Enflasyon önceliğimiz!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kurun tartışılır olmaktan çıktığını ve enflasyonla mücadele edeceklerini belirterek, "Enflasyonla ilgili mücadelemizi açık yüreklilikle yapmamız lazım. Enflasyon önceliğimiz ve mücadelemiz kararlılıkla devam edecek" dedi.

Haberler 06.01.2022 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Nebati, Ankarada düzenlenen Müstakil Sanayici ve adamlar Derneinin Geniletilmi l Bakanlar Toplantsna katld. Burada konuan Nebati, Türkiyenin ihracat odakl büyümeye devam edeceini söyleyerek, Türkiye 2021 ylnda ihracatta tarihi bir rekor krd. hracat geçen yl 225 milyar dolara ulat. Ayda 20 milyar dolar ve üzerinde ihracatla yolumuza devam ediyoruz. Yeni ekonomik model düük cari açktan bu yldan itibaren cari fazla ve büyümeyle devam edecek. hracat artarken içerideki üretim artacak, sanayi geliecek ve bu yl tarihi rekorlarn krld yeni ekonomik modelin tamamen uygulanabilir olduu ve bu yln daha öngörülebilir, istikrarl Türkiyenin kazanmlarnn en yüksek olduu yllardan birisi olacak. Kazancn bereketli, helal yollardan ve üretimlerden geçirenlerin dilimizi çok iyi anlayaca dönemdeyiz. Bu dönem herkesin kazand, önünü gören, hesabn kitabn yapabilen bir dönem olacak. Rahat olun dedi.

NET OLARAK UNU SÖYLÜYORUZ, YETER K ÜRET

Bakan Nebati, özellikle son yllarda hzla deien sosyoekonomik dinamiklerin önemli dönüümleri beraberinde getirdiine dikkat çekerek, Bu dönüümün en önemli aktörleri de küresel talebi ve tüketici beklentilerini en doru ekilde takip ve analiz eden, deien tercihlere en kaliteli ürünlerle mevcut gelir dalm kompozisyonuna en uygun ürün yelpazesiyle ulaabilen siz deerli i adamlarmzdr. Bu dönemde, bu balamda hükumetlerimiz döneminde Ar-Ge harcamalarn destekleyen politikalara önem verdik. Getireceimiz yeni enstrümanlarla üretim odakl, imalat ve ihracata yönelik firmalarmz destekleyecek çok önemli çalmalarmz var. hracatn gelitirmek isteyen, üretmek isteyen, bize gelecek. Biz de net olarak unu söylüyoruz; yeter ki üret, ihracat kapasitesini, istihdam kapasiteni artr. Biz seni srtmzda tayacaz, tamaya devam edeceiz. Bu gelimelerle ülkemizi rekabetçi klma yönünde önemli mesafe aldk diye konutu.

20 ARALIK MLAT

Bakan Nebati, kurun düürüldüü 20 Aralkn milat olduunu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann o akam Yeni Türkiye Modelini kamuoyuyla paylarken çok önemli tedbirler paketini de ortaya koyduunu kaydetti. Bakan Nebati, öyle konutu:

Bugün Mecliste yasal düzenlemelerle ilgili çalmalar balad. Meclisimiz çalmalar bitirdiinde Sayn Cumhurbakanmzn ifade ettii tüm alanlarda admlar atlm olacak. Bireysel yatrmclarn tekrar alg operasyonlaryla zarar görmesini engelleyecek, Türk lirasn güçlendirecek, farkl operasyonlarn etkisi altnda kalmay engelleyecek enstrümanlarmzn tamamn sunduk. Kolaylatrc tedbirlerimizi aldk. Bundan sonra yaplacak ey ekonomi politikalarna dikkatli ekilde takip etme ve elimizdeki toplumsal ritüellere uygun ekilde çkarlm enstrümanlar uygun ekilde kullanma dönemi. Bunlar kullann. 20 Aralk öncesi oluturulmu karamsar tablo ve döviz üzerindeki köpük terse çevrildi. Toplumdaki her bireye kadar önemli kazanmlarn gerçekletirildii bir döneme geçiin moraliyle hareket ediyoruz. 2022 ylnda çok güçlü bir ekilde hareket etme olanan bize salam durumda. Lütfen iinize, gücünüze bakn, her türlü imkandan faydalann. Ortodoks düünmek zorunda deiliz. Bize öretilmi eyler çerçevesinde hareket etmek zorunda deiliz. Bu ülkenin iç dinamikleri, kültürel baklar hepsi dünyann küresel olduunun anlald dönemde bize bir kazanm salyor, korku deil. Tüm yakn pazarlarn üretim merkezi olduumuzu unutmayn. Yakn pazarlardaki çok farkl talepleri karlayabilecek çok büyük bir üretim üssü olduumuzu unutmayn. Türkiye pasaportuna sahip olduunuzu asla unutmayn.

