Emekliye promosyon

Müezzinoğlu, TRT Haber canlı yayınında çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Haberler 23.12.2016 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Müezzinolu:

- (Emekliye banka promosyonu) Bin lirann altndaki bir emeklimize üç yllna verilebilecek rakam 200 lirann altnda. Bin ila 2 bin arasnda emekli maa alanlarn reel olarak banka hesaplarna göre alabilecekleri rakam 300ün altnda. Bu rakamlar böyle olduu için Babakanmz Bankalar Birliinden fedakarlk isteyecek

- (Asgari ücret görümeleri) Son turu haftaya perembe günü yapacaz. Burada zor bir süreç var. Bir tarafta içi kardelerimizin standartlarn yükseltmek, dier tarafta iverenin bölgesel ve küresel sorunlarla rekabet gücü ve istihdam maliyetleri var. Her iki tarafn da çok mutlu olmad ama huzurlu, bereketli bir rakam olmasn bekliyoruz

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolu, emeklilere banka promosyonuna ilikin, Bin lirann altndaki bir emeklimize üç yllna verilebilecek rakam 200 lirann altnda. Bin ila 2 bin arasnda emekli maa alanlarn reel olarak banka hesaplarna göre alabilecekleri rakam 300ün altnda. Bu rakamlar böyle olduu için Babakanmz Bankalar Birliinden fedakarlk isteyecek. dedi.

Taeron diye adlandrlan hizmet alm konusunda Türkiyeyi gelecee tayacak yeni bir kamu çalan reformu yapmalar gerektiini belirten Müezzinolu, bunu baarabilecek süreci 2017in ilk yarsnda bulduklar takdirde dier konular askda tutmaya devam edeceklerini söyledi.

Bu konuda toplu bir düzenlemenin daha doru olacana iaret eden Müezzinolu, Eer bu süreç uzayacaksa yamal bohçaya bir yama daha koyacaz ve sürdürülebilirlii zor olan bir sürece bir ilave daha katk koymu olacaz. diye konutu.

Müezzinolu, emeklilikte yaa taklanlarn durumuyla ilgili bilgi verirken Ekonomik Kalknma ve birlii Örgütü (OECD) üyesi ülkelerin ortalama emekli yann 72, Türkiyenin ise 52 olduunu hatrlatt.

Arada 20 yllk bir farkn olduuna dikkati çeken Müezzinolu, öyle devam etti:

Biz bu OECD üyesi ülkelerin hiçbirinden daha çok zengin deiliz. kincisi OECD üyesi ülkeler emeklisine ortalama 17 yl maa ödüyor. Biz emeklimize ortalama 27 yl emekli maa ödüyoruz. Yaa taklan arkadalarmzdan kadnlar 58i, erkekler 60 bekliyor. Yine hiçbir OECD ülkesinde 60 yan altnda emekli yok. Bu kadar zor bir yapy yllar içinde kadnlarda 58e erkeklerde 60a, 2048de 63e tamaya çalyoruz. 65 yan üzerinde rahat bir emeklilii hak edene de hak ettii maa verememenin ezikliini yayoruz. kinci emeklilii hak edecek kadar erken yata emekli yaplan bir sistem doru deil.

Müezzinolu, 35 yl hizmet verdikten sonra emekli olup, emekli ikramiyelerini 30 yl üzerinden alanlardan bazlarnn Anayasa Mahkemesine bavurduunu hatrlatt.

Mahkemenin bu kiilerle ilgili kararn verdiini, yaklak 400 binden fazla 30 yln üzerindeki emekliyle ilgili düzenlemenin Mecliste yapldn belirten Müezzinolu, 2017den itibaren onlar, yaklak 2 milyar gibi bütçeye bir yük getiriyor. Bu durumdakiler oluan fark karlnda ilave haklarn alacak. ifadesini kulland.

- Babakanmz Bankalar Birliinden fedakarlk isteyecek

Mehmet Müezzinolu, emeklilere promosyonla ilgili Babakan Binali Yldrmdan gelecek talimat beklediklerini bildirdi.

Kamuoyundaki rakamlarn, emeklinin bekledii rakamlar olmadn vurgulayan Müezzinolu, Bin lirann altndaki bir emeklimize üç yllna verilebilecek rakam 200 lirann altnda. Bin ila 2 bin arasnda emekli maa alanlarn reel olarak banka hesaplarna göre alabilecekleri rakam 300ün altnda. Bu rakamlar böyle olduu için Babakanmz Bankalar Birliinden fedakarlk isteyecek. O fedakarlk arzu ederiz ki emeklimize ylbanda bir çerez ikramiyesi gibi olsun. Kamuoyunda yanl bir alg yönetiliyor. Böyle bir rakamn reel karl yok. Promosyon, hükümetin deil tamamen bankalarla emekliler arasnda ama hükümet olarak emekli bizim emeklimiz diyoruz. dedi.

Bakan Müezzinolu, asgari ücret görümeleriyle ilgili de unlar kaydetti

Son turu haftaya perembe günü yapacaz. Burada zor bir süreç var. Bir tarafta içi kardelerimizin standartlarn yükseltmek, dier tarafta iverenin bölgesel ve küresel sorunlarla rekabet gücü ve istihdam maliyetleri var. Her iki tarafn da çok mutlu olmad ama huzurlu, bereketli bir rakam olmasn bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git