Enflasyon son 6 ayın en düşüğüne geriledi

Ekonomistler, şubatta yıllık enflasyonun yüzde 19,67 ile son 6 ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve son 10 yılın en düşük ikinci şubat ayı aylık enflasyonunun görüldüğünü söyledi.

Haberler 05.03.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerinden derlenen bilgiye göre ubat aynda Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,16 ile piyasa beklentisinin oldukça altnda art gösterirken, son 10 yln en düük ikinci ubat ay aylk enflasyonu görüldü. Yllk enflasyon da 0,68 puanlk azalla son 6 ayn en düük seviyesi olan yüzde 19,67ye geriledi.

Halk Yatrm Aratrma Direktörü Banu Kvci Tokal, enflasyon verilerine ilikin yapt deerlendirmede, enflasyonda bekledikleri lml geliimin gerçekletiini belirtti. lenmemi gda enflasyonunda yavalama olmasna karn hala art yönünde kaldn ifade eden Tokal, tanzim sat merkezlerinin etkisinin snrl olduunu söyledi.

ç talepteki yavaln da etkisini özellikle dayankl tüketim mallarna yönelik basklanan fiyat geliiminde izlediklerini söyleyen Tokal, çekirdek enflasyon göstergelerinin tümünde yllk enflasyonun gerileme eilimini koruyor olmasnn, enflasyonun kalc trendi açsndan destekleyici olduunu vurgulad.

Tokal, bu durumda, yl sonu enflasyon tahminini yüzde 17,5ten yüzde 14,5e çektiklerini, 2020 sonu enflasyon tahminini ise yüzde 11de koruduklarn dile getirdi.

Merkez Bankasnn çaramba günkü toplantsna ilikin görülerini paylaan Tokal, Bu haftaki toplantsnda, destekleyici küresel koullara karn, enflasyonda özellikle gda tarafnda kalc rahatlatc sinyaller alnana kadar herhangi bir deiiklik beklemiyoruz. ifadelerini kulland.

- Tanzim satlar keskin fiyat yükselilerini snrlad

Portföy Baekonomisti Nilüfer Sezgin ubat aynda TÜFE enflasyonunun aylk yüzde 0,16 ile yüzde 0,6lk kendi beklentilerinin altnda açklandn belirtti.

Gda fiyatlarnda aylk yüzde 0,9 artn yüzde 1,2 olan beklentilerinin altnda olduunu söyleyen Sezgin, Ancak, beklediimiz gibi tanzim satlarn fiyatlar düüremese de doa olaylar sebebiyle yaanan keskin yükselii snrlad görülüyor. Gda grubunun alt krlmlarnda ilenmemi gdada ubat 2018deki yüzde 2,4 art bu yla yüzde 1,4 olarak yansd. Taze meyve sebzede geçen ylki yüzde 4,6 fiyat art yerine bu yl yüzde 1,8lik daha lml bir aylk yükseli oldu. Tahminimizden olumlu enflasyonda, salk, haberleme, elence-kültür, konutun belli segmentleri ve beyaz eya gibi çekirdek enflasyonda etkili olan kategoriler rol oynad. ifadelerini kulland.

Sezgin, Merkez Bankasnn çaramba günkü Para Politikas Kurulu (PPK) toplantsnda faizi sabit brakacana ve faiz indirimlerine haziran aynda balayacana dair görülerini koruduklarn dile getirdi.

- Enflasyon üçüncü çeyrekte yüzde 13-14 aralna sert gerileyebilir

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ubat aynda TÜFEnin yüzde 0,16lk artla piyasa beklentisinin altnda art gösterdiini söyledi.

Gda fiyatlarnn tanzim satlarna ramen artn sürdürse de geçen yln ayn ayna göre daha düük arttn ifade eden Bürümcekçi, gda d dier gruplarda fiyat gerilemeleri veya düük fiyat artlarnn görülmesinin dengeleyici etki yaptn dile getirdi.

Bürümcekçi, enerji grubunda akaryakt fiyat artlar kaynakl yüzde 0,75 art ile geçen yla göre yükseli izlendiini, kurlara hassas olan baz gruplarda fiyat düüleri veya lml artlar gözlendiini belirtti.

Giyim fiyatlarnn da yüzde 4,81 ile geçen yln ayn ayndan daha sert azal gösterdiine dikkati çeken Bürümcekçi, böylece, yllk TÜFEnin de önceki ayki yüzde 20,35 seviyesinden yüzde 19,67ye düü gösterdiini kaydetti.

Bürümcekçi, geçen yl ubat aynda ilenmemi gda fiyatlarnn aylk yüzde 2,43 arttn, bu yl ise yüzde 1,36 art gösterdiini belirtti.

Dolaysyla ilenmemi gda yllk enflasyonunun yüzde 40,54 seviyesinden yüzde 39,07ye, ilenmi gda fiyatlarnn da yüzde 20,18e gerilediini vurgulayan Bürümcekçi, böylece, gda fiyatlarnn yllk art hz yüzde 29,3e indiini, Enflasyon Raporu gda fiyat varsaymnn (yüzde 13) belirgin üzerinde kaldn söyledi.

- Mart aynda meyve-sebze fiyatlarnda daha belirgin bir iyileme görebiliriz

QNB Finansinvest Baekonomisti Burak Kanl yllk enflasyonun kurdaki deer kaybnn birikimli etkisiyle yüksek seyrini korusa da son on yln en düük ikinci ubat ay aylk enflasyonunun açklandn söyledi.

Talepteki sert yavalamayla ve kurun son dönemde deer kazanma eilimine girmesiyle temel mal enflasyonunda gerileme görüldüünü ifade eden Kanl, ilenmemi gda fiyatlarndaki olumsuz seyrin devamna karn ilenmi gda ve bunun sonucunda genel gda enflasyonunda bir miktar iyileme yaandn belirtti.

Kanl, zayf talebe karn, fiyatlama/ücret belirleme davranlarndaki bozulmann bir yansmas olarak hizmet enflasyonunun yüksek seyrine devam ettiini dile getirdi.

- çekirdek enflasyonda düü devam edecek

Yatrm Menkul Deerler Aratrma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüolu da ubat aynda TÜFEnin beklentilerin altnda bir art kaydettiini, bu sapmada ulatrma, konut ve ev eyas gruplarndaki artn öngörülerden daha az olmasnn etkili olduunu söyledi.

Enflasyonun seyrine ve faiz kararna dair beklentilerinde bir deiiklik olmadn söyleyen Kömürcüolu, yllk enflasyonun yln ilk yarsnda yüzde 19-20 bandnda seyrettikten sonra üçüncü çeyrekte düüünü hzlandracan ifade etti.

Kömürcüolu, bu balamda enflasyonda ikna edici bir düzeltme oluncaya kadar sk duruunu koruyacan söyleyen Merkez Bankasnn faiz indirimlerine haziran toplants ile balayaca kansnda olduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git