Emlakçılarda yeni yapılanma

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçladıklarını belirterek, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacağını ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağını bildirdi.

Haberler 15.10.2020 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanlnn Tanmaz Ticareti Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmeliki Resmi Gazetede yaymland.

Bakan Pekcan, yapt yazl açklamada, söz konusu yönetmelik deiiklii ve oluturulacak sisteme ilikin bilgi verdi.

Emlakçlk sektörüne yönelik düzenlemenin, sektör temsilcilerinin yan sra ilgili taraflarn görü ve katklar alnarak hazrlandn bildiren Pekcan, Düzenlemeyle emlakçlk faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artrlmasn, haksz rekabetin ortadan kaldrlmasn ve kayt dln önlenmesini amaçlyoruz. ifadesini kulland.

Pekcan, bu sayede emlakçlk faaliyetlerinin adil rekabet koullarnda, kolay, hzl ve güvenli bir ortamda yaplmasn salamay ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek salkl bir ileyie kavuturulmasn hedeflediklerini belirtti.

Geçen yl yaklak 2 milyon 400 bin gayrimenkul sat yapldna ve bu satlarn kaytl ekonomik deerinin yaklak 390 milyar lira olduuna dikkati çeken Pekcan, u deerlendirmede bulundu:

Ülkemizde gayrimenkul satlarnn yüzde 50si emlak iletmeleri araclyla yaplyor ve emlakçlk faaliyetinde bulunan 60 binin üzerinde iletme bulunuyor. Buna karn kayt d faaliyetler nedeniyle bu saynn çok daha üzerinde kiinin tanmaz alm satm ile kiralanmasna araclk ettii tahmin ediliyor. Yaptmz düzenlemeyle effaf, hesap verebilen ve kayt altnda bir emlakçlk sektörü oluturulmasn ve sektörün yakndan takip edilerek haksz rekabetin ortadan kaldrlmasn amaçlyoruz.

- Kaytl ve nitelikli emlakçln kaplar açlyor

Halihazrda faaliyetteki emlak iletmelerine yetki belgesi almalar için verilen geçi sürecinin 31 Austos 2020de sona erdiini belirten Pekcan, yetki belgesi almadan emlakçlk faaliyetinde bulunulamayacan, yetki belgesi olmadan emlakçlk yapanlar hakknda idari yaptrm uygulanacan bildirdi.

Pekcan, daha önce bir i yerinde birden fazla emlak iletmesi faaliyet gösterse dahi bunlardan yalnzca biri için yetki belgesi verildiini ifade ederek, bundan böyle ayn i yerinde faaliyet gösteren tüm iletmeler için ayr ayr yetki belgesi verileceine dikkati çekti.

Bu sayede, hem iletme ve sözlemeli iletme ilikisinin takip edileceini hem de sektördeki tüm aktörlerin belgelendirilerek bu alanda faaliyet gösterenlere ilikin net verilere ulalacan vurgulayan Pekcan, gelimi emlak piyasas bulunan ülke örneklerinde olduu gibi Türkiyede de emlakçlk faaliyetlerinin eitimli, gerekli yetkinlie ve i tecrübesine sahip kiiler marifetiyle yürütüleceini bildirdi.

Pekcan, unlar kaydetti:

Bundan böyle, yeni bir emlak iletmesi açlabilmesi için tanmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eitim alnmas ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danmanl yaplm olmas gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak iletmesi açamayacak. Ayrca, emlak iletmesi sahipleri ile irket yetkililerinin Seviye 5, emlak iletmesinde sigortal çalanlarn ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüü olacak. Bu sayede sektördeki i gücünün niteliine önemli katk salanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet almas mümkün olacak.

- Hizmet bedeli snr etkin ekilde denetlenecek

2018 ylnda alm satma araclkta hizmet bedeli üst snrnn yüzde 4, kiralamaya araclkta ise bir aylk kira bedeli olarak belirlendiini belirten Pekcan, geçen 2 yllk süreçte, vatandalara ek hizmetler veriyormu gibi göstererek bu snrlarn üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak iletmelerinin görüldüünü ve bu duruma kesinlikle müsaade edilmeyeceini vurgulad.

