Emeklilikte yeni dönem! Kriterler değişiyor

Emeklilikte yeni dönem başlıyor. Getirilecek olan yeni düzenleme ile emeklilerin yüzü gülecek. Hükümet 50 yaş istihdamı avantaja dönüştürmeyi hedeflerken, prim gün sayısını dolduranlar için büyük sorun olan, çalıştıkça azalan emekli aylığı formülünün değiştirilmesi için de kolları sıvadı.

Haberler 11.07.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet 50 ya istihdam avantaja dönütürmeyi hedeflerken, prim gün saysn dolduranlar için büyük sorun olan, çaltkça azalan emekli ayl formülünün deitirilmesi için de kollar svad. Kayt d çalmaya da yol açan bu durumun çözümü için emekli ayl hesaplamalarnda kullanlan (ortalama kazanç, prim gün says, enflasyon, büyüme hz gibi) kriterler bütün dönemleri kapsayacak ekilde yeniden düzenlenecek. Böylece çalma süresi uzadkça emekli ayl dümesi önlenecek. Cumhurbakanl Strateji Bütçe Bakanlnca sosyal güvenlik sistemine ilikin yaplan çalmada da bu soruna dikkat çekildi. Bu kapsamda olanlarn emekli aylklarnda kayplar yaanmas nedeniyle çalmama eiliminin ya da kayt d çalmann arttna dikkat çekilerek, emeklilik kriterlerinin bütün dönemleri içerecek ekilde ve çalma süresi uzadkça ayln artmas ekilde yeniden düzenlenmesi gerektii vurguland.

AYDA 1-3 LRA AZALIYOR

Bugün asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde maala çalanlar emekli olmayp, yüksek maa alabilmek için daha fazla çaltklarnda aylk 1-3 lira araznda azalma yaanyor. Asgari ücretin iki-üç katndan fazla maa alanlar emekli olmayp, ne kadar uzun süre çalrlarsa emekli maalar da her ay 15-20 lira yükseliyor.

650 BN KNN EMEKL AYLII YÜKSELD

ALE, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, intibak uygulamas ile 2000 öncesi emekli olanlarn aylklarnn, gerçekleen büyüme oranlarndan pay alacak ekilde artrldn belirtti. Selçuk, Düük balanan aylklar yükseltildi. Balanacak aylklarn hesabnda ekonomik büyümedeki gelimelerin aylklara yanstlmas hükme baland dedi. Hükümet, intibak düzenlemesi kapsamnda salgnla mücadele döneminde 650 bin kiinin emekli ayln bin 500 liraya çkard.

Ana Sayfaya Git