Enflasyon son bir yılın en düşüğüne geriledi

Haziran'da yıllık enflasyon yüzde 15,72 ile son bir yılın en düşük seviyesine gerilerken, 2019'un da en düşük aylık enflasyonu görüldü.

Haberler 04.07.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Haziran aynda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,03 ile piyasa beklentisinin oldukça altnda art göstererek, bu yln en düük aylk enflasyonu görüldü. Yllk enflasyon da 2,99 puan azalarak yüzde 18,71den yüzde 15,72ye geriledi. Böylece yllk enflasyon son bir yln en düük seviyesine gerilemi oldu. AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, haziranda enflasyonda lehte baz etkisinin çok güçlü olduunu söyledi. Geçen ay ki gerilemede, meyve-sebze fiyatlarnda yüzde 11i aan aylk sert düüün etkili olduuna dikkati çeken Bürümcekçi, enerji grubunda yüzde 1 ile geçen yln tersine düü izlendiini belirtti.

Bürümcekçi, kurlara ve talebe hassas olan baz gruplarda (mobilya, ev içi tekstil, ev aletleri, görsel-iitsel sistemler vb) fiyat artlarnn lml kaldn söyledi. Ancak otel-lokanta, kiisel bakm, ayakta tedavi gibi baz gruplarda belirgin artlar görüldüünü ifade eden Bürümcekçi, Giyim fiyatlar mevsimlik azalnn ise yüzde 1,57 ile geçen ylki indirimin üzerinde olmas da yllk enflasyonu hafif aa çekti. Böylece, yllk TÜFE de önceki ayki yüzde 18,71 seviyesinden yüzde 15,72ye düü gösterdi. dedi.

Bürümcekçi, gda enflasyonunun ilenmemi gda fiyatlar kaynakl gerilediini vurgulad.

Geçen yl haziran aynda ilenmemi gda fiyatlarnn aylk yüzde 10,78 artarken, bu yl ise yüzde 5,61 azal gösterdiinin altn çizen Bürümcekçi, unlar kaydetti:

Dolays ile ilenmemi gda yllk enflasyonu yüzde 35,3 seviyesinden yüzde 15,3e gerilerken, ilenmi gda fiyatlar yllk art ise yüzde 23,4e yükseldi. Böylece, gda fiyatlarnn yllk art hz yüzde 19,2ye gerilerken, Enflasyon Raporu gda fiyat yeni varsaymnn (yüzde 16) belirgin üzerinde kald. Endeks tarihindeki ortalama yllk art yüzde 10 civarnda olan gda fiyatlarnn 2019 ylndaki seyri enflasyonun TCMBnin yüzde 14,6 olan yl sonu tahmininden sapma konusunda önemli belirleyicilerinden biri olacaktr.

MERKEZ BANKASI TEMMUZ TOPLANTISINDA FAZ NDRM SÜRECN BALATABLR

Ekonomist Bürümcekçi, gelecek dönem seyri açsndan gda fiyatlarnn belirsizlii ve oynakl dnda, ham petrol ve dier emtia fiyatlarnn görünümü, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamalarnn enflasyon üzerindeki risklerin yönünü belirleyeceini söyledi.

Ksa vadede, geçici KDV ve ÖTV indirimlerinin haziran sonunda uzatlmamas nedeniyle TÜFEye yukar yönde 1 puan etkinin beklendiini belirten Bürümcekçi, elektrik, eker ve çay gibi kamuya ait ürün ve hizmetlerde gözlenen fiyat artnn etkisinin de yaklak 0,6 puan düzeyinde olacan ifade etti. Bürümcekçi, bütçe için alnacak tedbirler kapsamnda ilave vergi ayarlamalar, hizmet fiyatlarndaki katlk ve asgari ücretin enflasyon tahmininin çok üzerinde belirlenmesinin yukar yönlü riskler olarak izlendiini dile getirdi.

Buna karlk, son günlerdeki geri çekilmeyle beraber mays ay ortalamasna göre kur sepeti baznda yüzde 5,6 civar düü kaydedilmesinin kurlardan fiyatlara geçi riskinin ortadan kalktna iaret ettiini söyleyen Bürümcekçi, Dolaysyla yeni bir kur ata olmad durumda geçen yln oluturduu lehte güçlü baz etkisi nedeniyle yllk enflasyonun düüünü sürdürerek üçüncü çeyrekte baz etkisi ile yüzde 10-11 aralna kadar gerilemesi, son çeyrekte ise tekrar yükselerek yl yüzde 14-15 aralnda bitirmesi olas duruyor. diye konutu.

Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankasnn bu ay ki faiz kararna ilikin, Son dönemde yerel seçim belirsizliinin geride braklmasnn ve S-400 konusundaki geçici rahatlamann risk primlerinde ksmi gerilemeye yol açt izlenmekte. Bu dorultuda, 25 Temmuzdaki Para Politikas Kurulu (PPK) toplantsnda faizlerde indirim sürecinin 100 baz puanlk indirimle balatlmas olas görünüyor. deerlendirmesinde bulundu.

ENFLASYON HAZRANDA SERT DÜTÜ

Halk Yatrm Aratrma Direktörü Banu Kvc Tokal da haziran aynda tüketici enflasyonunun yüzde 0,03lük snrl bir art göstererek, yllk enflasyon orannda 3 puanlk ciddi bir düüün yaanmas ile sonuçlandn belirtti.

