Emekliye güzel haber!

Emlak Vergisi’nde 1 Kasım’da başlayan ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım’da sona eriyor. Bütün gayrimenkul sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlü olsa da muaf olan büyük bir kesim de var. Hiç geliri olmayanlar, emekliler, gaziler, şehitlerin dul ile yetimleri ve engelli vatandaşlar, tek evi varsa Emlak Vergisi ödemez. Ödeyenler de geri alabilir.

Haberler 22.11.2021 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ev, arsa, arazi, tarla, iyeri gibi milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödedii Emlak Vergisinde yln ikinci taksit dönemi devam ediyor. lk taksitlerin 1 Mart-31 Mays arasnda ödendii verginin ikinci ödeme dönemi 1 Kasmda balad, 30 Kasmda son buluyor. Taksitlerini ödemeyenler ile geciktirenlere yüzde 1.6 orannda faiz uygulanarak ceza kesiliyor. Tüm gayrimenkul sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlü. Ancak muaf olan ve muafln bilmeyen büyük bir kesim de var.

KMLER YARARLANABLR?

Hiç geliri olmadn belgeleyenler (ev hanmlar veya isiz kalanlar), gelirleri sosyal güvenlik kurumlarndan aldklar aylkla (emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet ayl gibi) snrl olan yani sadece emekli maa olan kiiler, gaziler, ehitlerin dul ile yetimleri ve engelli vatandalar Emlak Vergisinden muaf tutuluyor. Ancak bunun için baz artlar yerine getirmeleri gerekiyor.

TEK EV ARTI

Vergiden muaf olabilmek için en önemli art tek ev. Bu kiiler, Türkiye snrlar içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmalar halinde (intifa hakkna sahip olunmas hali dahil) sfr oranl vergi hakkndan yararlanabiliyor. Hisse ile bile olsa, birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamyor. Bu artlar tayanlarn ilgili formu doldurup bal bulunduklar belediyeye vermeleri yeterli oluyor.

43 BN LRA SINIRI

Muafiyetten yararlanan kiilerin hizmet karl elde edilen ücret geliri, ticari, snai ve mesleki faaliyet geliri, tarmsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirinin olmamas gerekiyor. 2021 için 43 bin liray aan mevduat faizi, repo, döviz hesab faizi, fon pay gibi gelir varsa sfr oranl Emlak Vergisinden yararlanlamyor.

EN EV VARSA NE OLUR?

Emlak Vergisi muafiyetinde, bu haktan yararlanan kiilerin elerinin geliri ya da gayrimenkulünün olmas dikkate alnmyor. Sadece haktan yararlanan kiinin kendi üzerine kaytl olan gayrimenkuller dikkate alnyor. Örnein bir emeklinin einin adna gayrimenkul varsa, bu emekli vergi muafiyetinden yararlanabiliyor.

ARSADA GEçERL M?

Sfr oranl Emlak Vergisi yalnzca konutlar için geçerli. Ancak belediye ve mücavir alan snrlar dnda bulunan, ticari, snai ve turistik faaliyetlerde kullanlmayan araziler muaf tutulabiliyor. Bu kapsamn dnda kalan araziler için vergi ödeniyor.

NASIL GER ALINABLR?

Muafiyetini bilmeden vergi ödeyen milyonlarca vatanda var. Eer ödeme yapldysa 5 yllk geriye dönük iade de alnabiliyor. Bunun için belediyenin emlak birimine, Vergi Usul Kanunu Madde 120/2 dayanak gösterilerek düzeltme dilekçesi verilmesi yeterli oluyor.

KRAYA çIKTIYSA

Sahip olduu tek evi kiraya verip, baka bir evde kirada oturanlar vergiden muaf saylyor. Ancak tek evini kiraya verip baka bir evde kira ödemeden oturanlar vergiden muaf olamyor.

YEN EMEKL OLANLAR NE YAPACAK?

Bu yl emekli olanlar (2021), Emlak Vergisini ödeyecek. çünkü muafiyet emekli olunan tarihi izleyen yldan itibaren balyor. Buna göre, gerekli koullar tayp da belediyelere bildirimde bulunan emekliler, 2022den itibaren sahip olduu tek konut nedeniyle vergiden muaf olabilecek. Emekli olup baka bir ite çalanlar gelir elde ettikleri için muafiyetten yararlanamayacak.

YEN BNA VE MAHALLE OLAN KÖY STSNA

Büyükehir yasasyla mahalleye dönüen ve tüzel kiilii kaldrlan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yl sonuna kadar ertelenmiti. Yani, bu köylerde yaayanlar da emlak vergisinden muaf. Öte yandan sat yaplan Hazineye ait tanmazlar 5 yl süre ile Emlak Vergisine tabi tutulamyor. Yeni ina edilen binalarda ise dörtte bir orannda indirim yaplyor.

BU YIL ALAN SENEYE SORUMLU

Konut, arsa, iyerini elden çkarmayanlar ile geçen yl gayrimenkul alanlar 2021de vergi ödüyor. Yani, 2020 ylnda mevcut gayrimenkulü olanlar ile 2020de yeni bir gayrimenkul satn alanlar 2021 ylnn Emlak Vergisini ödüyor. Bu yl gayrimenkulünü elden çkaranlar, bu yla ait verginin tamamn ödeyecek. Bu yl ev alanlarn yükümlülüü ise 2022de balayacak.

2022DE YEN BEDEL ÜZERNDEN

Emlak Vergisi deerini, 4 ylda bir toplanan takdir komisyonlar belirliyor. 2022-2025 deerlerini belirleyecek komisyonlar bu yl topland ve yeni bedeller belirlendi. Son taksidin ödenmesiyle bu vergide 4 yllk dönem son bulacak. tirazlardan sonuç çkmazsa önümüzdeki yl baz ilçelerde 4-5 kat zaml oranlar devreye girecek.

Ana Sayfaya Git