Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrollerinin 70nci kuruluş yıl dönümün nedeniyle İstanbulda düzenlenen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Konferansına (PEMTEK) katıldı. Burada konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye Petrollerinin Türkiyede ve bölgede enerji sektörünün en önemli markalarından biri haline geldiğini belirtti. Türkiye petrollerinin Türkiyede çıkartılan petrol ve doğalgazın yüzde 80nini ürettiğini kaydeden Bayraktar, Türkiyenin ve bölgenin önde gelen şirketlerinden biri olarak Azerbaycandan Iraka Rusyadan Somaliye kadar farklı coğrafyada ülkemizin gücüne güç katıyor. Bugünlere kolay gelmedik. Bir çok zorlukları aştık. Bu devasa projeleri yürütürken dışarıdan bizim gelişmemizi, büyümemizi, bölgemizde söz sahibi olmamızı istemeyenler oldu. İçeriden de yaptığımız her işe sırf muhalefet etmek için karşı çıkanlar oldu. İstediğimiz lokasyonda istediğimiz zamanda faaliyetlerimizi icra etmekte zorlandık. Yaşadığımız tüm zorluklara rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü siyasi iradeyi arkamıza alarak ve o dönemki Enerji Bakanımız Berat Albayrakla birlikte 2017 yılında Milli Enerji ve Maden Politikasını hayata geçirdik dedi.
Sakarya Gaz Sahasındaki üretimimiz günlük 7 milyon metreküpe yaklaştı
Türkiyenin petrol ve doğal gaz aramacılığında çok büyük bir paradigma değişikliğine gittiğini belirten Bayraktar, Bu yeni strateji kendi filomuzla kendi insan kaynağımızı oluşturarak kendi ekipmanlarımızı geliştirerek daha önce arama yapmadığımız coğrafyalarda aranmadık hiçbir yer bir yer bırakmayarak enerjide tam bağımsızlık hedefine yürüyeceğiz anlamına geliyordu diye konuştu.
Derin deniz sondaj gemileri ve sismik araştırma gemileriyle filo oluşturduklarını belirten Bayraktar, Mavi Vatanın her bir karışında istediği zaman istediği yerde operasyon yürütebilen bir kabiliyete kavuştuk. Bu süreçte önemli bir beyin göçü sürecini de başlatmış olduk. Bu sayede 2020 yılında Karadenizde tarihimizin en büyük doğal gaz gaz keşfini gerçekleştirdik. 3 yıldan daha kısa sürede deniz yüzeyinin yaklaşık 4 bin metre altından çıkarttığımız doğalgazı yine denizin altından 170 kilometre mesafede karaya ulaştırdık. Halihazırda Sakarya Gaz Sahasındaki üretimimiz günlük 7 milyon metreküpe yaklaştı. Diğer sahalardaki üretimimizle birlikte bugün 3,5 milyon hanemizin ihtiyacını kendi doğal gazımızla karşılıyoruz dedi.
Somali denizlerinde sismik çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Bayraktar, Türk mühendisler tarafından dizayn edilerek Türkiyedeki tersanelerde inşa edilen Milli Sismik Araştırma Gemimiz Oruç Reis Somali görevine ekim ayı sonunda başladı. Oruç Reis her biri 5 bin kilometrekare olan 3 sahada petrol ve doğalgaz sismik arama faaliyetinde bulunacak. Bu sismik çalışmaların olumlu neticelenmesi halinde sondaj çalışmalarına geçeceğiz. Önümüzdeki dönemde yurt dışında çok daha aktif çok daha güçlü bir TPAO hedefliyoruz. Irakta, Libyada, Afrikada, Orta Asyada, Kafkas coğrafyasında, Güney Amerikada uluslararası ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretimimizi arttırmayı hedefliyoruz ifadelerini kullandı.
Gabarda günlük üretimimiz 61 bin varile çıktı
Petrolde daha önce arama yapmadıkları bölgelere odaklandıklarını söyleyen Bayraktar, 2021 yılındaki Şırnak keşfinin, cumhuriyet tarihinin kara alanlarındaki en büyük keşfi olduğunu belirterek, Bir dönem girilemez gidilemez denilen Gabarı adeta bir petrol üretim üssü haline dönüştürdük. Bugün itibarıyla Gabarda günlük üretimimiz 61 bin varile çıktı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle rekor kırdık. Bununla birlikte kasım ayında toplam Türkiye üretimimizin yarısını Gabardan karşılamış olduk. Bunları yaparken Gabarı bir yol ağıyla donattık. Toplam 540 kilometre yol yaparak hem üretimimize hız verdik hem de bu yol ağını bölgede yaşayan vatandaşlarımızın istifadesine sunmuş olduk dedi.
Milli Enerji ve Maden Politikasıyla bir yandan üretime yoğunlaşırken diğer yandan da büyük bir millileştirme hamlesini de başlattıklarını belirten Bayraktar, Özellikle petrol endüstrisinde kullandığımız araç gereç ne varsa bunların millileştirilmesi için büyük bir hamle içine girdik. Petrol endüstrisinde milli teknolojilerin ülkemiz topraklarında filizlenmesini sağlayarak büyük bir ekosistem oluşturduk. Bugün geldiğimiz noktada arz güvenliği kadar stratejik gördüğümüz bu alanda birçok yazılımı, ekipmanı kendi imkanlarımızla üretir hale geldik. Türkiye Petrollerinin yerli mal ve hizmet tedariki her yıl artıyor. Milli şirketimiz, 2023 yılında mal alımlarının yüzde 53ünü, hizmet alımlarının yüzde 99unu yurt içinden temin etti. Enerjide tam bağımsızlık yolunda yerlileştirme programımız hız kesmeden devam edecek diye konuştu.
Bakan Bayraktar, konuşmasının ardından stantları ziyaret ederek yerlileştirilen ürünler hakkında bilgi aldı.