Enerjileri kesildi

Batman'da 74 yıldır elektriği ücretsiz kullanan köyün enerjisi kesildi

Haberler 13.05.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman merkeze bal Yaktl köyünde, 74 yl önce dönemin Cumhurbakan smet nönünün talimatyla verilen ücretsiz elektrik uygulamas sona erdi. Köylüler, karara tepki gösterirken, TPAO Batman Bölge Müdürlüünden yaplan açklamada, Köyde hane says gün geçtikçe katbekat artmakta ve bu durum enerji kapasitemizi zorlayarak baz kuyularmzn stop etmesine sebebiyet vermektedir denildi.

Türkiyede 1948 ylnda ilk petrol üretiminin gerçekletii Raman Dandaki petrol kuyular ile iç içe olan Yaktl köyüne, ücretsiz elektrik verilmeye baland. Kuyularn açln yapan dönemin Cumhurbakan smet nönünün talimat ile balayan ücretsiz elektrik uygulamas, 74 yl sonra sonlandrld. Konuyla ilgili Türkiye Petrolleri Anonim Ortakl (TPAO) Batman Bölge Müdürlüünden yaplan yazl açklamada, son yllarda 30- 35 haneye çkan köyde kullanlan enerjinin maliyetinin yllk 5 milyon 700 bin TL olduu belirtildi. Açklamada Kullanlan bu enerjinin TPAO tarafndan karlanmas nedeniyle köyde hane says gün geçtikçe katbekat artmakta ve bu durum enerji kapasitemizi zorlayarak baz kuyularmzn stop etmesine sebebiyet vermektedir denildi.

KENDLERNE DEFAATLE SÖYLENMTR

Köylülerin madur edilmedii belirtilen açklamada, Ayrca ilgili kanun gereince TPAO tarafndan Yaktl köyünün elektrik enerjisinin karlanmas kanunen mümkün olmad gibi Güvenlii Kanununca da çok büyük yasal sorumluluklar getirmektedir. Son 6 ayda Yaktl köyü sakinleri ve enerji irketi yetkililerinin de katld toplantlar neticesinde köy sakinlerinin enerji irketine dilekçe ile abonelik bavurusu yapmalar gerektii, kendilerine defaatle söylenmitir ve bu süreç içerisinde köy sakinleri madur edilmemitir. Hatta enerji irketinden salanacak yeni enerji için nakil hatlarnn köye kadar TPAO tarafndan çekilmesi dahi üstlenilmitir ifadelerini kulland. Kararn ardndan köylüler, duruma tepki gösterdi.

55 YIL ÖNCE SEçMEN SAYISI 365T

Cumhurbakan smet nönünün kendilerine imkan salandn, imdiyse bunun ellerinden alndn belirten Yaktl köyü muhtar Abdulsamet Gezici, 55 yl önce baka illerden gelip kuyuda çalanlar ve aileleriyle birlikte köyde 70 hanenin bulunduu, sadece seçmen saysnn o dönem 365 olduunu söyledi. Gezici, Petrol çknca köyümüze müjdelerle gelen nönü, o tarihlerde ilkokul yaptrd. Köyümüzü, önce Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) ardndan da TPAO, karde köy ilan etti. 1950 ylnda 5 derslikli ilkokuldan mezun olanlar, daha sonra petrol mühendisi oldu. Ben de bu okuldan mezun olup, TPAOda çaltm. MTAdan sonra TPAO Genel Müdürlüü ile bakanlk görevini sürdüren Korkut Özal da köyümüzün TPAOnun imkanlarndan yararlandrlmas için dönemin yetkililerine talimat vermiti. 55 yl önce köyümüzde sadece seçmen says 365ti. imdilerde hane saymz 12. Yllardr TPAO ile iç içeyiz. Hiçbir sorunumuz olmad. imdi de köyümüze verilen enerjinin kesilmesine anlam veremiyoruz dedi.

KUYULARA GÖZÜMÜZ GB BAKIYORUZ

Köylülerden Abdulhakim Akman da köyde oturanlarn çounun TPAO emeklisi olduunu belirterek, Köyümüzde kalanlarn says, iki elin parmak saysn geçmiyor. TPAOya kabark bir elektrik faturas da çkardmz iddialarna da katlmyoruz. Halen günde 8 bin varil petrolün üretildii kuyulara gözümüz gibi bakyoruz. En ufak bir arzada TPAO yetkililerini uyaryoruz. Petrolün tarlalara akmasn da engelliyoruz. Karde köye bu yaplmamal diye konutu.

Ana Sayfaya Git