Emeklinin isteği!

Emekliler, yüzde 4-5'lik ek ödeme oranlarının yüzde 10'a yükseltilmesini istiyor

Haberler 23.01.2021 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED) Genel Bakan Kazm Ergün, emekliler için vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme uygulamasndaki yüzde 4-5lik orann yüzde 10a yükseltilmesini talep etti.

Ergün, çalanlarn ve emeklilerin 2006ya kadar harcamalar karlnda topladklar fileri zarflara ilemek suretiyle vergi iadesi aldn anmsatt.

Bu sistemin yerine 2006dan itibaren emekliler için ek ödeme, çalanlar için asgari geçim indirimi uygulamasnn getirildiini belirten Ergün, ek ödeme için yüzde 4-5lik oranlarn belirlendiini vurgulad.

Kazm Ergün, bekar bir çalann bu yl 268 lira asgari geçim indirimi alrken, emeklilerin ek ödemesinin ortalama 90 lira olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Ek ödeme uygulamas, emeklileri fi toplamaktan ve zarf doldurmaktan kurtard ama yüzde 4-5lik düük oranlar nedeniyle gelirlerinin dümesine de neden oldu. Emeklilerimize ek ödeme olarak verilen ortalama 90 lirann günümüzde bir cazibesi kalmad. Bu rakamn artmas için yüzde 4-5 olarak uygulanan orann ivedilikle yüzde 10a yükseltilmesi gerekiyor.

DÜÜK GELRL EMEKLYE MERHEM OLACAK

Ergün, çalanlar ve emeklilerin harcamalarndan alnan KDV ve ÖTV oranlarnn ayn olmasna ramen vergi iadesinde eitlik kuralnn bozulduunu söyledi.

Emeklilerin harcamalarna yüzde 8 ila 18 arasnda KDV ve ÖTV uygulanrken, ek ödeme orann yüzde 4-5lerde kalmamas gerektiini vurgulayan Ergün, öyle konutu:

Elektrik, doal gaz ve su faturalarndaki vergi ödemeleri ile emekli aylklar küçülmekte. Gda harcamalarndan yüzde 8 vergi alnmaktadr. Bu uygulamalar karsnda, emeklilere ödenen yüzde 4-5 oranndaki ek ödeme yetersiz kald. Orann yüzde 10a çkartlmasyla ortalama 90 lira olan ek ödeme miktar yaklak 180 liraya yükselecektir. 90 lira bugünkü ekonomik koullarda düük gelirli birçok emeklimizin bir derdine merhem olacaktr.

Ana Sayfaya Git