Emtia piyasası endişe verici!

Emtia piyasasındaki sert dalgalar endişeye neden oluyor

Haberler 26.10.2021 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emtia piyasasnda geçen hafta dalga boyu yükselirken, oynaklk ekonomik aktiviteye ilikin endieleri de artryor.

Emtia piyasasnda geçen hafta dalgal bir seyir görüldü. Oynakln artt emtia piyasas, küresel ticarette fiyatlama zorluklar ve enflasyon endielerini tetiklerken, ekonomik aktiviteye ilikin belirsizliklerin de yükselmesine neden oluyor.

Analistler, dünyann önde gelen merkez bankalarnn para politikasna ilikin ahinleen tonunun da emtia piyasasn etkilediini belirtti.

Geçen hafta gümü yüzde 4,3, altn yüzde 1,5 deer kazand. Analistler, tedarik zincirindeki skntlarn risk algsn artrmaya devam etmesi ve ABD ile çin arasnda artan gerilimle altnn ons fiyatnn yükseldiini belirtti.

Dolara olan talebin azalmas da özellikle gümü fiyatlarn olumlu etkiledi.

ALÜMNYUM DE SERT DÜÜLER GÖRÜLDÜ

Geçen hafta bakr yüzde 5,9, paladyum yüzde 2,5, platin yüzde 1,5, alüminyum yüzde 9,4, nikel yüzde 1,5, çinko yüzde 5,1 deer kaybetti. Kurun ise yüzde 1 art kaydetti.

Bakr fiyatlar arza yönelik skkln azalmaya balamasyla dütü.

Analistler, alüminyum fiyatlarnn da çinin kömür fiyatlarna müdahale edeceine dair sinyal vermesiyle düen kömür fiyatlarnn arza yönelik endieleri hafiflettiini ve alüminyum fiyatlarnda da düüler görüldüünü aktard.

Brent petrol yüzde 0,8, doalgaz yüzde 2 deer kazand. ABDye seyahat edecek yolcularn ülkeye giriine müsaade edileceinin açklanmas ve Avustralya ile baz Asya ülkelerinde de gelecek aydan itibaren benzer uygulamalarn hayata geçireceini bildirmesiyle jet yakt talebinin artaca tahmin ediliyor. Bu durum da Brent petrolün varil fiyatnn yükseliini destekliyor.

Artan doalgaz ve kömür fiyatlarnn elektrik üretiminde petrol kullanmn tevik etmesiyle talebin daha da yükselecei öngörüleri de Brent petrolün yukar yönlü hareketini destekliyor.

Doalgaz da sonbaharda hava scaklklarnn artmasyla birlikte düü kaydetti.

TARIM EMTALARINDA DALGALI BR SEYR ZLEND

Geçen hafta tarm emtialarnda ise dalgal bir seyir izlendi. Üretime yönelik endieler ve yüklemelerle ilgili gecikmeler, fiyatlarda yükselie neden olurken, baz tarm emtialarnda üretimin artacana yönelik beklentiler ve ekonomilerdeki belirsizliklerle talebe yönelik endieler düüe neden oldu.

Geçen hafta, pamuk yüzde 0,9 buday yüzde 3,3, msr yüzde 2,4 deer kazanrken, kahve yüzde 1,7, eker yüzde 3,7, kakao yüzde 0,7 deer kaybetti.

Dünya buday üretim tahminlerinin önceki aya göre düü göstermesi, fiyatlarda yükselie neden oldu. Brezilyada artan yalar ile beraber üretimin artacana yönelik beklentiler ise kahve ve eker fiyatlarnda deer kaybna neden oldu.

Vadeli ilem ve emtia piyasalar uzman Zafer Ergezen, AA muhabirine yapt açklamada, budayda üretim tahminlerinin azalmasnn fiyatlarn yüksek kalmasna yol açtn belirtti.

Özellikle stoklarda yaanan düüün buday fiyatlarnn yükseliinde etkili olduunun söylenebileceini ifade eden Ergezen, ihracat verilerindeki düü bask olutursa da güçlü seyrin devam etmesinin beklendiini aktard.

Ergezen haftalk ihracat verilerindeki toparlanmann msn piyasasn desteklediini dile getirdi.

Bunun yan sra ABDde msr ekili alanlardan soya fasulyesine yöneli olduu haberlerinin de msr da alclarn artmasna yol açtn söyleyen Ergezen, bununla beraber petrol fiyatlarndaki yükseliin msr fiyatlarn desteklediini vurgulad.

ekerle ilgili Ergezen, Brezilyada yalarn etkili olmasnn üretim beklentilerini artrdn belirtti Ayrca La Nina koullarnn olumaya balandna dair açklamalar olduuna dikkati çeken Ergezen, bunun da dünyann en büyük üreticilerinden Hindistan ve Taylandda daha fazla ya ve eker rekoltesi anlamna geldiini, bu nedenle ekerde satcl bir seyir izlendiini aktard.

Kahveye deinen Ergezen, Dolar endeksinin güçlenmesi, kahve fiyatlar üzerinde sat basks olumasna yol açyor. Bununla beraber üretim beklentileri de artmaya balad. Özellikle bu sene souk ve kurak hava yaanan Brezilyada etkili olmaya balayan yalarn, üretim beklentilerini de artryor. dedi.

Ana Sayfaya Git