Böylece, geçen yln ekim sonunda yüzde 25,24 ile tepe yapan, sonrasnda yüzde 19-20 aralnda skan yllk enflasyon orannn haziran sonunda yüzde 15,72ye sert bir düü göstererek, beklenen dezenflasyon sürecine hzl bir balangç yapm olduunu söyleyen Tokal, öyle devam etti:

Her ne kadar temmuz ayna dair bask unsurlar bulunuyor ve yllk enflasyonda yükselie neden olabilecek olsa da (elektrik fiyatlarna yaplan yüzde 14,98lük zam, sektörel ÖTV indirimlerinin haziran sonu itibariyle sona ermi olmas gibi) yllk enflasyon orannn, kur ve petrol fiyatlarndaki destekleyici görünümün yan sra devam edecek baz etkisinin de katksyla, austos ayndan itibaren tekrar düü trendine geri dönecei, hatta eylül-ekim döneminde tek haneli rakamlarn görülmesinin olas olduuna dair öngörümüzü koruyoruz.

Yln son iki aynda ise terse dönecek baz etkisi nedeniyle, yllk enflasyon orannda yükseliin gözlenebileceini tahmin ediyoruz. Yl sonuna dair tahminimizi yüzde 14,5te tutmakla birlikte, aa yönlü risklerin mevcut olduunu da belirtmek isteriz.

TCMB, FAZ NDRM SÜRECNE GÜçLÜ BR BALANGIç YAPABLR

Banu Kvci Tokal, lml haziran enflasyon orannda, ilenmemi gda fiyatlarnda kaydedilen yüzde 5,61lik düüün (ya sebze-meyve fiyatlarnda yüzde 11,26lk düü) etkisinin önemli olduunu vurgulad.

Dier taraftan, gda enflasyonunun kalc trendini oluturan ilenmi gda fiyatlarnda gözlenen yüzde 2,44lük artn temkinli olmay gerektirdiini söyleyen Tokal, Ancak, süt ve süt ürünlerinde yaplan zammn gecikmeli etkilerinin de basks mevcut. Dolaysyla, kurdaki deer kazanma eiliminin devam, ilenmi gda enflasyonunun daha makul boyutlara inmesi açsndan önemli bir unsur olacaktr. ifadelerini kulland.

Tokal, kurda geçmi dönemde yaanan deer kaybnn gecikmeli etkileri gözlenmeye devam ederken (ev bakm mal ve hizmetler, otomotiv, ulatrma hizmetleri, turlar, yemek-otel hizmetleri, kiisel bakm gibi), kurda son dönemde yaanan deer kazancnn olumlu etkilerinin de gözlemlenmeye balandn (elence-kültür, baz dayankl tüketim mallar gibi) dile getirdi.

Kurdaki güçlü seyrin korunmasnn, dezenflasyon süreci ve enflasyon beklentilerinin seyri açsndan destekleyici olacan vurgulayan Tokal, bu ayki PPK kararna ilikin, lIml gelen haziran enflasyonu gelecek döneme ilikin destekleyici unsurlar eliinde, TCMBnin 25 Temmuz PPK toplantsnda faiz indirim sürecine güçlü bir balangç yapmasn bekliyoruz. Sonraki dönemde ise, dezenflasyon sürecinden alnan sinyallere bal olarak, ölçülü admlarn derecesini belirleyeceini tahmin ediyoruz. görülerini paylat.

ENFLASYONDA AAI YÖNLÜ SEYR DEVAM EDEBLR

Deniz Yatrm Stratejisti Orkun Gödek ise TÜFEde gda ve baz etkisinin ön plana çktn belirtti. Enflasyon gelimelerinin genel olarak piyasa beklentilerine paralel eilim gösterdiini ifade eden Gödek, Özellikle gda fiyatlar üzerinden aa yönde bask kurulmas ve yllk enflasyonun gerilemesi beklenmekteydi. Nitekim, ilenmemi gda kalemi yüzde 5,61, taze meyve ve sebze ise yüzde 11,26 geriledi. Ancak, çekirdekteki yükseliin korunmas yllk baz etkisinin aa yönde etkisine ramen dikkati çekici. Dayankl mallar (altn hariç) kalemin yüzde 0,53 artmas ve hizmet kalemlerindeki yukar yönlü eilimin korunmas hali hazrda enflasyon açsndan ehemmiyetin elden braklmamas gerektiini gösteriyor. diye konutu.

Aylk enflasyona en yüksek katk 0,21 puan ile lokanta ve otellerden geldiini belirten Gödek, gda ve alkolsüz içeceklerin 0,38 puan ile düürücü yönde etkide bulunduunu kaydetti.

Gödek, enflasyonun yaplan son zamlarn ve KDV ayarlamasnn etkisiyle temmuz aynda 1-2 puan aralnda normalin üzerinde seyretme olaslnn olduunu söyledi.

Öte yandan haziran-ekim döneminde baz etkisi gözleneceinden aa yönlü seyrin devam edebileceini dile getiren Gödek, Söz konusu senaryo ek kur okunun olmad durumu içermekte. çekirdek ve hizmet kalemlerindeki eilim, kur hareketliliinin fiyatlardan basksn çkarmadn teyit ediyor. Yl sonu için yüzde 15 civarnda kapan ihtimali hali hazrda senaryomuzda bulunmaya devam ediyor. ifadelerini kulland.
Ana Sayfaya Git