Emlak sektöründe arz-talep krizi!

Geçtiğimiz yıldan bu yana yapı malzemelerindeki fiyat artışları nedeniyle durma noktasına gelen emlak sektöründe, konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte bu kez arz ve talep dengesizliği yaşanıyor.

Haberler 26.11.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu II. çeyrek Raporu, inaat sektöründe durgunluun yaandn ortaya koydu. Faiz oranlar ve döviz kurunda yaanan deiimlerin ardndan sektörde art arda zamlar yaand. Geçtiimiz yldan bu yana yap malzemelerindeki fiyat artlar nedeniyle sektör durma noktasna geldi.

Diyarbakrda, emlak piyasasnn geçen seneye göre daha iyi olduunu belirten Emlakç smail Babacan, krizden dolay geçen yl fazla konut ina edilmediini, sektörde skntlar yaandn söyledi. Ylsonuna doru gayrimenkul almna olan talebin artmas ile birlikte piyasann hareketlendiine dikkat çeken Babacan, orta snfa yönelik olarak sata çkarlan 400 bin liralk dairelere talebin fazla olduunu, deeri 500 bin lirann üzerinde olanlarda ise talebin daha az olduuna vurgu yapt.

Babacan, Geçen sene büyük bir kriz vard. Krizden dolay konut ve faiz kredisi yüksekti. Millet, paralarn bankaya yatryor ve yaklak yüzde 2 buçuk civarnda kr elde ediyordu. Ondan dolay emlak piyasas çok durgundu. Ekim ayndan bu yana bankalarn yüzde 0,98 ile 1,10 aralnda faiz oran uygulamas ile kar elde edemeyen vatandalarn dairelere olan yönelimleri artt ve bundan dolay konut sknts çekiyoruz. dedi.

Konut alacak olanlarn faize yönelmelerini tasvip etmiyoruz

Gayrimenkul almnda nakit sknts çekenlerin faize yönelmelerini tasvip etmediklerinin altn çizen Babacan, Millette nakit para olmad için gelen müterilerin çou faize yöneliyor. Tabi ki biz bunu tasvip etmiyoruz. ifadelerini kulland.

Babacan, Bu çevredeki en ucuz kiralar bin 500 liradan balayp 2 bine kadar yükseliyor. Vatanda, kiraya girmemek için elindeki tüm altnlar satarak ev sahibi olmaya çalyor. u an hem satc hem de alc krldr. Millet kiralarn yüksek olmasndan dolay ev satn almak mecburiyetinde kalyor ve bundan dolay Diyarbakrda dairelere ciddi bir talep var. Müteahhitler ie balasalar piyasann hareketleneceini düünüyorum. eklinde konutu.

Daire almlarnda artan taleplere kar arzda yetersiz kaldklarndan dolay zorluklar yaadklarn ifade eden Babacan, Müteahhitlerin tekrar ie balamalar hem kendileri açsndan hem de vatanda açsndan iyi olacak. Satlk daire sknts yaandndan, vatandalar 5-10 bin liraya bakmadan mecburen dairelerini satn alyorlar. diye belirtti.

Müteahhitler, lükse kaçmadan daha uygun daireler yapmallar

Müteahhitlerin lükse kaçmadan orta snf insanlara göre daire yapmalarnn hem onlar için hem de vatanda için iyi olacan söyleyen Babacan, Fazla lükse kaçmaya gerek yok. 700 bin liralk daire yapacaklarna 350 bin liralk veya daha düük daireler yaparlarsa, hem kendileri kar edecek hem de vatanda sevinecek. dedi.

naat firmas yetkililerinden Müteahhit Emin Özer ise Orta kesim diye bir ey kalmam. 10 yl önce orta kesim diye bir ey vard. Ama u an alm gücü olan insanlarn says yok denilecek kadar azdr. Aradaki fark, uçurum haline gelmi durumda. Herkesin ev sahibi olmasndan yanayz ama imknlar buna el vermiyor. ifadelerini kulland.

En iyi yatrm arac gayrimenkuldür

Ev, daire ve i yeri almlarnn en salam yatrmlar olduunu hatrlatan Özer, nsanlarn yatrmlarnn yüzde 70ini altn ve dolara çevirmesi bizim için iyi deil çünkü en iyi yatrm gayrimenkuldür. Altn ve dolardan ziyade yatrmlarn bunlara çevirmelerini istiyoruz. naat yapmak eskiden zordu, imdi daha da zor oldu. Bundan önceki projelerimizde 3+1 dairelerimizi 300-350 bin lira arasnda satyorduk ama u an daire alan kiilere o fiyata satmak mümkün deil. En kötü daire fiyatlar 400-450 bin lira olmu. Daire alacak olan kiilere yanstmamaya ve ayn zamanda elimizden geldiince en uygun fiyata vermeye çalyoruz. eklinde konutu.

naat malzemelerine yaplan zamlara deinen Özer, Demirin tonu 5 bin lira olmu. Adan Zye ne varsa yüzde 100leri bulan zamlarla kar karyayz. naat yapmak bizi artk çok zorluyor. dedi.

Konut türü tercihlerindeki etkenlere dikkat çeken Özer, Dou bölgesindeki aileler kalabalk olduklar için evlerinin küçük olmasn istemezler. Ama 3+1, 2+1i tercih eden aileler de çoalm. Bunun nedeni ise eskiden e dost birbirine gidip gelirdi. u anda ise misafirlik diye bir ey kalmad. nternet yüzünden aile bireyleri bile birbirilerinden uzaklayor. ifadelerini kulland.

Özer, Maddi açdan bakldnda da 2+1 ile 4+1 dairenin doalgaz giderleri bir deildir. Mesela yaptmzda 128 dairenin 80 tanesi 4+1, 48 adette 2+1dir ve bunlarn yapm masraflar arasnda fark var. diye belirtti.

Gayrimenkul alacaklara da tavsiyelerde bulunan Özer, unlar söyledi:

Konut almnda tavsiyem, inaat bitmi bir ekilde dairelerini alsnlar ve daireyi satn alacaklar müteahhidin geçmiindeki profiline baksnlar. Yani daha önce yapt ileri yarm brakm m, brakmam m? çilie ve dairenin konumuna da dikkat etsinler. Evi görsünler ve görmeden de almasnlar.

Ana Sayfaya Git