Enerjiye herkes ulaşabilecek

YEK-G Sistemi ile yenilenebilir enerji herkes için ulaşılabilir hale geliyor

Haberler 18.06.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin enerji borsas Enerji Piyasalar letme Anin (EPA) blokzincir teknolojisini kullanarak gelitirdii Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ile yenilenebilir enerji herkes için ulalabilir hale geliyor.

Büyük ölçekli kurululardan bireysel tüketicilere kadar isteyen herkesin yenilenebilir enerji kaynaklarndan üretilen enerjiyi tercih edebilecei ve bunu kantlayabilecei YEK-G Sistemi ile bu sistemin iletilecei Organize YEK-G Piyasasnn açl töreni ise 21 Haziranda yaplacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardmcs ve EPA Yönetim Kurulu Bakan Abdullah Tancan, AA muhabirine, özellikle son yllarda ülkelerin çevreye ve gelecek kuaklara kar sorumluluklarnn ve duyarllklarnn arttn ve bu dorultuda politikalar gelitirdiklerini belirterek, Bu dorultuda, ülkeler karbon salmn azaltmak ve sfrlamak amacyla yeil enerji diye tanmladmz yenilenebilir enerji kullanmn tevik etmekte ve bu enerji kaynaklarna yatrmlar desteklemekteler. dedi.

Tancan, Türkiyenin de bu konularda att admlara dikkati çekerek, Bugün ülkemizin yaklak 98 bin megavatlk kurulu gücünün yüzde 53ü yenilenebilir kaynaklardan olumaktadr. Ülkemizin 2020 yl elektrik üretiminin yüzde 43ü de yenilebilir kaynaklardan salanmtr. Yenilenebilir elektrik kurulu gücü olarak Avrupada 5inci, dünyada da 12inci sradayz. ifadelerini kulland.

Yenilenebilir enerji kaynaklarnn üretim ve tüketiminin belgelenmesinin de önemine deinen Tancan, Bildiiniz üzere EPA da bu konu ile ilgili sektörümüzde yeni bir alg ve farkndalk oluturacak YEK-G Sistemi ve Piyasasn 1 Haziran itibaryla devreye ald. YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasas ile birlikte üretilen ve tüketilen elektriin kullanmnn yaygnlatrlmas, sektörümüze yeni bir kaynak oluturulmas, çevreye kar duyarlln artmas ve gelecek nesillere kar sorumluluumuzun olduunun hatrlanmas hedeflerimiz arasnda. diye konutu.

Tancan, YEK-G Sistemi ile elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarnn kullanmnn bütün aamalarda belgelenmesinin yan sra yenilenebilir enerji kullanma bilincinin artrlmas ve desteklenmesi, tüketicinin satn ald enerjinin kaynanda tercih hakknn olmas ve bilgilendirilmesi, firmalarn sürdürülebilirlik raporlarnda elektrik enerjisi tüketimlerini yenilenebilir kaynaklardan saladklarnn belgelenmesinin salanacan ifade etti.

Tüketici firmalarn enerji tüketimlerini söz konusu sistem araclyla sertifikalandrarak, bir anlamda, çevreye kar duyarllklarn belgelemi olacan ve prestij kazanacan kaydeden Tancan, Katlmn gönüllülük esasna dayand YEK-G Sistemi ve Piyasasnda yl sonuna kadar piyasa katlmclarmzdan piyasa katlm ücreti alnmayacak. Özetlemek gerekirse yeil piyasa yani YEK-G Sistemi ve Piyasas daha yaanlabilir bir dünya ve gelecek için ülkemizin att önemli admlardan bir tanesi olmu durumda. dedi.

AVRUPA YEL MUTABAKATI VE SINIRDA KARBON DÜZENLEMES KAPSAMINDA YEK-G

Tancan, Avrupa Yeil Mutabakat ve Snrda Karbon Düzenlemesi kapsamnda yenilenebilir enerjinin önemi ve gerekliliinin bir kere daha anlaldn ifade ederek, Bundan sonra özellikle Avrupada üreticiler, üretimde kullandklar enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiini belgeleyemezse ek bir maliyetle alm-satmn gerçekletirebilecek. Sera gaz kapsam protokolü kapsam-2 çerçevesinde yeil sertifika kullanarak tesisler elektrik tüketiminden kaynaklanan salnmlarn sfrlayabilirler. Bu konuda adres, ülkemizin yerli ve yenilenebilir sertifikas olan YEK-Gdir. deerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu uygulamalarn Türkiyeye etkisinin aratrlmas ve bu konuda izlenilecek yol üzerinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kurulularnn uyum içerisinde çalmalar yürüttüüne dikkati çeken Tancan, öyle devam etti:

EPA da çevre ve ehircilik Bakanlmzn ban çektii bir çalma grubunda Karbon Piyasalarna Hazrlk Ortakl Türkiye Program kapsamnda çalmalar yürütmektedir. Bu konuda çevre ve ehircilik Bakanl bünyesinde firmalarn ve sektörlerin karbon salmlar kayt altna alnmakta, izlenmekte, raporlanmakta ve dorulanmaktadr. Bundan sonraki aama ise piyasann kurulmas ve mekanizmann iletilmesi olacak. Bu anlamda da EPA olarak tüm bu gelimelere hazrlkl olarak süreci yakndan takip etmekteyiz. Bize bir görev verilmesi halinde piyasa iletim bilgi, tecrübemiz ve YEK-Gden gelen sertifikal piyasa deneyimimizle baaracamza inanyoruz.

Tancan, EPA bünyesinde oluturulan çevresel Piyasalar birimi ile Avrupa Enerji Borsalar Birliindeki çevresel piyasalar çalma grubunda iki senedir bakanlk yürüterek önemli bir tecrübe kazandklarn vurgulayarak, EPA Genel Müdürlük binamz Karbon-Nötr yapmak için gerekli çalmalarn yapld ve belgemizin dorulandn da ayrca belirtmek isterim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git