Enerjisini üretecek!

Türkiye'de güneş enerjisi verimliliğiyle öne çıkan Van'da, sayısı her geçen gün artan güneş enerjisi santrallerinin yanı sıra rüzgar enerjisinden de elektrik üretilmesi için çalışma başlatıldı.

Haberler 23.01.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann Geva ilçesinde 242 milyon 25 bin 546 liralk yatrmla yaklak 50 bin hanenin elektrik ihtiyacnn karlanabilecei rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulmas için çalma balatld.

Güne ehri anlamna gelen Tuba adyla yllarca Urartu Krallna bakentlik yapan Van, güne enerjisinin ardndan rüzgar enerjisi üretimiyle de yenilenebilir enerji kaynaklarnn etkin kullanld illerden biri olacak.

Corafi yapsyla Türkiyede rüzgar enerjisinden elektriin üretilebilecei en verimli ehirler arasnda gösterilen Vann bu potansiyelinin ekonomiye kazandrlmas amacyla 14 rüzgar türbininin yer ald RES kurulacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan ekim aynda tevik belgesi verilen Ares Elektrik Üretim A, 242 milyon 25 bin 546 liralk yatrmla Geva ilçesindeki Balaban mevkisinde kuraca RESle rüzgardan elektrik enerjisi üretecek.

Altyap çalmalarna balanan 50 megavat gücündeki santralin tamamlanmasyla yaklak 50 bin hanenin enerji ihtiyac karlanacak.

- lk kez bir firma bölgemizde çalma yapyor

Van Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, Vann güne enerjisinin yannda rüzgar enerjisinin de deerlendirildii bir kent haline geldiini söyledi.

Kentin rüzgar enerjisinde iyi bir potansiyele sahip olduunu anlatan Bilmez, Rüzgar enerjisiyle ilgili ilk kez bir firma bölgemizde çalma yapyor. Tevik belgesini de ald. nallah en ksa zamanda faaliyete geçer. Hem güne hem de rüzgar enerjisi sektörlerinde çalan tüm yatrmclar kentimizin bu potansiyelinden haberdar. Bir çok firma üretim için bizimle irtibat halinde. Bu çalmalarla ülke ekonomisine ciddi anlamda deer katan bir kent olmay hedefliyoruz. diye konutu.

- 50 bin hanenin günlük enerji ihtiyac karlanabilecek

Firmann antiye efi Serdar Ekser ise bölgede uzun süredir sürdürdükleri rüzgar ölçümlerini tamamladklarn ve santralin kurulmas için çalmaya baladklarn söyledi.

Projenin hayata geçirecei alana 17 kilometrelik balant yolu açtklarn, antiye sahas, türbinlerin kurulaca alanlar ve yollarn belirlediklerini anlatan Ekser, unlar kaydetti:

14 rüzgar türbini kuracaz. Santralimiz 50 megavat gücünde olacak. 3,8 megavatlk türbinler kullanacaz. 20-25 kiilik bir personelle çalacaz. Tüm yenilebilir projelerde olduu gibi rüzgar enerjisi santralinde de mümkün olduu kadar yerli materyaller kullanacaz. Da bamll azaltarak bu yönüyle de ülke ekonomisine katk salayacana inanyoruz. Projenin tamamlanmasyla yaklak 50 bin hanenin günlük enerji ihtiyacn karlayabilecek bir potansiyele sahip olacaz.

- Bölgemiz ve ülkemiz açsndan sevindirici

Rüzgar enerjisi konusunda aratrma yapan Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Nuri Almal da bölgede farkl noktalarda yaptklar ölçümlerde rüzgar enerjisi üretim potansiyelini belirlediklerini belirtti.

Santrallerin kurulaca alanlarda öncelikle rüzgar hznn yllk ortalamas ve bölgenin lokasyonunun ortaya çkarlmas gerektiini anlatan Almal, öyle konutu:

Yenilenebilir enerji konusunda gelimi ülkelere göre çok ileri saylmayz. Bunun nedeni, teknolojik ürünlerin varl, kurulum maliyetinin yüksek olmas ve corafi artlar. 2018de toplam enerji ihtiyacmzn yaklak yüzde 6,6sn rüzgardan saladk, Eylül 2019a kadar bu rakam yüzde 8lere çkt. Bu çok iyi bir art oran. Devletin tevikleri söz konusu. Bölgemizde de ilk kez böyle bir çalma yaplyor. Bölgemiz ve ülkemiz açsndan sevindirici bir konu.

Türkiyenin rüzgar enerjisi potansiyelinin deerlendirilmesi için teviklerin artrlmas gerektiini belirten Almal, Yenilebilir enerjilerin en güzel taraf fosil yakt ve benzeri bir kaynak kullanlmadan üretilmesi. çevreye herhangi bir gaz salnm yok. Rüzgar türbinleri için çok büyük alana ihtiyaç yok. Ekolojik sisteme olumsuz bir etkisi de bulunmuyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git