Enerji alanı aranıyor!

Karacadağ'da 50 kilometrelik alan jeotermal enerji için taranıyor

Haberler 09.11.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüü, Dyarbakr Belediyesi ibirliiyle jeotermal enerjinin salk turizmi ve seraclk faaliyetlerinde kullanlmas amacyla, kaynak suyunun bulunma ihtimali yüksek olan sönmü volkanik Karacadada 50 kilometrelik alan kapsayan bölgelerde etüt çalmasna baland.

Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan, çalmalar sonunda teknik heyetin verecei rapora bal olarak suyu kullanacaklarn belirterek, Temennimiz o ki bu çalma bölgeye, bölgenin istihdamna, ana, iine katk salasn dedi.

Belediyenin Kaynak Gelitirme Daire Bakanl tarafndan sönmü volkanik Karacadaa yakn olmas nedeniyle, kentte olmas muhtemel jeotermal kaynak suyu aranmas için valilie yaplan ruhsat bavurusu olumlu sonuçland. Alnan ruhsatn ardndan MTAdan gelen teknik personel, Sur ilçesinin krsal bölgelerinde, yaklak 50 kilometrelik bir alanda etüt çalmalarna balad. Bir ay içerisinde bitirilmesi hedeflenen çalmalar sonunda jeotermal kaynak suyunun bulunmas halinde scaklna ve mineral deerlerine bal olarak, salk turizmi ve tarm sektöründe kullanlmas amaçlanyor.

KARACADADAK EKONOMK POTANSYEL HALKIN HZMETNE KAZANDIRMAK STYORUZ

Kardan, sönmü volkanik Karacadadaki ekonomik potansiyeli halkn hizmetine ve ülke ekonomisine kazandrmak istediklerini ifade ederek, unlar söyledi:

Mezopotamya birçok medeniyete ev sahiplii yapm. Biz de Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak bu sönmü volkanik Karacadadaki ekonomik potansiyeli halkn hizmetine ve ülke ekonomisine kazandrmak istiyoruz. Volkanizmann olduu yerde jeotermal su potansiyeli her zaman vardr. Bölgede etüt çalmalarn balatmak üzere ruhsat müracaatnda bulunduk ve ruhsatmz aldk. Ruhsatmz aldktan sonra MTA ile yaplan görümeler neticesinde her iki kamu kurumu kendi aralarnda bir çalma protokolü imzalad. Bu protokol kapsamnda MTA genel müdürlüünden yetkili arkadalar geldi. uanda çalmalar balattk. nallah bir ay gibi bir zaman süreci içerisinde bu çalmalarmz bitecek. Bu çalmalarmz bittikten sonra teknik heyetin bize verecei raporlar nda eer burada istediimiz sda ve mineral deerlerine sahip bir su bulunmas durumunda sondaj çalmalarn balatacaz. Bu sondaj çalmalar da bize istediimiz sonucu verirse, Karacada bölgesinde hem salk turizmi hem de tarmsal faaliyetlerde kullanlmak üzere bir çalma balatacaz. Temennimiz o ki bu çalma bölgeye katk salasn. Bölgenin istihdamna, ana, iine katk salasn.

Ana Sayfaya Git