Emekliye ek ikramiye için 1 yıl süre

30 yılı aşkın hizmet süresi olan memur emeklileri ek ikramiye için yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmazsa hakkını kaybedecek, açılmış davalar düşecek.

Haberler 20.12.2016 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmite emekli olan veya ölen memurlarn hak sahiplerine 30 yl aan hizmet süreleri için ikramiye ödenmesi konusunda yeni bir düzenleme yaplacak. Saylar 408 bini bulan kiilerin 30 yl aan emekli ikramiyesini alabilmek için yasann yürürlüe girdii tarihten itibaren bir yl içinde bavuruda bulunmas gerekiyor. Daha önce bu konuda açlm davalar ise düecek.

Konuyla ilgili düzenleme, TBMMye sunulan torba kanun tasarsyla gerçekletirilecek. Memurlarda emekli ikramiyesinde 30 yl tavan, Anayasa Mahkemesinin iptal karar üzerine 7 Ocak 2015 tarihinde kaldrld. Bu tarihten sonra emekli olanlar, yl snr olmakszn, kaç yl hizmetleri bulunuyorsa o süre üzerinden emekli ikramiyesi almaya baladlar. 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanlar ise geçmite 30 yldan fazla hizmet süresi bulunduu halde, 30 yl üzerinden emekli ikramiyesi aldklarn, 30 yl aan ikramiyelerin kendilerine de ödenmesini talep ettiler. Ödemeleri yapan Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Anayasa Mahkemesi kararlarnn geriye yürümeyecei ilkesi gerei bavurular reddetmesi üzerine açlan davalar kurum aleyhine sonuçlanmaya balad. SGK, geçmie doru ödemeleri, emekli olunan tarihteki maa üzerinden yapnca bu kez yeniden davalar açld. Mahkemeler vatanda hakl bularak enflasyon karsnda eriyen emekli ikramiyelerinin güncel rakamlar üzerinden ödenmesine hükmetti.

7.500 TL 3 AY çNDE ÖDENECEK

SGK, hak sahiplerinin 7 bin 500 liraya kadar olan alacaklarn üç ay içinde ödeyecek. Kalan tutar bir yl sonra ödenecek.

DAVALAR DÜECEK

Mahkemeler, açlm davalarda davann konusuz kalmas sebebiyle karar verilmesine yer olmadna karar vererek, davalar düürecek. Yarglama giderleri SGK üzerinde braklacak. Avukatlara ise vekalet ücretinin dörtte biri ödenecek. Böylece, mahkemelerin yüksek emekli ikramiyesi ödenmesi yönünde karar vermesi önlenecek. 60 bin dolaynda dava açlmt.

TUTARA ENFLASYON FARKI YANSIMAYACAK

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK)n çok ar emekli ikramiyesi ödemeleriyle kar karya kalma riski ortaya çknca, yasal düzenleme gündeme getirildi. Düzenleme uyarnca, geçmite emekli olanlarn 30 yl aan hizmetleri için emekli ikramiyeleri, görevlerinden ayrldklar tarihteki emekli keseneine esas aylk unsurlar üzerinden yaplacak. Örnein 2000 ylnda 67 yanda emekli olan bir öretim görevlisi, 45 yl hizmeti bulunuyorsa, bu kiiye veya hak sahiplerine, 2000 ylndaki katsaylar üzerinden15 yllk ikramiye ödenecek. Düzenlemeye göre bu tutara enflasyon fark yanstlmayacak. Yakn zamanda emekli olanlarn ise daha az kayb söz konusu olacak.

Ana Sayfaya Git