Enerji Bakanı Albayrak: Ocakta bir müjdemiz olacak

7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak konuşmasında ocakta doğalgaz depolamada müjdeli haberlerin olduğunu belirtirken Doğu Akdeniz gazında da yeni bir müzakere dönemine girildiğini ifade etti.

Haberler 25.11.2016 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji sektörünün önde gelen temsilcilerinin katlaca 7. Türkiye Enerji Zirvesi, dün Adanada balad. 26 Kasma kadar sürecek. Zirvede, Türkiye ve dünya enerji piyasalarndaki son gelimelerin deerlendirilecei 8i özel, 20 oturum yaplacak. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) özel oturumunun da düzenlenecei zirvede, Dou Akdeniz enerji jeopolitii ve Kbrs enerji sektörüne ilikin son gelimeler deerlendirecek.

Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakan Sunat Atun, TBMM Enerji Komisyonu Bakan Ziya Altunyaldz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl Müstear Fatih Dönmez ve Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu Bakan Mustafa Ylmazn katlm salad.

Bakan Albayrak zirvede önemli açklamalarda bulundu. Dou Akdeniz gazyla ilgili müzakere dönemine girildiini ifade eden Bakan Albayrak, doalgaz depolamada da bir müjdeli haberin olduunu belirtti.

Bakan Albayrakn açklamasndan notlar;

* Türkiye artik bu corafyada eskisinden farkl bir iletiim uyguluyor. Shangay birlii Örgütüne Hindistan ve Pakistan katmlyla dünyann en büyük ülkeleri olacak.

* Dünya enerjisinin yüzde 40n bu örgüt üretiyor. Dünyada bu balamda en büyük örgüt. Türkiye Shangay birlii Örgütü içinde görevini baaryla yürütecektir.

* Dou Akdeniz gazyla ilgili olumlu düünüyoruz. Yeni bir müzakere dönemine girdik. Süreçte olumsuz bir ey yok. Dolagaz depolamay yapacaz ama en uygun maliyetle. Paramz kymetli. Türkiyenin saçacak kadar paras yok.

DOALGAZ DEPOLAMADA BR MÜJDEMZ OLACAK

* Ocakta doalgaz depolamayla ilgili önemli bir müjdemiz olacak. Yeni bir adm atacaz. Bu konuda özel sektörü destekliyoruz. Tek artla: piyasa döngüsünü bizim aleyhimize bozmamak artyla.

* Botan yeniden yaplandrlmas: Sadece Bota deil kritik kurumlarn tamamn yaplandrmamz lazm. Kurumlarn sadece yönetsel anlamda deil, bölgesel anlamda önemli oyuncu olmalar gerekiyor.

* u anda Türkiyenin banda son dönemde dünyann en önemli liderlerinden biri var. u dönemde büyük gruplar açsndan satn almalarn, bölgesel ibirliklerinin çok önemli olduunu düünüyorum.

* Bu konuda adm atmay düünen, görüen firmalar olduunu biliyorum. Bunun daha da artmas lazm.

TÜRKYE YEN BR DÖNEME GRECEK

* Madencilikte önümüzdeki dönemde daha youn bir gündem yaayacaz. Türkiye, potansiyeline göre çok bakir bir ülke. Türkiye yerli ve yenilnebilir enerji alanlarnda önümüzdeki dönemde yeni bir döneme girecek.

* 2017 Elder toplantsndan önce saha denetimleriyle ilgili karneleri hazrlayacaz. Sektörün liberalizasyonuna inanyorum enerji az güvenliiyle birlikte yan yana bu süreci hayata geçireceiz. Liberalizasyonla ilgili kritik admlar atacaz. Türkiyenin hala enerjide eksikleri var farkndayz. 2023e daha çeitlendirilebilir çok baka bir enerji stratejisi ile gireceiz. 2017nin ilk çeyreinde elektrik datm irketlerine müteri memnuniyeti anlamnda karne vereceiz.

Ana Sayfaya Git