarnn tasfiye edilmesi için kredi kullandrlmas ve böylelikle emeklilik hakk kazanmalarnn salanmasnn büyük bir maduriyeti gidereceini bildiren Bayraktar, u deerlendirmeyi yapt:

Tasfiye edilecek borçlarn, sigorta primlerinin yan sra genel salk sigortas borcu, durdurulan sürelerin ihyas, doum ve askerlik kapsamndaki hizmet borçlanmalarn da kapsamas son derece isabetli bir karar olmutur. Bu durumdaki çiftçilerimiz, imzalanan bu protokol hükümleri çerçevesinde, aylk yüzde 1,28 faiz oranyla 48 ay vade imkanyla Ziraat Bankasndan kredi çekip, birikmi prim borcunu ödeyip emekli olabilecektir. Üç ay süreyle geçerli olacak protokol, iki kez daha uzatlabilecek. Takdir edersiniz ki bizim için süre önemlidir. Protokolden, kapsamdaki tüm çiftçilerimizin yararlanmas için yeterince bir süre olmaldr. 4/A sigortal olarak tarmda çalan ve kendi primini ödeyen mevsimlik içilerimiz ile Tarm Bakurlu olup da daha sonra 4/A sigortal olarak bir ie girip çalan çiftçilerimiz de bu protokolden yararlandrlmaldr. Bu protokol kapsamna, bu durumdaki çiftçilerimiz de alnrsa çok sayda çiftçimizin maduriyeti giderilmi olur.

Tarmdaki sigortal nüfusunun hzla artrlmas gerektiine dikkati çeken Bayraktar, tarmda kayt d çalmann azaltmas, sigortal nüfusun artrlmas için tarmda sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerektiini vurgulad. Bayraktar, öyle konutu:

2018de 25 olan prim ödeme gün says yeniden 2008deki rakama, 15 güne indirilmelidir. Tarm sektöründe çalan kadnlara da pozitif ayrmclk istiyoruz. Bu kapsamda çalan kadnlarn sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50si devlet tarafndan karlanmaldr. çalma artlarnn zorluu dikkate alnarak çiftçilerimize çaltklar her yl için 90 gün (4 yla 1 yl hesabyla) ypranma pay ilave edilmelidir.

SGK Bakan Bal da bugün imzalanan protokolün daha önce imzaladklar Emeklilik Hakk Domu Bakurlu Esnafa Kredi Salanmas Protokolü ile ayn artlara sahip olduunu belirtti.

Bal, protokolün 1,28 faiz oran, 48 ay vade ve 3er ay süre uzatma imkan verdiini kaydederek Talimatmz dorultusunda, herhangi bir kredi, sicil sorgulanmas yaplmayacak ve komisyon söz konusu olmayacak. dedi.

Ziraat Bankas Genel Müdürü Aydn ise protokolün hayrl olmasn diledi.

Konumalarn ardndan, Bal ve Aydn tarafndan emeklilik hakk domu Bakurlu çiftçiye kredi salanmasn içeren i birlii protokolü imzaland.

Ana Sayfaya Git