Enerji Bakanı Dönmez: Dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli değildir

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Kamuoyunda sanıldığının aksine dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli değildir. Ayrıca 'sayaç okuma bedeli' adı altında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dağıtım bedeli elektriğin sorunsuz bir şekilde yurdun her yerine ulaşması için alınan bedelin genel adıdır" dedi.

Haberler 02.05.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afyonkarahisarda düzenlenen Elektrik Datm Hizmetleri Dernei (ELDER) 12nci Sektör Toplants termal otelde gerçekleti. Toplantya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, TBMM Enerji Komisyonu Bakan Mustafa Elita, Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK) Bakan Mustafa Ylmaz, ELDER Bakan Serhat çeçen ve sektör temsilcileri katld.

REKORA MZA ATTIK

Bakan Fatih Dönmez, datm sektöründe hizmet kalitesinin artmas için her yl youn yatrmlar gerçekletirdiklerini belirterek, son 3 ylda toplam 12,3 milyar lira yatrm yaptklarn söyledi. 3 yllk planlanan gerçekleme hedefinin yüzde 55 olduunu aktaran Bakan Dönmez, Hamdolsun bu orann da üzerine çkarak son 3 yllk gerçekleme hedefimizde yüzde 63ü yakaladk. nallah bu yl ve önümüzdeki ylda toplam 8,75 milyar liralk yatrm daha gerçekletirerek hedeflerimize ulaacaz. letim tarafnda ise önemli bir rekora imza attk. Yüzde 119 gerçeklemeyle, yani hedefimizin de üzerine çkarak 2018 ylnda yaklak 3,4 milyar lira yatrm hayata geçirdik. nallah 2019da da 2 milyar liralk bir yatrm daha öngörüyoruz. Konumamn banda da bahsettim. Bütün bu yatrm, bütün bu ura, bütün bu emek tek bir gaye için. O da müteri memnuniyetini salamak. Müteri memnuniyet orann geçen yla göre koruduk. Bizler için sevindirici olan bir baka durum da sunulan hizmetten çok memnunum diyenlerin orannn geçen yla göre artmasdr dedi.

MÜTER MEMNUNYET ODAKLI HZMET EKP DR

Yine de alacamz daha uzun bir yol var diyen Bakan Fatih Dönmez, Bu oran bizim için yeterli mi? Elbette hayr. Bu alanda hzl ve pozitif bir ilerleme için yürütülen çalmalarn bir an önce kurumsallaarak, irket kültürü haline gelmesi gerekiyor. Müteri memnuniyeti odakl bir hizmet sunmak öncelikle ekip iidir. Bu ne bir kiinin ne de bir birimin tek bana üstlenebilecei bir konu deildir. Tpk bir puzzlen parçalar gibi verilen her hizmet birbirini olumlu manada tamamlamadkça, genel memnuniyetten söz etmek mümkün olmaz. Bu nedenle sahadaki çalanlarmzdan üst düzey yöneticilere kadar genel memnuniyet orannn artrlmasndan, bu iin bir kurum kültürü haline getirilmesinden herkes sorumludur diye konutu.

DAITIM BEDEL, SAYAç OKUMA BEDEL DELDR

Elektrik faturalarndaki datm bedeli konusunda da açklamalarda bulunan Bakan Dönmez, öyle dedi:

Aratrma sonuçlarmza göre vatandalarmzn yüzde 42si datm bedelini halen elektrik faturasnn datlmas, yüzde 38i ise sayaçlarn okunmas bedeli olarak biliyor. Bu konuya daha fazla eilmemiz ve vatandalarmz bu konuda doru bilgilendirmemiz çok önemli. Bu toplant vesilesiyle kamuoyunda yanl anlalan datm bedeli hususunu bir kere daha açklamak istiyorum. En sonda söylenecek eyi en bata söyleyeyim ki her ey daha açk anlalsn. Kamuoyunda sanldnn aksine datm bedeli, sayaç okuma bedeli deildir. Ayrca sayaç okuma bedeli ad altnda herhangi bir ücret alnmamaktadr. Datm bedeli elektriin sorunsuz bir ekilde yurdun her yerine ulamas için alnan bedelin genel addr. Tabii ki elektriin bizlere ulamas büyük bir altyap yatrmn da gerektirir. letim ve datm faaliyetleri için her yl ortalama 17,5 milyar lira ebeke iletmesi ve 9,5 milyar lira da ebeke tesisi ve dier yatrmlar olmak üzere toplamda 27 milyar liralk harcama yaplmaktadr. Öte yandan datm bedelinin enerji bedeline oran Avrupa Birliinde yüzde 51 iken, bizde bu rakam yüzde 35tir.

DÜNYANIN ETRAFINI 37 KEZ DOLAABLECEK A

Türkiyenin 1 milyon 460 kilometrelik gelimi bir ebeke ana sahip olduuna dikkati çeken Bakan Dönmez, 42 milyon aboneye ulamak için iletim ve datmda bugün 120 bin personel çalyor. 1 milyon 460 kilometrelik gelimi bir ebeke ana sahibiz. Bu dünyann etrafn 37 kez dolaabilecek bir a anlamna geliyor. Böylesine güçlü bir altyap tek bir ey için var. O da elektriin sorunsuz, kaliteli ve sürekli bir ekilde evlerimize, okullarmza, sanayi tesislerimize, hastanelerimize, ksacas yurdun her yerine ulamas, hayatn kesintisiz bir ekilde devam etmesi içindir diye konutu.

ENERJ VERMLLNDE YÜKSEK POTANSYELMZ VAR

Göreve balad ilk günden itibaren en çok üzerinde durduu konularn banda enerji verimliliinin geldiini anlatan Bakan Dönmez, unlar kaydetti:

Yaptmz aratrma sonuçlar unu ortaya koyuyor ki henüz evlerimizde ya da i yerlerimizde enerji verimlilii salayacak uygulama ya da satn almalar yapmyoruz ne yazk ki. Enerji verimliliinde yüksek potansiyelimiz var ancak bunu doru iletiimle, doru mecralar ve doru mesajlarla vatandalarmza anlatmak zorundayz. Enerji verimliliinin ksa dönemli bir gider kalemi deil aksine getirileriyle hem aile bütçesini hem de ülke bütçesini rahatlatan uzun vadeli ve krll yüksek bir ticari yatrm arac olarak anlatmalyz. Bina yaltm, verimli aydnlatma dönüümü, verimli ev eyalar, scaklk kontrol uygulamalar, çat izolasyonlar, pencere fitil deiimi gibi alanlardaki verimlilik uygulamalar dierlerine göre daha yüksek çkyor. Ancak resmin geneline baktmzda az önce de bahsettiim gibi istediimiz yerde deiliz. Vatandalarmzn verimli olmayan enerji tüketim alkanlklarndan kaçnmalar için irketlerimizin daha fazla inisiyatif alarak burada rehberlik etmeleri gerekiyor. Vatandalarla daha fazla iletiim kurarak enerji verimliliini daha youn anlatmalar gerekiyor. Konumalarn ardndan toplant basna kapal devam etti.

Ana Sayfaya Git