KUR TARTIILIR OLMAKTAN çIKTI

Bakan Nebati, Yeni Türkiye Ekonomi Modelini anlatarak, ilk etapta finansal istikrar güçlendirici admlar attklarn söyledi. Nebati, Kur artk tartlr olmaktan çkt. Kur korumal mevduat ürününü benimseyen bir sonuç alm olduk. Serbest piyasa koullar altnda döviz kurlar dengeye kavutu. Kur korumal TL mevduat hesab her gün güncelleniyor. Vatandamz kendisini koruyor, kazancn artryor. Dün itibaryla 91,5 milyar liraya ulaan bir hacme geldik. Sadece bir enstrümandaki bir admmz bile Türkiyenin köpüklerle alg operasyonlaryla nasl kar karya kaldnn önemli göstergesidir. Bitti köpükler. Alglar da bitti. Alglarn her zaman çok güçlü bir performans sergilediini; ama güçlü performansn mutlak surette güçlü bir duvara toslayacan da bilelim. Bir yere kadar hareket ettirirler bunu, toplum mühendisliiyle de pekitirirler; ama gelecei yer gerçekliktir dedi.

YASTIK ALTI ALTINLAR çN ÖNEML ADIMLAR ATTIK

Bakan Nebati, Bireysel Emeklilik Sisteminde yüzde 25ten 30a çkarlan payn bu hafta Mecliste bitirileceini belirterek, Onda da evlenecek, konut alacak, paraya ihtiyac olan kiinin bütün kazanmlarn sfrlamas yerine ihtiyac olan miktar alabilecei imkan salam olduk. Yastk alt altnlar için önemli admlar attk. Yatrm fonlarna kar pay istisnas getirdik. Proje bankacl bu ülkenin en önemli enstrümanlarndan biri olacak. Asgari ücrette yüzde 50lik art yaptk. veren üzerindeki yükün de bir ksmn üzerimize aldk. çalanlar enflasyona ezdirmedik. Ayn zamanda memurlarla ilgili maa artlarna gidildi. Maa artlar 6 ayda bir yapld için kümülatif olarak yüzde 40larn üzerinde 2022 yl memur maalarnda art gerçekletirilmi olacak. Temmuzda pay ve enflasyon fark ödenecei için ciddi kazanm elde edilecektir. Asgari emekli maan 2 bin 500 liraya çkardk. imdi sra elimizdeki enflasyonla mücadele etme noktasnda atacamz admlar diye konutu.

ENFLASYONLA MÜCADELE EDECEZ

Bakan Nebati, enflasyonla mücadeleyi açk yüreklilikle yapmalar gerektiini vurgulayarak, Dünyada enflasyon bir gerçek. Sadece Türkiyede enflasyon varm gibi alglamak ona göre planlama yapmak doru deil. Dünyada emtiadaki fiyatlarn yükseklii, tamadaki ar yükler, özellikle de Türkiye gibi ülkelerde iç dinamiklerin getirdii talepler nedeniyle enflasyon dünyann gündeminde. Enflasyonla mücadele edeceiz. Emtia fiyatlarndaki tama fiyatlarndaki yüksek fiyatlarla mücadele edeceiz. Kurdaki ataklardan dolay kaynaklanan yüksek fiyatlarla mücadele edeceiz. Bunun üzerinden yürüyeceiz. Türkiyede bütçe disiplininden asla taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi en sert ve kararl ekilde devam ettireceiz. Enflasyon önceliimiz ve mücadelemiz kararllkla devam edecek. Sonras yeni ekonomik modelimizin devam ettirilmesi. 2022 ylnn öngörülebilir istikrarl hedeflere uygun ekilde devam ettirilmesi ve aldmz gücü topluma ekonomik politikalar yoluyla yaymak dedi.

Ana Sayfaya Git