Emlak komisyonlarına yüzde 4 sınırı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, emlakçılık sektörüne ilişkin yönetmelik taslağına son şeklini verdiklerini belirterek, "Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4'ünden fazla olmayacak." dedi.

Haberler 14.05.2018 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüfenkci, Tanmaz Ticareti Hakknda Yönetmelik Taslann, Resmi Gazetede yaymlanmak üzere gelecek hafta banda Babakanla sevk edileceini söyledi.

Taslakta öne çkan hususlara dikkati çeken Tüfenkci, tanmaz ticaretiyle uraacaklara, yetki belgesi alma kriteri getirildiini ve bu belgenin, il müdürlüklerince verileceini bildirdi.

Tüfenkci, yetki belgesi alnmasnn, ilgili odaya kaytl olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olma, 18 yan doldurmu olma, iflas etmemi veya iflas etmi olsa bile itibarn yeniden kazanm olma, hrszlk, dolandrclk ve kaçakçlk gibi suçlardan hüküm giymemi olma gibi artlara balandn anlatt.

- Mesleki yeterlilik art

Bu ile uraanlara mesleki yeterlilik belgesi art da getirildiine iaret eden Tüfenkci, Bu sayede, tanmaz ticaretinin belirli nitelikleri haiz olanlar tarafndan yaplmasnn salanmas ve bu alandaki tüketici memnuniyetinin artrlmas hedefleniyor. diye konutu.

Tüfenkci, tanmaz ticaretinde uyulacak ilke ve kurallar da ilk defa belirlediklerine dikkati çekerek, Tanmaz ticaretine yönelik hizmet verilen iletmede, baka ticari faaliyette bulunulmayacak, verilen hizmet nedeniyle edinilen bilgi ve belgeler yetkilendirme sözlemesinde belirtilen esaslar dnda kullanlmayacak. Hizmet sunarken ahlaka uygun, adil, dürüst, özenli ve makul bir ekilde hareket edilecek, hizmet verilen kiilerin menfaatlerine aykr hiçbir davranta bulunulmayacak. ifadelerini kulland.

- Yazl sözleme art

Tanmaz ticareti kapsamnda sözleme ve belgelere düzenleme getirdiklerine de dikkati çeken Tüfenkci, sözlerini öyle sürdürdü:

Hizmetler, yazl ekilde yaplan yetkilendirme sözlemesine dayanlarak verilecek. Verilen hizmete göre, alm satma araclk sözlemesi, ya da kiralamaya araclk sözlemesi düzenlenecek. Tanmazn, alc veya kiracya gösterilmesinde, her bir tanmaz için ayr ayr tanmaz gösterme belgesi düzenlenecek. Farkl iletmeler, hizmetin ortak verilmesi konusunda hizmet ortakl sözlemesi düzenleyecek.

- Hizmet bedeli kurala balanyor

Tanmaz ticareti kapsamnda alnacak hizmet bedelinin de kurala balandn vurgulayan Tüfenkci, Alm satm ilemlerinde hizmet bedeli oran, alm satma araclk sözlemesinde yer alan sat bedelinin katma deer vergisi hariç yüzde 4ünden fazla olmayacak. Kiralama ilemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya araclk sözlemesinde yer alan kira bedelinin katma deer vergisi hariç bir aylk tutarndan fazla olmamas öngörülüyor. deerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, taslakta hizmet bedelinin, i sahibi ile alc veya kirac arasnda aksi yazl kararlatrlmadkça eit paylatrlmas hususuna yer verildiine de aktard. Tanmaz gösterme hizmeti karlnda herhangi bir ücret talep edilmemesi kuralnn getirildiini bildiren Tüfenkci, yalnzca iletmenin bulunduu ilçe snr dnda verilen tanmaz gösterme hizmeti için ulam masraf talep edilebilmesini öngördüklerini söyledi.

- Tanmaz Bilgi Sistemi oluturulacak

Tanmaz ticareti yaplan iletmelerin fiziksel artlarna da standart belirlediklerine iaret eden Tüfenkci, yeri açma ve çalma ruhsat verilmeden önce belediye veya il özel idareleri ile dier idareler tarafndan kontrol yaplarak, bu artlar tamayan iletmelere ruhsat verilmemesi öngörülüyor. Tanmaz ticaretinin takip ve kontrolünün salanmas amacyla Bakanlk tarafndan üç ay içinde Tanmaz Ticareti Bilgi Sistemi oluturulacak. Yetki belgesi verilmesi, askya alnmas, yenilenmesi ve iptal edilmesi ilemleri bu sistemden yaplacak. dedi.

- Uyum süreci tannd

Tüfenkci, öngörülen geçi süreleri hakknda da bilgi vererek, unlar kaydetti:

Gelir veya kurumlar vergisi kayd bulunan ve meslek odasna kaytl olarak bu ii yapanlar, faaliyetlerine devam edebilmek için durumlarn yönetmelikte öngörülen artlara uygun hale getirerek 18 ay içinde yetki belgesi alacak. Bu kiilerde lise mezunu olma art aranmayacak. Gelir veya kurumlar vergisi kayd bulunmayan ve meslek odasna kaytl olmadan bu ile itigal eden kiiler ise lise mezuniyet art da dahil olmak üzere yetki belgesi verilmesi için gereken tüm artlar salayarak 18 ay içinde yetki belgesi alacak. Milli Eitim Bakanlnca yetkilendirilen meslek odalarnca verilen eitim sonucunda tanmaz ticareti ile ilgili sertifika alm olanlarda mesleki yeterlilik belgesi art aranmayacak. Bu sayede, tanmaz ticaretiyle itigal eden tacirler ile esnaf ve sanatkarlarn kazanlm haklar korunacak.

Ana Sayfaya Git