Emekliye ikinci baharda çifte maaş

Yeni kıdem sistemiyle kurum ya da şirketler çalışana emeklilikte ikinci maaş ya da toplu ödeme yapabilecek. Bunun için tamamlayıcı emeklilik teşvik edilecek

Haberler 18.04.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, sosyal güvenlik reformu kapsamnda emekliye ikinci bir gelir kaps açacak olan tamamlayc emeklilik sistemini tevik eden admlar atacak. Emekli gelirinin yüzde 40nn tamamlayc sistemlerden gelen Hollanda modelinde olduu gibi yeni kdem sistemiyle beraber tamamlayc, mesleki emeklilik sistemleri de yaygnlaacak. Otomatik BES tamamlayc emeklilie dönüürken, vatandan emekli olduktan sonra ani gelir kaybna maruz kalmas önlenmi olacak.

Üç çET EMEKLLK SSTEM VAR

Cumhurbakanl 2019 Yllk Programna göre sosyal taraflarn mutabakatyla tüm içilerin eriebilirliini güvence altna alan bireysel hesaba dayal bir kdem tazminat sistemi kurulacak.

Kdemde fonlu sistem tamamlayc emeklilikle uyumlu hale getirilecek. Türkiyede, prim sistemi ve bireysel tasarruf esasna dayal iki sistem bulunuyor. Tamamlayc emeklilik, irket veya kurum bünyelerinde çalanlar için fonlar araclyla oluturulan bir sistem. Kurumlar ya da irketler, çalanlar için düük pirimler ödeyerek bunlar fonlar araclyla deerlendiriyor. Emeklilikte ikinci maa ya da toplu ödeme eklinde veriliyor. Bireysel emeklilikte ise kiiler, istedii emeklilik irketine istedii oranda prim ödeyebiliyor. Tasarruf eilimini güçlendirecek tamamlayc emeklilik tasarruflar desteklenecek.

SZLK FONUNDAN DESTEK

BESte 45 ya alt çalanlar 2020den itibaren sisteme zorunlu girecek. Yeni ie girenler fonlu sisteme zorunlu dhil olacak, sistemden istenildiinde çklamayacak. Tamamlayc emeklilikte ya konusu da önemli balklardan biri. 30 günlük brüt ücrete karlk gelen 8.3lük oran iveren paynn yan sra devlet katks, sizlik Fonundan yaplacak destekle korunmas da seçenekler arasnda yer alyor.

TÜRKYEDE YÜZDE 10LARDA KALDI

Hollandada nüfusun yüzde 76.4ü, ngilterede yüzde 66.3ü, ABDde yüzde 47si mesleki emeklilik sistemine dhil olurken, Türkiyede ise bu oran yüzde 10larda bulunuyor. Hükümet bu oran yüzde 30lara çkarmay hedefliyor. Büyük irketlerin çalanlar için tamamlayc emeklilii devreye sokmalar durumunda vergi, prim destei bata olmak üzere tevik kaps aralanacak.

TAMAMLAYICI EMEKLLK NEDEN ÖNEML?

Zorunlu emeklilik sistemini destekleyen tamamlayc emeklilik sistemi dünyadaki birçok ülkede uygulanyor. Baz ülkelerde zorunlu olmakla beraber bazlarnda gönüllü, mesleki ve sektörel olarak farkllk gösteriyor. sviçre ve talyada tamamlayc emeklilik sigortas bulunuyor. Finlandiyada kazanç ve prime odakl bir sistem uygulanrken, Danimarkada sosyal güvenlik sisteminin yannda ikinci bir emeklilik yaplmas zorunlu tutuluyor. Tamamlayc emeklilik için meslek odalarna da tevik verilmesi planlanyor. Sosyal güvenlik reformu kapsamnda mesleki tamamlayc emeklilik sigortas seçenekleri üzerindeki çalmalar ise sürüyor.

Ana Sayfaya Git