Pekcan, Emlak alm satmna araclkta yüzde 4 olan hizmet bedeli üst snr ile kiralamaya araclkta bir aylk kira bedeli olarak uygulanan hizmet bedeli üst snr etkin ekilde denetlenecek ve vatandalarmzdan bu snrlarn üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlakçlara idari yaptrm uygulanacak ve bu uygulamada srar eden iletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek. ifadelerini kulland.

Bakan Pekcan, bu sayede, hizmet kalitesinin artrlmasna ve tüketici maduriyetlerinin önlenmesine katk salanacan ve mevzuata uygun faaliyet göstermeyen iletmelerin sektörden arndrlacan bildirdi.

- Tüketiciyi yanltc ilanlara son

Tanmaz ticaretine yönelik ilanlara ilikin de ilk kez düzenleme yapldna dikkati çeken Pekcan, Yetki belgesine sahip olmayan iletmeler ilan sitelerine üye olamayacak. bilgisini verdi.

Pekcan, tüm ilanlarda yetki belgesi numarasna yer verilmesi ve yetki belgesindeki iletme ad veya unvannn kullanlmasnn zorunlu olacan belirterek unlar ifade etti:

Tanmaz ilanlarnda, tanmaza ilikin bilgilerin eksik veya yanl verilmesi ya da harita üzerinde tanmazn yerinin hatal iaretlenmesi gibi tüketicileri yanltc hiçbir bilgiye yer verilemeyecek. Bu yükümlülüklere uymayan iletmelere Bakanlmzca idari para cezas uygulanacak. Dier taraftan, iletmelerin tanmaz sat ilanlarnn yaynland ilan siteleri, yetki belgesine sahip olmayan iletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilikin talep ve ikayetleri etkin ekilde sonuçlandracak, ilan ve üyeliklere ilikin ihtiyaç duyulan tüm bilgileri Bakanla iletecek. Vatandalarmzn, ticari faaliyet kapsamnda olmayan tanmaz ilanlarna ise herhangi bir kstlama getirilmemektedir. Bu ilanlar eskiden olduu gibi verilmeye devam edilecek. Yaplan düzenlemeler sayesinde yetkisiz verilen ve aldatc nitelii bulunan ilanlarn sebep olduu haksz rekabet ve tüketici maduriyetleri önlenirken, yetki belgesiz ticari faaliyetler de Bakanlkça takip edilerek cezalandrlabilecek.

- Yetki belgesine ilikin süreçlerde dijitalleme artrlarak bürokrasi azaltlyor

Bugüne kadar yaptklar tüm düzenlemelerde olduu gibi ticarete ilikin süreçlerde de bürokrasinin azaltlmas için büyük gayret sarf ettiklerini belirten Pekcan, düzenlemeyle yetki belgesi verilmesi ve yenilenmesinde de bürokratik süreçlerin azaltldn bildirdi.

Pekcan, Bugüne kadar hem belediyeler hem de ticaret il müdürlükleri tarafndan iki ayr i yeri kontrolü yaplmakta iken bundan böyle kontrol yalnzca belediyeler tarafndan ruhsat düzenlenmeden önce yaplacak. bilgisini verdi.

Yetki belgesine ilikin ilemlerin tamamnn Bakanln internet adresi üzerinden ulalabilen Tanmaz Ticareti Bilgi Sisteminden (TTBS) gerçekletirileceini kaydeden Pekcan, l müdürlüklerimiz, ilgili tüm kurumlarn mevcut elektronik sistemleriyle salam olduumuz entegrasyonlar sayesinde bavurular hzl biçimde sonuçlandracak. Ayrca vatandalarmz da bu sistem üzerinden bir emlak iletmesinin yetki belgesine sahip olup olmadn sorgulayabilecek. Bu sayede daha kolay, hzl, güvenli ve effaf emlakçlk sektörünün temelleri atlm olacak. ifadelerini kulland.

- Tanmaz ticaretine konu hizmetlerin çerçevesi çiziliyor

Düzenlemeyle, tanmaza yönelik alm satm ve kiralama hizmetleriyle birlikte verilebilecek hizmetlerin çerçevesinin çizildiine dikkati çeken Pekcan, sektörün en çok talep ettii konularn banda gelen yetki belgesine sahip iletmelerin tapu ve kadastro müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, belediyeler ve dier kurumlardaki ilemlere araclk etme ve bu kurumlardan bilgi ve belge temin etme taleplerinin de yönetmelie eklenen hükümle karlandn kaydetti.

Ana Sayfaya Git