Emtia piyasası zirveye oynadı

Brent petrol 86 dolarla Ekim 2018, pamuk 1,1990 dolarla Haziran 2011 ve nikel 10,3994 dolarla Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Haberler 18.01.2022 - 03:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emtia piyasasnda geçen hafta nikel, pamuk ve Brent petrolde zirveler görüldü.

Geçen hafta pozitif bir seyrin izlendii emtia piyasasnda bir önceki hafta görülen yükseli eilimi devam etti. Özellikle dolara olan talebin azalmaya devam etmesi emtia piyasasn olumlu etkiledi.

Analistler, ABD Merkez Bankasnn (Fed) para politikasnda sklamaya gideceini duyurmasna karn para politikasna ilikin belirsizliklerin azalmasnn piyasalar tarafndan olumlu alglandn ifade etti.

Artan taleple birlikte arza yönelik devam eden endieler ve teslimatlarda yaanan gecikmeler de emtia piyasasn yukar yönlü etkiledi.

Özellikle nikel, pamuk ve Brent petrolde görülen zirveler dikkati çekti. Brent petrol 86 dolarla Ekim 2018, pamuk 1,1990 dolarla Haziran 2011 ve nikel 10,3994 dolarla Austos 2011den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Geçen hafta Brent petrol yüzde 5,6, pamuk yüzde 4 ve nikel yüzde 8 deer kazand.

Kazakistan ve Libyada yaanan arz kesintileri Brent petrolün fiyatn yukar yönlü etkiledi. Brent petroldeki yükselite, Petrol hraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC d baz üretici ülkelerden oluan OPEC+ grubunun üretiminin artan talebi karlayamayacana yönelik endieler de etkili oldu.

Nikel fiyatlar, özellikle artan taleple birlikte geçen hafta kayda deer bir yükseli kaydetti. Analistler, nikelin elektrikli otomobil üretiminde youn ekilde kullanldn belirterek, elektrikli araç sektöründe talebin artmasnn nikel fiyatlarn olumlu etkilediini söyledi. Tesla firmasnn ABD merkezli Talon Metals Corps ile nikel alm için anlama imzaladna dair haberler de nikel fiyatlarnn yükselmesini salad.

Pamuk fiyatlarndaki yükselite ise dünya pamuk üretim tahminlerinin önceki aya göre düü göstermesi etkili oldu.

DOAL GAZDAK YÜKSEL DEVAM EDYOR

Doal gaz, yükseli serisini üçüncü haftaya tad. Doal gaz fiyatlar, geçen hafta yüzde 7 deer kazand.

Hava scaklklarnn dümesiyle artan talep ve arza yönelik endieler doal gaz fiyatlarnn yükselmesine neden olurken, analistler, Avrupadaki depolama tesislerinde doal gazn hzla azaldna dikkati çekti. Rusyann ABD ve NATO ile yürüttüü müzakerelerde ilerleme kaydedememesi de doal gaz fiyatlarn artran baka bir unsur oldu.

Geçen hafta altn yüzde 1,2, gümü yüzde 2,9, bakr yüzde 1,4, kurun yüzde 1,3, platin yüzde 1,5 ve alüminyum yüzde 2,7 deer kazand.

ABD Merkez Bankas (Fed) Bakan Jerome Powelln faiz artrm patikasna dair verdii ahin mesajlarn ardndan gelen ve son 39 yln en yüksek seviyesindeki yerini koruyan enflasyon verileri, Bankann bu yl 4 kez faiz artrmna gidecei ve ilk adm mart aynda ataca beklentilerini güçlendirdi. Söz konusu gelimenin ardndan uluslararas piyasalarda dolara olan talebin azalmasyla altnn ons fiyat yükseldi.

Perudaki Las Bambas bakr madeni projesine kar yerel halkn protestolarnn sürmesi ve stoklardaki düü bakr fiyatlarnda yükselie neden oldu.

Avrupada artan enerji fiyatlar ve üretimdeki kesintiler de alüminyum fiyatlarn yukar yönlü etkiledi.

TARIM EMTALARINDA KARIIK BR SEYR ZLEND

Tarm emtialarnda geçen hafta kark bir seyir izlendi. Buday yüzde 2,2, msr yüzde 1,4 ve soya fasulyesi yüzde 2,9 deer kaybederken, kahve yüzde 0,5, eker yüzde 0,2 ve kakao yüzde 5,5 deer kazand.

Arza yönelik endieler tarm emtialarnda fiyatlarn artmasna neden olurken, üretim tahminlerinin artmasyla tarm emtialarnda düüler görüldü.

Buday, 3 hafta üst üste düü kaydetti.

Analistler, özellikle ABDde çikolata talebinin artmasyla kakao fiyatlarnda sert yükseliler görüldüünü ifade ederken, Etiyopyadaki iç karklklar ve Vietnamdaki kapanmalar nedeniyle artan endieler de kahve fiyatlarnda yükselie neden oldu.

Vadeli ilem ve emtia piyasalar uzman Zafer Ergezen, AA muhabirine yapt açklamada, yeni açklanan üretim tahminlerinin arta iaret etmesinin buday fiyatlar üzerinde sat basksna yol açtn belirtti.

Üretim tahminlerindeki düüün devam etmesinin pamuk fiyatlarnn yükselmesine yol açtn ifade eden Ergezen, yeni varyant endielerinin azalmasnn da pamuktaki yükselii desteklediini söyledi.

Ergezen, gübre ve enerji maliyetlerindeki artn tarm emtialar genelinde almlara neden olduunu aktard.

ekerin haftay yükselile tamamladn bildiren Ergezen, çinin eker üretimi son 5 yln en düük seviyesine geriledi. Ayn zamanda petrol fiyatlarndaki toparlanma, eker fiyatlarn olumlu etkiliyor. dedi.

Kahve fiyatlarna deinen Ergezen, Brezilyada yaanan kuraklk ve souklar, kahve üretiminin azalaca endielerini beraberinde getiriyor. Yeni varyant endielerinin azalmas da kahve fiyatlarn destekliyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git