Emeklilikte 3 maaş imkanı

Sosyal güvenlikte bazı şartlarla, özellikle de kadın emekliye çift maaş hakkı tanınıyor.

Haberler 11.07.2019 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu sadece emekliye deil, dul ve yetimlere de salanyor. Dul kavram kadnlar için kullanlsa da bu kapsama erkekler de giriyor. çou emekli, ald maan kesilebilecei endiesiyle veya bilmedii için ikinci hatta üçüncü maa hakkn aramyor.

HER KURUM GEçERL

Emekli hangi sigorta kurumuna (SSK, Bakur, Emekli Sand) tabi olursa olsun, vefat eden einden dul ayl yani ikinci bir maa alyor. Örnein; kadn SSK emeklisi, ei vefat etmi Bakur emeklisi ise dul ayl alyor. Vefat eden e SSK veya Bakurlu ise dul emekli e, maan yüzde 50sini, e Emekli Sandna tabi (memur) ise maan yüzde 75ini alyor.

KADINLAR AVANTAJLI

Baz durumda emekli kadnn üç farkl emekli maa alma hakk douyor. Peki nasl oluyor? Kendi çalmasndan dolay SSK emeklisi olarak maa alrken, vefat eden Bakur emeklisi kocasnn ölümünden sonra dul ayl alan kadn, Emekli Sandndan emekli olmu babasnn vefatndan sonra yetim ayl da alabiliyor. Yani üç maaa da hak kazanyor.

MEMUR DERTL

kinci maa için SSK ve Bakurlular ansl gibi gözüküyor. Ancak yasal olarak birçok kiiye, dul ve yetime salanan bu haktan memur emeklileri mahrum. Kendilerini üvey evlat gibi hissettiklerini belirten memur emeklileri devlet büyüklerinden bu konuda bir çalma yaplmasn talep ediyor.

Dul ve yetim ayl alabilmek için resmi talepte bulunulmas art. Bunun için ölüm ayl talep belgesi il ve ilçelerde bulunan sigorta müdürlüklerine teslim edilmeli.

Dul ve yetim ayl ödemeleri sigortalnn ölüm tarihini izleyen ilk aybanda yaplmaya balar.

BUNLARI BLMEK GEREK

Eini kaybeden bir kiinin dul ayl alabilmesi, baka bir evlilik yapana ya da ölene kadar devam eder.

Baba veya annesini kaybeden bir erkek, 18 yana kadar kesintisiz, örencilii devam ederse 25 yana kadar kesintisiz yetim ayl almaya hak kazanr.

Eer erkek çocuunun çalmasna engel olacak bir malul durumu mevcut ise o zaman yana baklmakszn ömür boyu yetim ayl alabilir.

Baba veya annesini kaybeden bir kz çocuu, evlenene kadar ve sigortal bir ie girene kadar ya ne olursa olsun ömür boyu yetim ayl alr.

Evlenirse ya da bir ie girerse aylk kesilir. Boandnda ya da iten ayrldnda aylk yeniden kendisine balanr.

Hiçbir geliri, mal varl bulunmayan ve sigortalnn ölmeden önce bakmakla yükümlü olduu 65 ya üzeri anne ve babas, ölüm ayl ad altnda maaa balanabilir.

Ana Sayfaya Git