Emeklilikle ilgili Yargıtay'dan milyonları sevindiren karar!

Yargıtay, işçinin başka bir iş yerinde çalışmak için kıdem tazminatını alma imkânı sağlayan bu hakkını kullanmasının önünde bir engel bulunmadığına hükmetti.

Haberler 26.08.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, içinin baka bir i yerinde çalmak için kdem tazminatn alma imkn salayan bu hakkn kullanmasnn önünde bir engel bulunmadna hükmetti. Yargtay kararnda, kanunda tannan bu hakkn amacnn, i yerinde çalarak ypranm olan ve bu arada sigortallk yl ile prim ödeme süresine ait yükümlülükleri tamamlam olan içinin, emeklilik için ya beklemesine gerek olmadan i sözlemesini sonlandrabilmesine imkan tand vurguland.

YARGITAY KARARI

Yargtaydan çok önmeli 15 yl 3600 gün karar. 1475 Sayl Eski Kanununun 14. Maddesinin 1. Fkrasnn 5. Bendine göre, ya dndaki emeklilik koullarn yerine getirenler kendi istekleriyle iten ayrldklarnda kdem tazminatn alabilirler. Buna göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalmaya balayanlar 15 yl sigortallk 3600 prim gününü doldurduklarnda bu hakk kullanabiliyorlar. çalanlarn bir ksm gerçekten aktif çalmaya bir süre ara verirken, bir ksm da daha iyi ücret alabilecei baka bir i yerinde çalmaya balyor. çilerin baka bir ite çalmak amacyla 15 yl sigortallk 3600 prim gününü doldurduunu belirterek kdem tazminat talebinde bulunmas, uygulamada çou zaman anlamazlk konusu oluyor. veren, içinin gerçek amacnn baka bir ite çalmak olduu gerekçesiyle kdem tazminat ödemekten kaçnabiliyor.

Ana Sayfaya Git